Това е третият подобен удар върху Мекеле от началото на

...
Това е третият подобен удар върху Мекеле от началото на
Коментари Харесай

Какво се случва в Етиопия? frognews.bg

Това е третият сходен удар върху Мекеле от началото на спора, който избухна още веднъж в края на предишния месец. Затишието продължи към пет месеца. Всяка страна упрекна другата за възобновяването на огъня. 

Правителството на Етиопия към момента не е предоставило формален отговор от Народния освободителен фронт на Тиграй, партията, която ръководи Тиграй.

Силите в региона Тиграй в Северна Етиопия се бият против централното държавно управление от близо две години. Тиграйските сили упрекват премиера Абий Ахмед в централизиране на властта за сметка на районите на Етиопия, което Абий отхвърли. Той на собствен ред упрекна силите на Тиграй, водени от Фронта за национално избавление на Тиграй (TPLF), който доминираше националната политика, в опит да си върнат властта. TPLF отхвърлят.

 

Конфликтът в Северна Етиопия разсели милиони и умъртви хиляди. През март бе оповестено помирение, което обаче в този момент наподобява в предишното. И двете страни в спора като че ли са употребявали затишието, с цел да се прегрупират. Доклади излязоха от Тиграй за насилствена готовност като редица цивилни са хвърляни в пандиза при отвод. Жителите към регионите, където избухнаха боевете, също оповестиха за увеличени придвижвания на държавни войски и милиция в дните преди конфликтите. 

TPLF искаше главните цивилен услуги да бъдат възобновени в Тиграй преди началото на сериозните мирни договаряния - искане, подкрепено от американски и европейски пратеници. Тиграй е без банкови и телефонни връзки, откогато етиопските и еритрейските бойци се изтеглиха от по-голямата част от Тиграй преди повече от година.

Прекратяването на огъня разреши на широкомащабни конвои да влязат още веднъж в Тиграй този април. От средата на 2021 година бе позволена единствено дребна помощ. Правителството отхвърли да блокира помощта. Но даже и след април филантропичните служащи се бореха да разпределят храната, тъй като съумяха да донесат единствено по-малко от една пета от горивото, от което се нуждаеха. Медицината също е дефицитна. Недохранването се усилва, като хората в „ тежка “ потребност са нарастнали от 37% от популацията през януари до 47% през август.

Правителството се стреми да резервира контрола върху оспорваната зона частично тъй като блокира достъпа на TPLF до Судан, който групировката евентуално може да употребява като маршрут за доставяне с оръжия или новобранци. В момента регионът, държан от тиграйските сили, е обграден от всички страни от силите, с които те се бият.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР