Това е едно от чудесата при сладкиши, което трябва да

...
Това е едно от чудесата при сладкиши, което трябва да
Коментари Харесай

Оригинален английски Бейкуел тарт (Bakewell Tart)

Това е едно от чудесата при сладкиши, което би трябвало да се опита най-малко един път в живота - британски Бейкуел тарт по истинска рецепта

Необходими Продукти

ОСНОВА


● брашно - 200 г универсално
● краве масло - 100 г студено на кубчета
● вода - 2 до 4 с.л. ледена
● щипка - сол

ПЛЪНКА


● бадемово брашно - 150 г
● масло - 110 г на стайна температура
● захар - 80 г, кристал
● яйца - 2 бр. L
● щипка - сол
● царевично нишесте - 15 г
● бадемова есенция - капка
● лимони - настъргана кора от 1 междинен

И ОЩЕ


● конфитюр от малини - 200 г
● филирани бадеми
● пудра захар - за поръска

Начин на подготвяне

Кръгла форма d20 см, намаслена с парче масло и леко покрита с брашно и изтупана, или сложена хартия за печене на дъното на формата.

ОСНОВА

В купа се изсипва брашното, солта, маслото на кубчета и с ръчен блендер, нож, вилица или пръстите на ръката се довежда до трохи. Добавя се ледената вода, само че лъжица по лъжица и щом се усети, че тестото може да се събере с ръка, вода повече не се прибавя. Ако се прекали с ледената вода, тестото ще стартира при разточване да се раздира, а при печене ще се напука. Оформя се на диск, завива се във фолио и се оставя в ледник.

ПЛЪНКА

В купа се изсипва мекото масло, захарта и се разрушава. Прибавят се яйцата, още веднъж се разрушава и се прибавя бадемовото брашно, нишестето, бадемовата есенция и настърганата кора лимон. Цялата примес се разрушава до приемането на паста. Оставя се настрани.

Охладеното тесто се разточва върху малко брашно с дебелина към 3 мм, като не се не помни и върху него да се посипе малко брашно, с цел да не лепи по точилката, на кръг малко по-голям от основата на формата за печене. С помощта на точилката се трансферира във формата, като първо се оформя дъното с пръсти, а по-късно и борда с височина 3 см. Надупчва се с вилица.

Отгоре се разпределя сладкото от малини, а върху него се разпределя пастата от бадемовия франджипан, заглажда се. По избор аз имах време и по тази причина малко си поиграх с останалото тесто - от изрезките си оформих малко цвете. Посипва се с филиран бадем.

Домашната тарта се пече се в затоплена фурна на 180 градуса за 5 минути, с цел да може горещата фурна да грабне масленото тесто, и незабавно се понижава на 170 градуса за към 40 - 45 минути.

Също по този начин дали е подготвен ароматният къс, се познава, когато стените на борда се отделят от формата.

Изважда се от фурната и се охлажда в самата форма, той е доста нежен, до момента в който е парещ, и в случай че се извади, ще се разпадне. След като се охлади, се трансферира в сервизна паница. Ако не сте го украсили с някаква дрънкулка от изрезките от тестото, може да се напудри леко с пудра захар, само че аз го оставих по този начин, тъй като е красиво завършен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР