Това каза пред bTV зам.-председателят на Европейската комисия и отговорник

...
Това каза пред bTV зам.-председателят на Европейската комисия и отговорник
Коментари Харесай

Тимерманс: Въглищата нямат бъдеще. Колкото по-дълго чакате, толкова по-скъпо за данъкоплатците

Това сподели пред bTV зам.-председателят на Европейската комисия и отговорник за „ Зелената договорка “ Франс Тимерманс. Той е у нас, с цел да взе участие във форума „ Зеленият преход – решения и провокации за България “.

Той бе безапелационен, че не може да каже дали е допустима като краен период за излизане от употреба на въглищните централи в България, преди да е видял Плана ни за възобновяване и резистентност.

„ Когато става дума за Планове за възобновяване, ние ги проучваме извънредно деликатно. Когато получим българския План през идващите дни, ще го проучваме и ще забележим моментите за привършване с въглищата. Колкото по-дълго чакаме, толкоз по-скъпо ще ни коства “, сподели Тимерманс.

„ Качеството е надалеч по-голям фактор от скоростта. Хората от Европейска комисия в последните месеци са работили с българското държавно управление да основат един прекрасен проект. Сега е наша задача в Брюксел е да разгледаме и проучваме този проект. Ще имаме няколко месеца, в които да го сложим в деяние. В момента, в който това се случи, могат да стартират и вложенията в България “, разясни още Тимерманс за българския План за възобновяване и резистентност, който бе утвърден от служебното ни държавно управление през вчерашния ден, а.

Според зам.-шеф на Европейска комисия „ зелената сила “ ще подсигури по-ниски цени на тока и добави, че природният газ е положително решение, а нуклеарната сила ще има роля в бъдеще.

На въпрос каква е сметката му за електричество, Тимерманс отговори: „ В момента със брачната половинка ми живеем в Белгия, плащаме предплатено 220 евро на месец, само че аз знам, че към този момент тази сума няма да е задоволителна за покриване на сметката, тъй като сумите се повишават фрапантно. Предполагам, че в края на годината ще би трябвало да се заплати много повече “.

Той изясни, че обстановката с високите цени на електрическата енергия е обвързвана с Коронавирус пандемията. Тимерманс посочи, че това не се случва за първи път и добави, че преди 25 години цените са били даже и по-високи. Според него е могло да се планува ценовият скок поради развиването на стопанската система, само че има и други фактори, които е нямало по какъв начин.

„ Заради Коронавирус понижава предлагането на газ, хората компенсираха с пазаруването на по-големи количества. Това е „ съвършената стихия “, само че се надяваме, че това е единствено краткотрайно състояние и цените ще слязат надолу при започване на идната година “, изясни зам.-председателят на Европейска комисия.

Относно изказванието, че Москва задържа количества газ, с цел да сътвори по-високо търсене и повишение на цените, Тимерманс отговори, че Русия извършва своите контракти с Европейския съюз и Брюксел нямало причина да счита, че руснаците притискат пазара.

„ Търсенето е голямо в международен проект. В Китай това също е огромен проблем. Русия се пробва да достави оптимални количества и на Китай. Нямаме причина да считаме все още, че Русия по някакъв метод манипулира пазара “, съобщи още той.

Тимеманс разяснява и газопровода „ Северен поток 2 “. Според него от немските управляващи зависи дали планът може да се лицензира по-рано.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР