Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в

...
Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в
Коментари Харесай

Кунчев: Месо с антибиотици е възможно само като изключение

Това сподели основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев в изявление за Дир.бг във връзка изнесената информация, че ядем месо с антибиотици.

По данните на Европейската организация по медикаментите, оповестени през вчерашния ден, България се подрежда на осмо място в Европа по приложимост на антибиотици при лекуване животни. Статистиката е за 2015 година и съгласно нея на 1 кг живо тегло в България се падат 121 мг антибиотик.

От "Активни консуматори " обявиха, че българските фермери прекалено тъпчат животните с медикаменти и ядем месо с антибиотици.

От Българската организация по сигурност на храните обаче са изрично: не ядем месо с антибиотици, имало надзор и в използването на медикаменти в животновъдните комплекси.

"Контролът за антибиотици не позволява това да бъде всеобща процедура ", безапелационен е и основният държавен здравен контрольор.

- Д-р Кунчев, допустимо ли е месо с антибиотици да стигне до пазара за потребителите у нас?

- По принцип не може да се твърдим 100%, че е невероятно да попаднат антибиотични препарати на пазара в последна продукция, без значение дали става въпрос за месо, мляко, яйца, други произведения, мед, само че това по-скоро е изключение защото използването на антибиотици във ветеринарната процедура става под контрола на ветеринарни лекари, по тяхно наставление.

А по-важното е да се знае, че антибиотиците, както и при хората, се излъчват относително бързо от организма. Затова има въведени карантини, до приключването на които не е позволено потреблението на животни за артикули за храна.

Така че, даже да се употребява лекуване с антибиотици при животните, не значи те да са налични в крайния артикул.

Точно тук е огромното разминаване, което беше изнесено като информация и заплахата, страхът на хората, че употребяват месо с антибиотици, защото изнесената информация е вярна, само че тя е демонстрира количествата импортирани и продадени препарати в отглеждането на животни, а не съществуване в крайния артикул.

Между другото БАБХ има стратегия по храните, която изследва над 500 проби всяка година от разнообразни артикули, най-много месо. И практиката демонстрира, че в годината има по един случай на засичане на антибиотик в подобен краен артикул – мисля, че имаше засечен в мед и в пачи артикул.

- Да, само че въпреки всичко тук приказваме за 500 проби годишно, а количеството на месо, което отива на пазара е голямо по отношение на тези проби? В същото време ветеринарите признават, че има пробойни в системата на надзор, защото законът позволява директна доставка на медикаменти от търговски сдружения до животновъда, която не минава през ветеринар .

- Аз също по тази причина споделих, че това едва ли е всеобща процедура, само че не може да твърдим, че изобщо няма такива случаи. И защото е въпрос ненапълно до надзор, ненапълно до съвест на производителя, в случай че той в нарушаване на законите дава антибиотици профилактично или в прекомерно огромни количества, или пък не изчаква този карантинен период, такава стока би могла да попадне на пазара... Имам поради, че тези 500 проби са ориентирани особено за антибиотици, само че в действителност при всички останали артикули, с цел да бъдат пуснати на пазара, минават през надзор на ветеринар. Той би трябвало да знае лекувани ли са животните и по кое време, и носи отговорност, че продукцията е безвредна.

Ветеринар: Има пробройна в контрола на месото >>>

По сходен метод стоят нещата и при хората. Сега да ви кажа, че всички антибиотици се пият единствено по наставление на лекари и единствено с рецепта, сами знаем, че това не е по този начин. Там, където има икономическа заинтригуваност при продаващия и при купуващия е допустимо да има нарушавания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР