„Това е най-големият християнски празник и във всички времена се

...
„Това е най-големият християнски празник и във всички времена се
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил: Великден ще усетят тези, които имат вяра и любов към Господа

„ Това е най-големият християнски празник и във всички времена се е посрещал тържествено, с огромна наслада, без значение какви са били външните благоприятни условия и условия. Спомняме си за Христовото страдалчество и неговото преславно възкресение, уточни митрополитът.

Митрополит Гавриил съжалява, че тази година няма да се изпрати българска делегация, която да донесе плодородния огън от Йерусалим. Според него обаче въпреки всичко ще имаме най-голямата реликва, а това е Светата литургия и Светото причестяване с тялото и кръвта Христови.

„ Светото причестяване е най-важното в живота на християнина. Ние одобряваме тялото и кръвта Христови и в действителност Христос влиза в нашите души. Няма нищо по-свято, което човек да усети и да му помогне в битката с неговите пристрастености и немощи, с неговите грехове, да го издигне в духовно отношение. Това е най-великото свещенодействие, най-голямата реликва “, безапелационен е митрополитът.

Той добави, че ще имаме плодороден огън от предходната година. „ Ние плодороден огън започнахме да получаваме през 1995 година за пръв път. Преди това не е имало, в миналото това е било невероятно. Когато не е имало самолети, хората са ходили със седмици, с месеци, с цел да се поклонят на светините в Йерусалим “, сподели Негово високопреосвещенство и добави, че се надява следващата година да имаме опция да получим плодородния огън от Йерусалим.

Направена е организация всеки храм да получи плодородния огън от църквите и манастирите, където той се пази от предходната годината. От параклиса на Светия синод ще може да се вземе през днешния ден, на Велика събота, след 14:00 часа.

В Ловеч ще пристигна този следобяд от Врачешкия манастир „ Свети Четиридесет мъченици “ и хората ще могат по-рано да си възпламенят свещите от него, сподели митрополитът.

Днес сутринта ще бъде отслужена Света литургия, а вечерта службата ще стартира към 23:30 часа, с цел да провъзгласим в 00:00 часа: „ Христос Воскресе “. Ловчанският митрополит ще служи в катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий “ в Ловеч.

Митрополит Гавриил чака тази година да има повече миряни, откакто коронавирус ограниченията отпаднаха и епидемиологичната конюнктура е по-спокойна. „ Миналата година се продадоха доста повече свещи, в сравнение с през 2020 година, даже и спрямо 2019 година Това демонстрира, че хората се върнаха в църквите. Явно този боязън, който го имаше, отмина. Надяваме се тази година Великден да е с доста хора, както постоянно е бил “, уточни той.

По думите му пандемията е била урок за мнозина. „ Ако сме го възприели вярно, това може да е укрепило и вярата, и вярата, да ни е смирило. Много е значимо човек да е преклонен. Без примирение няма същинска молитва, няма същинско служение на Господа “, добави духовникът.

На въпрос дали във време на заболявания и военни спорове би трябвало по-силно на този Великден да желаяме амнистия и да се помолим на Господ, митрополитът сподели, че постоянно има потребност от това, тъй като всичките ни беди са поради нашите грехове. „ Ние нямаме война, само че би трябвало да използваме, изключително тези празници, с цел да благодарим на Господ за неговата благосклонност и да желаяме амнистия, да се стараем да живеем почтено, да обичаме хората и да оказваме помощ, да изпълняваме Христовите заповеди. Тогава към този момент Господ може да ни избави, да не се постанова да бъдем наказвани, в случай че ние авансово сме се покаяли и сме получили амнистия “, съобщи митрополит Гавриил.

Относно спора сред православните Русия и Украйна, той сподели, че в Ловчанска епархия от началото на март към всяка една литургия се прибавят молебствия за мир. „ С това ние можем да помогнем, а това е най-силното средство – молитвата. Ние се молим Господ да помогне да спрат страданията на хората, да няма почтени жертви “.
И тази година в кухнята за небогати към Ловчанска митрополия ще зарадват нуждаещите се с козунаци, великденски яйца и агнешко. „ Стараем се и те да усетят празника, най-малко с една хубава софра “, уточни митрополитът.

По думите му най-важно е духовно да посрещнем Възкресение Христово – с пост и смирение. „ Това са седем седмици, когато би трябвало да постим, да се молим на Господ и да се изповядваме. След това може фактически да усетим същинската наслада на най-великия празник. Тя сама идва към този момент. Когато има наслада в душата, човек каквото и да яде, не е толкоз значимо, когато няма наслада и с най-вкусните неща да се храни, изгода няма от това. Казано е: „ Търсете първо Царството Божие и неговата истина и всичко друго ще ви се даде “, съобщи още митрополит Гавриил.

Той показа, че непрекъснато стават чудеса, свързани с Възкресение Христово. Той самият има от 10 години осветени яйца от Великден, които единствено са изсъхнали, само че им няма нищо, което е знамение.

За да стават чудеса и да възкръсват фантазиите ни, съгласно митрополита, би трябвало да се стараем да служим на Господ. „ Казано е, че Бог всеки ден ни носи като младенци на ръцете си. Ние би трябвало да се стараем да оказваме помощ на хората да намират същинската религия. А тя е, когато имаме вяра, че има Бог и му се доверяваме. Това е цялостното наличие на религиозната религия. Ако я имаме, тогава вярата в нас ще я има “, добави митрополит Гавриил.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР