Това каза по bTV певицата Валя Балканска навръх националния ни

...
Това каза по bTV певицата Валя Балканска навръх националния ни
Коментари Харесай

Валя Балканска: Пеем химна, но народът е смачкан

Това сподели по bTV певицата Валя Балканска точно на националния ни празник. Тя и гайдарят Петър Янев повече от 20 години не стопират да популяризират българското у нас и по света.

"Пеем „ Горда Стара планина”, горда ще бъде, само че народът е сплескан, би трябвало да се изправи на крайници – да знае, като каже „ Горда Стара планина”, да стои гордо. Този химн, когато го запееш, не би трябвало да си наведеш главата, а да стоиш гордо, тъй като без горделивост я няма и родината, няма го и човечеството”, безапелационна е певицата.

„ Ние не знаем тъкмо какво е герб, химн, знаме, какво тъкмо значат, по кое време могат да бъдат употребявани, тъй като се е случало да ме карат да изсвирвам химна с гайдата. Да, мога да го изсвиря, само че не е това. Сърдим се, че децата не знаят по какъв начин да се държат, когато пускат химна. Да, никой не ги е научил”, споделя и гайдарят Петър Янев.

„ Когато видиш състезател да се изправи с орден и се засвири химнът, ти би трябвало да стоиш прав, спокойно, аз даже плача”, признава Валя Балканска.

„ Много пъти ме питат: Валя, гордееш ли се, че си изпяла песента? Която и да певица да я беше изпяла, аз щях да заставам права, тъй като знам, че наша ария лети в Космоса. Не се гордея, че аз съм изпълнителката, само че се гордея, че българска ария си откри мястото, тъй като България има доста неща, които да покаже. Трябва да ценим свободата си, и то много”, безапелационна е тя.

„ За свободата би трябвало човек да се бори, тя не е даденост. И в случай че човек се бори, то неизбежно ще я цени, когато я има”, добавя Петър.

Гайдарят пожела на всички наши сънародници да носят българското в себе си, тъй като сме наследници на един доста античен и заслужен народ.

„ Когато старопрестолна Плиска е била столица на България, градове като Лондон, Париж и Виена не са съществували. За страдание обаче, на нашите дечица очичките единствено натам гледат сега, тъй като сме слепи, по тази причина би трябвало да прогледнем и да бъдем тук, да си подредим страната и да живеем в парадайса , тъй като за мен това е раят на земята”, означи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР