Това е стихосбирка, от която може да те хване ток,

...
Това е стихосбирка, от която може да те хване ток,
Коментари Харесай

Нова стихосбирка на Амелия Личева

„ Това е стихосбирка, от която може да те хване ток, споделя Теодора Димова за новата стихосбирка на Амелия Личева „ Потребност от преработване “ с художник Веселин Праматаров. И продължава: „ Амелия Личева е стигнала до място широко и непознато до този момент, за чието битие човек не смее да намерения даже, какво ли остава да заживее в него, да следи света и да го споделя оттова.

 Амелия Личева Стиховете ѝ са мощни и разтърсващи, в това време смирени и пределно овладени, допират се до „ микроскопичните точки на действителността “, с цел да „ рециклират амалгамата на всички непотребности ”. Под хирургическия лиричен прорез на съвременността протичат като струйки кръв човешката чупливост и деликатност. И тези капки са спасяващи, избавителни. Чрез тях само устояваме. “ Проф. Пламен Дойнов прибавя, че „ каквото и да се случва в поезията на Амелия Личева, непроменяемо долавяме един потаен шепот, от който струи светлина: Загубата е поправима. “

Поетеса и книжовен критик, проф. Амелия Личева преподава в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и е създател на голям брой теоретични книги. След първата ѝ стихосбирка „ Око, втренчено в ухо “ от 1992, тя издава още пет поетични книги. Главен редактор е на „ Литературен вестник “ и притежател на разнообразни литературни награди.

Премиерата на „ Потребност от преработване “ ще се състои довечера (20 януари) в Американския център на Столична библиотека от 18 часа.

Книгата ще показват Дария Карапеткова и Георги Господинов, а Снежина Петрова ще прочете стихотворения от нея. Събитието ще бъде излъчено онлайн от StreamEvent.bg

Чуйте Амелия Личева.

Снимки: ФС на издателство „ Лексикон “, персонален списък на Амелия Личева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР