Това европейско първенство ще бъде запомнено като един от най-бленуваните

...
Това европейско първенство ще бъде запомнено като един от най-бленуваните
Коментари Харесай

10-те най-запомнящи се момента от UEFA EURO 2020™

Това европейско състезание ще бъде запомнено като един от най-бленуваните и изстрадани шампионати по футбол.

Свежият лъх, който ни накара да забравим за заболявания, политика, дъждове, жеги и за всевъзможни дребни разлики. Но и отрезвителният пестник, който ни накара да си напомним, че и футболистите са хора, че обединяването е най-голямата мощ и че справедливостта постоянно спечелва.

А с какво друго ще остане то в съзнанието на всички почитатели, ето и нашите 10 догатки.

1. Прецедентите

 10-те най-запомнящи се момента от UEFA EURO 2020™

Така чаканата конкуренция започва с година по-късно поради пандемията от Ковид-19 – исторически казус в 60-годишната история на европейските шампионати. Въпреки това още с отменянето на шампионата, УЕФА оповестиха, че името му си остава UEFA EURO 2020™. Това обаче не предотврати всеобщото комплициране измежду заинтригуваните от шампионата.

Друг казус беше и “домакинството ” в шампионата – той се организира без страна или група от страни, която да влезе в ролята на хазаин. Двубоите бяха на игрища из целия континент – 11 разнообразни града в 11 страни, като знак на обединена Европа и в чест на 60-тата година от началото на европейските шампионати.

За първи път шампионата не се игра пред претъпкани игрища. Ограничения сред 25% и 50% имаше на 10 от 11-те стадиона на шампионата. Единствено в Будапеща беше позволена аудитория с цялостния потенциал на оборудването. За първи път на европейско състезание беше употребена системата VAR.

Също по този начин 37-годишната французойка Стефани Фрапар стана първата жена арбитър в историята на Европейското състезание за мъже. Рефер от Южна Америка пък се причисли към европейските съдии за първи път, според съглашението за съдействие сред УЕФА и Южноамериканската конфедерация по футбол.

Финалният дуел беше мотив и за още един забавен казус – за първи път коментатор на мач на националния футболен тим на Италия по публичната телевизия “RAI ” беше жена. Тази чест се падна на някогашната футболистка Катя Сера.

2. Откриването

UEFA EURO 2020™ започва с грандиозна гала на “Стадио Олимпико ”. Божественият глас на италианския тенор Андреа Бочели огласи най-голямото спортно оборудване в Рим. Бочели извърши арията “Nessun Dorma ” от великата опера на Джакомо Пучини “Турандот ”. Легендите на Рома – Франческо Тоти и на “Лацио ” – Алесандро Неста изпратиха няколко топки към трибуните, с цел да ознаменуват завръщането на почитателите. На стадиона бяха позволени над 16 000 фенове.

Първи премериха сили националните тимове на Турция и Италия. Топката на шампионата е дело на концерна Adidas, реализацията ѝ е лишила повече от две години и се назовава “Uniforia ” – композиция от думите “unity ” (единство) и “euphoria ” (еуфория). Талисманът носи името “Скилзи ” от британското “skills ” (умения), а задачата му беше да сплоти всички разлики на страните в един облик.

Официалната ария на шампионата е дело на DJ Мартин Гарикс, Боно и Ди Едж от U2 с името “We Are the People ”, като на откриването, клипът на песента и лицето на Боно се появиха на трибуните в голям размер благодарение на новаторски цифрови резултати.

3. Кристиан Ериксен

https://youtu.be/lXLiA14np_A

Един сериозен случай по време на мача сред Дания и Финландия накара цяла Европа да притихне в молитва, сплоти ни още повече и ни напомни, че на първо място сме хора. Полузащитникът на Дания Кристиан Ериксен изпадна в безсъзнание минути преди края на първото полувреме. Няколко минути медиците правеха сърдечен масаж на футболиста на терена, борейки за живота му. Бързата реакция на капитана на датския тим Симон Кьер и рефера на срещата Антъни Тейлър се оказват основни.

В това време всички играчи на датчаните заобиколиха своя съотборник, с цел да не могат камерите и хората по трибуните да виждат какво се случва. На терена излезе и половинката на Ериксен, която беседва с треньора и беше успокоявана от съотборниците му. Халфът беше откаран в болница, където по-късно стартира да приказва и диша независимо.

След случая мачът беше спрян за час и 45 минути, а по-късно стана ясно, че самият Ериксен е изпратил известие на съотборниците си да доиграят дуела. Датчаните изгубиха мача с Финландия, само че по-късно поеха един паметен, храбър футболен поход. И въпреки този поход да бе пресечен от Англия, той бе заслужен за всеки един трофей.

4. Автоголовете