Това е първия у нас подобен случай Едната родилка веднага

...
Това е първия у нас подобен случай Едната родилка веднага
Коментари Харесай

Само съдът може да върне разменените бебета на майките

Това е първия у нас сходен случай Едната родилка незабавно гушнала своето, снимала го доста. 4 часа по-късно ѝ дали непознатото и подозират, че май е познала, само че си замълчала Втората открила с ДНК тест, че това не е нейната щерка, поради секцио по-късно получила детето и то към този момент било размененото Засега девойките остават със фамилиите, които ги отглеждат
Само съдът може да върне на техните същински родители бебетата, разменени през септември в АГ болница “Шейново ”. Така че майките на двете момиченца би трябвало да се приготвят да се срещнат и в правосъдната зала. Дори в действителност да си разменят децата, което към този момент не наподобява доста евентуално, те не могат да го създадат сами юридически.

“Не е комплицирано, въпреки че евентуално наподобява като гора от проблеми за човек, който не е в тематиката. От правна позиция не е мъчно ”, изясни пред “24 часа ” известният столичен юрист Людмил Рангелов.

Родилките се оказали с разменени бебета, откакто в столичната болница “Шейново ” им дали неверни гривни. Невероятната история станала преди повече от 2 месеца и бе обявена първо на уеб страницата на “24 часа ”.

До нейното разплитане се стигнало, откакто една от майките се усъмнила, че си е тръгнала не с нейното момиченце. Причината - нямали образна аналогия, детето било по-тъмничко, а нито тя, нито бащата били мургави. Затова сравнила гривните, с които били в родилното тя и нейната щерка и които запазила за спомен. Щом видяла, че номерата на тях не съответстват, незабавно подала сигнал в болничното заведение.

Тя се е свързала с неонатолога доктор Узунова на 7 декември, описа за “24 часа ” шефът на “Шейново ” Румен Велев. По това време той бил в чужбина, само че незабавно бил осведомен.

Другата майка била потърсена и помолена да пристигна с бебето за кръвни проучвания, без на този стадий да ѝ споделят за подозренията за замяна. Жената обаче отказала. Ден по-късно в болничното заведение се обадил братът на родилката и оповестил, че това си е тяхното бебе и няма да го дават, описват източници от болничното заведение.

Медици си спомнят, че тази жена е гушнала незабавно бебето си след раждането. Стояло при нея близо два часа, снимала го доста. По-късно според процедурите бебенцето е отнесено в детското поделение и след 4 часа още веднъж ѝ е обещано. Предполага се, че тогава към този момент тя е гушнала другото новородено. От личния състав се питат дали след толкоз прекарано време с бебето незабавно след раждането и при толкоз направени фотоси дамата в действителност не е забелязала, че пеленачето не е същото.

Втората майка, която се усъмнява дали са ѝ дали личното ѝ дете и открива разминаването в гривните, е родила със секцио. При интервенцията ѝ демонстрират бебенцето, само че тя го получава едвам на другия ден, към този момент очевидно разменено. Така от първата си същинска среща с щерка си до през днешния ден тя гледа другото дете.

“Ситуацията е ясна - и двете деца са там, където не би трябвало да са, само че те имат издадени удостоверения за раждане, в които са вписани други родители ”, изясни юрист Рангелов.

За да може всичко да се върне на местата си, се работи по Семейния кодекс. Майката, която първа е схванала, че детето не е нейното, би трябвало да заведе иск за оборване на генезис

Същото би трябвало да направи обаче и другата. Двете дами ще водят напрактика огледални каузи за своите деца.

Съдът назначава проучване, което открива, че вписаните като татко и майка не са родителите на детето. В същото дело може да се сплоти и втори иск - за определяне на генезис. Съответно същата процедура тече и за второто дело.

Не е доста несъмнено дали магистратите ще употребяват направените проби, или ще назначат нови ДНК проучвания

“По принцип в такова дело съдът независимо събира доказателствата ”, изясни юрист Рангелов.

С решението по първия иск се афишира за незначително удостоверението за раждане на детето, което е при втората майка, а с втория се удостоверява, че другото дете е на първата. Установявайки генезис на малко дете, в същото дело съдът се произнася и за родителските права. Ако другата страна се съпротивлява, детето може да бъде отнето след решението на съда от частен правосъден реализатор.

Делото се гледа от областен съд - в тази ситуация от Софийския градски. Според Рангелов съдът няма да размотава нещата, а ще гледа да реши проблема бързо. Делото въпреки всичко е на две инстанции, в случай че някой оспорва.

От Софийската районна прокуратура обясниха, че от 14 декември имат формирано досъдебно произвеждане и за 7 дни са разпитани 28 души

“ДНК експертизата е открила, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца, не подхождат на биологичните ”, уточни зам. районният прокурор на София Иван Стефанов. И изясни, че следствието е в полицията, която трябвало да организира още разпити, с цел да се обясни до дъно фактическата конюнктура.

Шефът на “Шейново ” самичък е уведомил полицията

на 13 декември - незабавно щом се върнал от чужбина и разпоредил вътрешна инспекция. Д-р Велев е безапелационен, че това е освен първият случай в болничното заведение му, само че и въобще първият сходен, откогато е станал акушер-гинеколог. Изумен е по какъв начин може да е станала размяната, тъй като номерата на гривните се записват и сверяват на 4 разнообразни места. Според шефа на “Шейново ” не може да се приказва за умишлена промяна на новородените. Д-р Велев обаче добави, че въпреки всичко има някои детайлности, които са “леко смущаващи ”,

само че отхвърли да ги разяснява, до момента в който тече инспекцията на прокуратурата. Вчера той се срещна по проблема със здравния министър Асен Меджидиев.

Ако се потвърди, че някой съзнателно е направил промяната, ще бъде измамен под наказателна отговорност. Законът планува до 2 година затвор, уточни Стефанов. И обърна внимание, че този член от Наказателния кодекс е от 1968 година В случай че няма предумисъл, а става дума за неточност, няма да се търси наказателна отговорност от отговорните.

Дирекция “Социално подкрепяне ” е известена, тя би трябвало да реши дали някое от децата е в риск или заплаха, само че такива данни дотук няма.

“Много се разстроих. Започнах да рева. Ден и нощ, откогато разбрах това нещо, не мога да дремя, да се храня, нищо не ме вълнува. Само за това мисля ”, изясни Севда Михайлова по какъв начин се усеща, когато ѝ споделили, че съгласно направения от другата родилка ДНК тест децата им са разменени. Тя описа пред Нова тв, че лекарката ѝ посочила фотоси на другото бебенце, уверила я, че е крепко и хубаво.

Хепиендът ще е бебенцата да отидат при майките си, разяснява доктор Велев.

Адвокат: Дори и да търсят обезщетение, преживеният смут няма по какъв начин да се заплати

Какво щеше да се случи, в случай че едната майка желае да имунизира детето си, а другата - не?

Какво щеше да се случи, в случай че едното имаше генетичен проблем?

Или в случай че някой от родителите почине, защото детето е записано на негово име и е негов правоприемник?

Такива и още проблеми с голямо значение може да се породят след грешката с обърканите бебета, изясни юристът по здравно право Мария Петрова.

Според нея всяко от фамилиите може да търси отговорност от болничното заведение поради неприятната организация. “Това е голям стрес и потрес за една родилка, родителите могат да търсят парично обезщетение, въпреки да имам вяра, че няма пари, които да обезщетят ужаса, който претърпяват ”, съобщи Петрова.

Според нея вярната добра процедура изисква лечебното заведение да има основана организация - метода, по който се маркират новородените, вписването им в журнали, даването на номер и слагането на гривнички. За да се избегнат такива неуместни обстановки, експертката счита, че би трябвало

да се сътвори втори надзор

“В болничното заведение друг човек би трябвало да реализира надзор над този, който поставя гривничките. Подобно нещо няма, само че няма и задоволително личен състав, тъй че не може да се направи ”, изясни Петрова.

По думите на адвокатката повишена мярка е, в случай че се вършат ДНК проби на всички бебета при изписването им. “Това ще налее вода в мелничката на хората, които продават проби. Те са хубаво нещо, в случай че се употребяват по предопределение. Ако на всяко бебе вършим генетични проучвания, ще е прекомерно скъпо за страната и прекомерно рисково ”, разяснява Петрова.

“Давам си сметка какъв брой майки ще се юрнат да вършат ДНК проби,

тъй като са родили в тази болница, какъв брой други ще имат проблеми в фамилията ”, добави тя.

2013-а: акушерка с 20 година стаж замени две деца в Горна Оряховица

Във Франция поставили момиченца с жълтеница в общ кувьоз и ги объркали, само че узнавайки след години, фамилиите и съдът решили да запазят ситуацията

Преди 9 години размениха бебета и в родилното поделение в горнооряховската болница. Тогава, за благополучие,

грешката била открита 20 минути след изписването

на едно от пеленачетата и родителите не стигнали до дома си с непознатото новородено.

За случая се разчу на 5 април 2013 година Отделението изписвало по едно и също време четири бебета. Сред тях била и дъщерята на 22-годишната тогава Вероника от Елена, която станавала майка за повторно.

“Когато пристигна моят ред, си споделих номерчето - 123, тя ми донесе едно, само че аз споделих: Това не е мое бебе, незабавно го познах. И тя вика: “Изчакай ”. Обаче се върна и няма бебе, хукна надолу по стъпалата ”, описа пред медиите след случая младата жена.

В този миг и родилката, и болничният личен състав схващат, че

бебе №123 към този момент е изписано, само че е обещано на майката на бебе №122

Малката Виктория към този момент пътувала към горнооряховското село Първомайци. Още преди да изоставен рамките на Горна Оряховица, телефонът на другата майка звъннал.

“Дъщерята вика: “Татко, спирай! ”. Спрях. Викам: “Какво? ”

“Не е нашето бебе ”, ми отговори ”, спомни си Красимир Желязков, дядо на другото момиченце - Михаела.

След връщане в родилното грешката е поправена. В съзнанието на Вероника обаче изплуват и още аналогични случки от пребиваването ѝ в родилното. Първия път ѝ подали да кърми непознато бебе, само че тя незабавно познала, че не е нейното.

“Явно ги поставят в други кошарки и ги разменят и не им гледат на ръчичките номерата. Оттам става цялата работа ”, споделя тя тогава.

Дежурата акушерка дава писмени пояснения. Оказва се, че е с 20-годишен трудов стаж. Наказана е с предизвестие за уволняване, а тогавашният шеф доктор Георги Вашков се заема да затегне дисциплината в отделението. Повече не е имало сигнали за сходни сюжети.

Въпреки, че промяната на пеленачета не е постоянно срещано събитие по света, то въпреки всичко се случва, означават западни медии.

Така да вземем за пример през 2010 година в болница в Йоханесбург две момиченца отиват при неверните фамилии, откакто сестра позволява неточност и сменя табелките с имената им. Истината била разкрита чак когато

една от майките тръгнала да съди някогашния си сътрудник за прехрана

на дете. Той отричал бащинството, само че след ДНК се открива, че тяхната щерка не е биологично дете и на двамата. Жената открива другата майка и същинското си дете, което приличала напълно на нея. Първоначално майката, която разкрила грешката, поискала щерка си назад, само че другата жена отказала размяната. В последна сметка двете осъзнали, че

след 4 години е невероятно която и да е да се откаже от детето, което е отгледала

Делото отишло в съда, с цел да пеценят магистратите кое е най-хубавото за двете девойки. Решено било децата да останат при фамилиите, с които са израснали.

Подобен сюжет се разиграва с две момиченца и в Кан, Франция през 1994 година Двете страдат от жълтеница след раждането. Клиниката имала единствено два специфични инкубатора за заболяването, единият от които е бил в приложимост, тъй че двете бебета са били сложени в един общ. Това довежда до размяната им от медсестра. Когато бебетата били върнати, и двете майки отбелязали, че дъщерите им имат разнообразни дължини на косата. И на двете им е казано, че лекуването може да повлияе на дължината на косата. Въпреки това с течение на времето едната жена - Софи Серано, непрекъснато получава въпроси далидали щерка ѝ Манон в действителност е нейна, даже я подозират в спекулация.

Манон има по-тъмна кожа и къдрава коса, за разлика от родителите си

Когато момичето навършило 10 година, нейният “баща ” станал толкоз недоверчив, че изискал тест за бащинство, който посочил, че Манон не е биологичното им дете.

Софи Серано казава, че когато схванала това, почувствала още по-силна връзка с нея. Двойките са подхванали правосъдни дейности против клиниката за разменените при раждането деца, само че нито една от майките не е желала да ѝ бъде върнат биологичния правоприемник. В последна сметка, клиниката е наказана да заплати над 2 млн. $ на фамилиите.

Проф. Радка Кънева, началник на Центъра по молекулна медицина, Медицински университет - София: При подобен тест се употребява група генетични маркери

За доказване на бащинство процентът не може да е 100, само че се реализира 99,99% акуратност

Има доста и най-различни ДНК проби. Изследването на ДНК може да е с разнообразни цели. Едно е, когато изследваме ДНК, с цел да търсим повода за някакво заболяване. Тогава търсим избрани разновидности, свързани с него.

Друго е, когато използваме ДНК, с цел да търсим прилики или разлики сред човеци. Този вид разбори се употребяват да вземем за пример в криминалистиката, когато се търсят обвинени въз основата на улики, или пък в тестванията за бащинство, когато се ревизират хипотетичните татковци - кой от тях има по-голяма възможност да е татко на съответното бебе.

Реално с помощтна на този вид ДНК проучвания и рутинно използваме този вид разбор, когато желаеме да проследим по какъв начин се унаследяват в поколенията избрани белези, кое е пристигнало от майката, кое - от бащата, кое от бабата или дядото.

С подобед вид разбор може и да съпоставяме човеци какъв брой близко родствено са между тях и дали въобще са близко родствени. Става въпрос за генетичен разбор, изработен, с цел да се види дали едно дете е от майка си и от татко си. Такъв вид разбор се прави рутинно в генетични лаборатории, които са профилирани и се употребяват набори от така наречен генетични маркети. На процедура се употребяват вариации в нашия геном, които разрешават тъкмо това - надеждно да се разграничат обособените хромозоми на детето, с цел да се види дали наподобяват, или не на родителските.

В съответния случай, когато се изследва разбор за бащинство или за майчинство, не се употребява един-единствен генетичен маркер, а група от маркери, с цел да може пробата да бъде оптимално осведомителен, тъй че да сме безапелационни в това дали има роднинство и какъв брой е родството сред двама човеци - дали е 50, 25 или 100 %. При този вид разбор за бащинство не може да реализираме 100% в никакъв случай, само че има доста огромен % възможност, с която се потвърждава дали тъкмо този е татко на детето - 99,9999%, само че в никакъв случай не е 100%.

Ако хипотетично приказваме за разменени бебета на две двойки, в идеалния случай би трябвало да се изследват и двете фамилии с двете бебета и да се види какво е родството сред тях. Не знам какво тъкмо се е случило, само че с цел да сме сигурни, че това фактически е замяна на бебета, би трябвало да се изследват всички намесени в този проблем. Ако се изследват и родителите, и децата, може да се уточни с много огромна решителност кое дете на кои родители принадлежи. Анализът лишава няколко седмици.

С кръв от петата на новородените Англия ще прави ДНК банка

Цялата ДНК информация на 100 000 новородени в Англия ще бъде секвенирана (определяне на последователността на нуклеотидните бази), заяви преди седмица Би Би Си.

Картографирането на целия геном (WGS) се прави за пръв път при здрави бебета. Изследователският план в действителност не е обвързван с риска от замяна на бебета, въпреки английските медии да са разказвали за десетки случаи през годините. Изследователският план, част от който е взимане на ДНК незабавно след раждането, цели възстановяване на диагностиката и лекуването на редки генетични болести. Това е първото толкоз огромно проучване в света. В рамките му ще се проучат към 200 болести, които са лечими.

Проектът потегля след Нова година и ще бъде управителен от компанията Genomics England в партньорство с Националната здравна каса (NHS). Ако успее, може да се приложи в цяла Англия.

Досега кръвният тест посредством убождане по петата на бебето се прилагаше при новородените, с цел да се открият 9 редки положения. Сега концепцията е да обхване повече от генните нарушавания, които съгласно учените са минимум 7000 и се демонстрират още в ранна възраст.

Списъкът от болести, които ще се включат в скрининга, още не е финализиран. Смята се, че това ще помогне да се разпознава и предстоящ рак.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР