Това е първият новоразработен рудник за добив на злато у

...
Това е първият новоразработен рудник за добив на злато у
Коментари Харесай

​Откриват нова златна мина край Крумовград

Това е първият новоразработен рудник за рандеман на злато у нас за последните 40 години. Концесионер е канадската компания, която стопанисва и най-голямата работеща златна мина в Европа - тази в Челопеч.

Вижте повече в директното включване в обедните вести на Цветелина Катанска

Очаква се на място да дойде министър председателят Бойко Борисов, който ще даде алегорично начало на добива от рудника " Ада тепе " край Крумовград. Добивът действително към този момент е почнал, като компанията е построила обогатителна фабрика, чиито краен артикул е приемането на златен концентрат. Това значи, че не се получава самото злато, а руда, която е богата на злато. Успяват да се извлекат близо 85 % от скалната маса.

" Ада тепе " е рид, на който се добива злато още от времето на траките. Компанията копае, извлича потребното вещество и връща скалната маса на прилежащо място. Така в действителност се измества хълма.

През интервала на употреба се чака от тук да бъдат добити близо 700 000 тройунции злато. Срокът на употребата е 8 години. През това време тук ще са заети към 300 души. Към момента единствено 7 от тях не са от района.
Илия Гърков, вицепрезидент и общоприет управител, Крумовград: Животът на рудника е 8 години, по-късно има още към 2 години, 2 години и половина рехабилитация, закриване и рекултивация или другояче казано да върнем терена във тип, който е допустим за природата, в който работим. Същевременно ние имаме проучвателни площи към компанията, към рудника, в радиус на към 40-45 км и се надяваме да установим съответни находища на някои от тези площи, с цел да продължи животът на предприятието. В най-нежелания от нас случай, в случай че не открием нищо ново, по-късно това стартира да се демонтира и да се рекултивира и този терен.

Рекултивацията на терените тук към този момент е почнала дружно с добива, като са засадени близо 20 000 дървета. Полученият златен концентрат сега е изпратен в 6 индустриални металургични предприятия, две от които са в България, тъй че да се реши по какъв метод ще бъде получавано самото злато.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР