Това е вид сценарийно поведение, което човек несъзнателно следва в

...
Това е вид сценарийно поведение, което човек несъзнателно следва в
Коментари Харесай

Когато попаднете в Сценария на мазохиста

Това е тип сценарийно държание, което човек неумишлено следва в живота. Мазохистът няма самочувствие, няма ясно избрани персонални граници и с него вършат всичко. Човек, затънал в мазохистичен сюжет, изпитва болежка, възмущение, оскърбление, само че разрешава да бъде афектиран и унижаван, тъй като е сигурен, че на другите това е разрешено.

Разбира се, мазохистът чака търпението му да му завоюва положително отношение, само че това не се случва. Съпругът унижава или бие жена си, а на идващия ден идва с букет цветя и се зарича, че „ това няма да се повтори, демонът ме подмами “. Но обстановката с домашното принуждение се повтаря още веднъж.

Често насилникът остава ненаказан.

Шефът, който го е затрупвал с ексклузивен труд и неплатена работа, може да го похвали, а по-често да го подлага на критика. И след седмица ще получи още повече такива задания.

Произход и прояви на мазохистичния сюжет

Жертвата е в центъра на вниманието на насилника. Мазохистът, тук не става дума за полово отклоняване, макар че това постоянно се случва при човек с мазохистичен сюжет, притегля тези, които са подготвени да употребяват този вид хора за персонални цели. С държанието си „ избърши си краката в мен ” жертвата предизвика насилника. Причината е, че персоналните граници са нарушени и изтрити, няма надзорен лист „ това е допустимо, а това е невероятно при никакви условия “. Липсата на персонални граници е предизвикана от деспотично и грубо държание на родителите.

Последствието от получения сюжет е ниско самочувствие и опити за продобиване на утвърждението на другите с цената на примирение и отвод от противопоставяне.

Мазохистичният сюжет е циничен кръг, в който човек тича, без да вижда излаз. Ситуацията се утежнява от отрицателното мислене, човек е сигурен, че не е заслужен за положително отношение. Но има излаз, макар че пътят към него няма да е елементарен.

Как да се пренапише подобен сюжет

Мазохистичният сюжет не е изречение и лекуването стартира с осъзнаването на този факт. Започнете, като разберете, че това, което се случва, не е обикновено и изградете персонални граници. От смяна в мисленето от отрицателно към положително.

Преосмислете обстановката и обкръжението.

Основното свойство на виталния сюжет е, че той се самовъзпроизвежда. Разберете, че неумишлено сте се обкръжили с тези хора и събития, които поддържат неговото деяние и не ви разрешават да излезете от „ коловоза “.

Опитайте се да сведете до най-малко връзката с тези, които нахално употребяват вашите запаси за персонални цели, пренебрегвайки потребностите и непрекъснато ви критикувайки.
Опитайте се да срещате по-често хора с положително мислене, хора, обичащи живота. Ако имате общо занимание с тях, също е добре. Ще усетите по какъв начин стартира вашата персонална промяна, по какъв начин светлината, предавана от тези хора, ви изпълва и прогонва потиснатите, възприятието за оскърбление и личната ви маловажност.

Прегледайте критериите си за избор на сътрудник

Често избирате един и същи вид сътрудник за романтика. Дори и да няма връзка, тогава когато се случи, до вас ще бъде „ характерен “ сътрудник – прочувствено недосегаем или нервен, неузрял, който се самоутвърждава за ваша сметка.

Запитайте се какво получавате в тази връзка, с изключение на тотална  виновност и възприятието за „ недостойнство “, от което се пробвате да се отървете, като оставите колегата си безусловно да ви унижава? И какъв брой давате? Кой се чувствате в тях – равносилен и почитан участник или „ Пепеляшка “, принудена да търпи издевателството на зла мащеха и сестри? Но най-важното е по какъв начин и по какъв начин нормално приключват тези връзки? Ако си зададете тези въпроси, ще видите модели и повтарящи се обстановки.

Свържете се с експерт

Ако имате задоволително умствена мощ, запаси, мотивация да правите такава работа сами, евентуално всичко последователно ще се върне към естественото. Вечно неодобрение от себе си, персонални и професионални проблеми, наднормено тегло (да, затлъстяването също е едно от следствията от мазохистичния сценарий), прекалено сходство, празнина и изолираност, възприятието, че душата е замръзнала в лед. За да предотвратите това, най-хубавото, което можете да извършите за себе си, е да идете на психотерапевт. За да не се връщате повече към сюжети, които ви разрушават.

Вашият живот е филм, в който вие сте основният воин. Така че дано не е трилър или драма, а ослепителен, ярък и щастлив филм за благополучен човек, който живее пълностоен живот.

© 2022


© 2022

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР