Най-малко 550 поклонници са починали по време на ежегодното поклонение

...
Най-малко 550 поклонници са починали по време на ежегодното поклонение
Коментари Харесай

Над 51° в Саудитска Арабия и стотици жертви в Мека, гореща вълна обхвана Европа и Балканите

Най-малко 550 поклонници са умряли по време на годишното поклонение хадж в Саудитска Арабия, обхваната от рисково високи температури - до над 51 градуса. Горещата вълна обхвана и елементи от Съединени американски щати, Европа и Балканите.

До 51,8 градуса доближиха температурите в саудитския град Мека в последните дни, където се организира едно от най-големите поклонения в света. Според източник на " Ройтерс " жертва на високите температури са станали над 500 поклонници. Саудитският народен метеорологичен център удостовери, че минимум 325 души са починали по време на поклонението тази година. 

Всяка година хадж притегля хиляди поклонници от страни с ниски приходи, " доста, от които не са полагали съвсем никакви здравни грижи преди хаджа ", написа в публикация в априлското си издание Списанието за болести и публично здраве (Journal of Infection and Public Health), напомня Българска телеграфна агенция. Сред събралото се голям брой могат да се разпространят заразни заболявания, а доста от хората са спестявали през целия си живот за пътуването си и евентуално са възрастни хора или със съществуващи здравословни проблеми, написа изданието. 

Въпреки това поради огромния брой смъртни случаи тази година се допуска, че има някаква причина за повишаването им. Вече няколко страни оповестиха, че техни жители са умряли поради горещините, обхванали светите места, в това число Мека, Йордания и Тунис.
 Снимка: БТА/АП, Rafiq Maqboo
В САЩ горещата вълна в североизточните региони към момента продължава, до момента в който Тексас се приготвя за първата тропическа стихия. Предупреждения са в действие по крайбрежието от Сан Луис до устието на Рио Гранде.

Необичайно високи са температурите и в Европа и на Балканите.

Оранжев код за рискови жеги е в действие за Букурещ и 16 окръга на Румъния. На места температурите ще доближат 38-40 градуса. Близо 2000 души са имали незабавна потребност от помощ. Горещата вълна в северната ни съседка се чака да продължи доникъде на идната седмица.

В Сърбия до събота се чакат температури до 40 градуса, по тази причина управляващите предлагат нараснало внимание до края на седмицата.

Между 33 и 40 градуса ще бъдат температурите в Република Северна Македония в идващите няколко дни. В цялата страна до неделя е разгласен оранжев код. От през днешния ден до неделя бременните дами и хората над 60 години не би трябвало да вървят на работа, в детските градини се предлага да не се извеждат деца навън от 11:00 до 17:00 часа.

Косово и Албания също са обхванати от гореща вълна, след седмици на проливни дъждове. Властите чакат температури от близо 40 градуса тази седмица.

" Тази година температурите са по-високи от предходната. Още е юни. Можете ли да си визиите какво ще бъде, когато дойдат юли и август? Тази година е доста по-топла ", сподели гражданин на албанския крайбрежен град Дуръс, представен от .

У нас предизвестие от жълт код е в действие през днешния ден 15 области по крайбрежието на Дунав в Южна и Югозападна България. За на следващия ден предизвестието е за цялата страна, като се изключи Черноморското крайбрежие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР