Това е най-опасният остров в Германия: в условия на строга

...
Това е най-опасният остров в Германия: в условия на строга
Коментари Харесай

Най-опасният остров в Германия

Това е най-опасният остров в Германия: в условия на строга секретност и най-високо равнище на отбрана на остров Риймс в Балтийско море учени изследват най-опасните вируси на света. Началото е сложено преди повече от век.

Високи огради, бодлива тел, строго следен достъп, най-високо равнище на отбрана: такива са ограниченията за сигурност на немския остров Риймс в Балтийско море, където се намира институтът " Фридрих Льофлер ". Прилича на затвор, само че не е: зад стените на това оборудване учени работят с най-опасните вируси на света.

Само три в целия свят

Строго секретната лаборатория е една от общо три в целия свят, в които най-опасните вируси се тестват върху животни. По-късно тези животни или умират, или биват умъртвявани. Но няма различен метод за изработването на надеждни ваксини, споделя пред немската телевизия ZDF Ане Балкема-Бушман, която работи с рисковите вируси.

Ане Балкема-Бушман е и една от дребното научни служащи, които имат достъп до най-опасната част от оборудването - изследователската лаборатория. В нея се влиза единствено със особено съоръжение, което включва няколко пласта облекло, разнообразни типове ръкавици и специфичен предпазен костюм. В лабораторията не е разрешено да се влиза самичък - постоянно с най-малко още един човек и наложително с съоръжение за радиовръзка. И няма по какъв начин да е другояче, откакто в тази лаборатория се работи с едни от най-опасните вируси, измежду които вирусите, причиняващи бяс, луда крава или ебола.

Началото

Началото на проучванията на остров Риймс е сложено преди повече от 100 години в немския град Грайфсвалд - от един млад академик на име Фридрих Льофлер. След като приключва медицина, Льофлер стартира да изследва бактерии и да се занимава интензивно с въпроси, свързани с хигиената. По-късно се захваща с обстойни проучвания на заболяването шап при животните.

„ Тъй като тогава ограниченията за сигурност не са били по този начин надеждни, в региона на неговата активност нерядко избухвали огнища на болест “, изяснява ръководителят на института проф. Томас Метенлайтер. Затова управляващите предложили на учения да се реалокира дружно със своите опитни животни на близкия остров Риймс - тясна линия земя, вдадена в морето, с размери 1250 на 300 метра. Така през 1910 година бил учреден първият в света вирусологичен проучвателен институт. Три години по-късно Льофлер бил определен и за началник на берлинския институт „ Роберт Кох “. Днес той е считан за един от бащите на вирусологията.

450 откриватели

По времето на Льофлер институтът на остров Риймс се състоял от една лаборатория и няколко обора с говеда и свине. Днес той съставлява строго охранявано място, до което " простосмъртният " не може да се приближи. В института работят към 450 откриватели. По времето на Германска демократична република те са били 800, като за разлика от през днешния ден множеството от тях живеели на самия остров.

Днес „ Фридрих Льофлер “ е институцията, която в Германия дава отговор за контрола на инфекциозните заболявания при животните. На остров Риймс подкрепят и работата по проучването на новия ковид. Още през април 2020 в института са проучили кои скотски типове могат да се заразяват с вируса и да го придвижват.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР