Това е истински нож в гърба! Пропада идеята в България

...
Това е истински нож в гърба! Пропада идеята в България
Коментари Харесай

Министерство на културата спря разкопките на Перперикон

Това е същински нож в гърба! Пропада концепцията в България да бъде основан културно-исторически туризъм, уточни проф. Николай Овчаров

„ Политическият безпорядък от последните месеци директно се отрази върху прохождащия нас културен туризъм. Известно е, че ние сме третата в Европа страна с най-вече и най-ценни археологически монументи. Всички знаят също какво вършат другите две – Гърция и Италия – със своите забележителности. Милиони хора от целия свят годишно посещават Рим, Помпей, Атина, Делфи и други световноизвестни чудеса. А мен българите непрестанно питат: „ Кога и ние ще станем като тях?” “, това оповестява в изказване изпратено до медиите проф. Николай Овчаров.

В интерес на истината през последните години ние направихме съществени стъпки в тази тенденция. Благодарение на страната, общините и осъществените от тях европейски планове на доста места в страната започнаха да се разкриват и реставрират исторически забележителности. Класически образец са Източните Родопи – един забутан преди завършек на нашата Родина. След 20-годишна работа там се построи прелестният маршрут „ Виа Родопика”, включващ чудесните забележителности Перперикон, Храма на Орфей при Татул, Храма на Великата богиня-майка, неповторимия Златоград и други Днес по него годишно минават над половин милион души и цифрата непрестанно пораства.

В България са регистрирани над 43 000 археологически монументи. Очевидно е, че няма по какъв начин те да бъдат разкривани по едно и също време, а и доста от тях нямат значение от позиция на развиването на туризма. В последните години годишно на Министерството на културата се отпускат по 3-4 млн лева, които се разпределят за близо 200 археологически обекта. Това прави приблизително по 10-15 000 лева на обект, което значи работа по един месец с десетина служащи. Ясно е, че по подобен метод няма по какъв начин да се разкриват антични и средновековни градове. А това значи, че в никакъв случай няма да забележим на бял свят забележителности като Партенона и римския Помпей!

Едва в последно време страната стартира да трансформира позицията си и да показва предпочитани археологически обекти, наблягам (!), от позиция на културния туризъм. Така през 2021 година за такива бяха избрани 6 такива места – римската провинциална столица Рациария край Видин; късноантичния и феодален град Мисионис край Търговище; праисторическия паметен център „ Солниците” край Провадия; античния град Хераклея Синтика до Петрич; Перперикон и средновековният палат Вишеград в Източните Родопи, Кърджалийско. За тези обекти се отпуснаха настрана посредством Министерството на финансите 1.8 млн лева

Резултатите бяха фантастични. Само за едно лято бяха разкрити неповторими забележителности, за чието изследване другояче щяха да бъдат нужни десетилетия. Стотици хиляди хора напираха да видят новите български чудеса. И да изпитат възприятието на горделивост, че ние, българите, можем като гърците. Още повече, че най-накрая потегли и масирана реклама на шестте обекта по всички национални малките екрани и радиа.

Както обаче се пееше в една остаряла ария, „ това търпя единствено едно лято”. Все отново страната планува в Националния бюджет за 2022 година сходно финансиране за продължение на огромните разкопки. Но внезапно спънка се оказа.....Министерството на културата. Както споделяше Радой Ралин, „ не ме е боязън от министъра на културата, а от културата на министъра”. С преднамерено писмо МК забрани на Министерството на финансите да преведе на съответните общини целевите дотации, планувани напълно за изследване на посочените нагоре обекти.

Държа да подчертая, че този неприличен акт на Министерството на културата се случи тъкмо тогава, когато ние с професорите Пламен Павлов, Ана Кочева и доцент Спас Ташев, като представители на Националния кръг „ За Македония”, се борехме за българската идея във връзка с Република Северна Македония в Европейския парламент в Страсбург. Какво да кажа, в случай че това не е същински нож в гърба!

Така на процедура пропада концепцията в България да бъде основан културно-исторически туризъм. Защото без вложения в него, няма по какъв начин да се получи нещо. Защото, с цел да имат като главно перо в стопанската система си този туризъм, Гърция, Турция и Италия влагат милиони и милиарди. За археологическо откриване, консервация и реституция, създаване на инфраструктура, реклама и т. н.

По този метод плануваните средства за изследване на шестте обекта няма да бъдат употребявани от археолозите и ще бъдат използвани за напълно разнообразни цели. Не оказва помощ и отправеното от управлението на Министерството на туризма особено писмо до МК, в което на министър Атанасов се изяснява какъв брой значими са те за развиването на културния туризъм. Обръщам се и към общините, в чиито бюджети щяха да влязат тези средства. Така ли ще гледате безучастно по какъв начин крадат Вашите пари? Та нали посредством тях Вие ще дадете опция на хората от регионите Ви да живеят по-добре. Вижте, да вземем за пример, какво се случи в Източните Родопи, където за две десетилетия популацията откри нов занаят в културно-историческия туризъм.

В прекъсването на средствата за въпросните общини съществува и детайлът на елементарната българска злоба. Големият историк Константин Иречек споделяше, че „ най-големият талант на българите е завистта”. Поради това, както приказват хората, на българския котел в Ада няма дявол-пазач. Защото, в случай че някой надигне глава да направи нещо положително, десетина други го хващат за раменете и го вкарват назад в блатото!, се споделя още в изказването на проф. Овчаров.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР