Това е Царица Йоанна, облечена в една от любимите си

...
Това е Царица Йоанна, облечена в една от любимите си
Коментари Харесай

Парижки шик и български шевици

Това е Царица Йоанна, облечена в една от обичаните си рокли с претекстове от български шевици. Царицата имала доста такива тоалети и ги носела на драго сърце, демонстрирайки добър усет, обич към България и нейните хубости и прославяйки името на дизайнерката, основала тези модели – Пелагия Видинска, най-известната модистка на София през 20-те и 30-те години на предишния век.

Наследниците на Пелагия я назовават „ българската Коко Шанел “ и в това няма огромно пресилване. Също като Коко, и Пелагия била амбициозна, нямала зад тила си богато семейство с обичаи в модата, основала салона си от нулата и с помощта на своята деятелност и персонален жанр станала най-влиятелната модистка в страната.

Пелагия е родена към 1896 г. в семейство на боен. Тя приключва Солунската гимназия и приказва френски и немски, което й оказва помощ в работата й. Пелагия пътува постоянно до Париж, където се среща с най-новите модели на „ Шанел “ и „ Ланвен “, след това придвижва тяхното въздействие на родна почва. Забележително е, че в това време, когато в Париж модата се основава основно от дами, у нас също жена задава модерните трендове.

Тя прави костюмите за представянето на първата Мис България – Люба Йоцова. В нейната фешън къща се обличат съпругите на министрите и банкерите, както и тогавашните звезди Мими Балканска и Леа Иванова. 

Първоначално ателието на Пелагия е на „ Граф Игнатиев “, на петия етаж на една постройка, и там има даже дребен подиум. По сходство на Париж, и тук Пелагия показва моделите си на фешън ревю с манекени, а в изявление за списание „ Моден вестник “ през 1928 г. тя споделя, че известна френска фешън къща й е поръчала рокли с бродерии в български жанр.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР