Това е единственият възможен момент в следващите пет години, за

...
Това е единственият възможен момент в следващите пет години, за
Коментари Харесай

Дянков: Сега е единственият момент за еврозоната

Това е единственият вероятен миг в идващите пет години, с цел да влезем в еврозоната. Това съобщи някогашният министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков в ефира на Нова.

Той изясни, че в този момент е моментът да кажем, че Европа би трябвало да върви по пътя, които сама е определила. Трябва да влезем в еврозоната, безапелационен е Дянков.

Бившият финансов министър разяснява, че без значение какви мнения чуваме от европейската комисия или европейските сили, ние покриваме Маастрихтските критерии.

Да бъдем в Банковия съюз не е належащо изискване, с цел да влезем в еврозоната, отсече Дянков.

Хората се тормозили, че в случай че влезем в еврозоната ще се вдигне инфлацията или Българска народна банка ще смени курса и ние внезапно ще обеднеем, изясни Дянков. Той беше безапелационен, че нито едно от двете не е допустимо.

" По закон имаме корав курс ", посочи някогашният финансист № 1. Нашият курс би могъл да се смени посредством закон. Няма по какъв начин да стане 240 парламентаристи да сменят закон незабележимо, посочи Дянков.

От това произтичало и че няма по какъв начин да има огромна инфлация, успокои някогашният министър.

Ако тръгнем към чакалнята, ще влезем в нея. Много по забавни ще сме за вложителите, в случай че сме в еврозоната, увери Дянков.

В чакалнята се чака най-малко две години, може и повече. Това един път вечно ще завърши тематиката с България на първа скорост, подчертава финансистът и добави, че оттова нататък можем да останем в чакалнята колкото е належащо или колкото дълго преценим. Стратегически вярно е да влезем в еврозоната в този момент.

Той призна, че в случай че бяхме в Банковия съюз несъстоятелността на КТБ нямаше по какъв начин да се случи.

Дянков е безапелационен, че ще ни одобряват в чакалнята на еврозоната, тъй като покриваме всички условия.

Няма да има нова финансова рецесия, най-малко в околните няколко години. Очаква се идващите към 5 години да бъдат удобни за европейската стопанска система. 3% e растежът на стопанската система в Европа. В България дори повече.

Относно рестарта на АЕЦ " Белене " Симеон Дянков разяснява, че в никакъв случай Европейски Съюз няма да разреши китайски вложител да построи такава централа на територията на съюза.

" Страни като България отиват и споделят ние желаеме да рестартираме АЕЦ " Белене " имаме предложение от китайски вложител ", посочи Дянков и добави, че на този стадий Европейска комисия клати глава и споделя " елате като стане ". Две страни до тук са опитвали и не се е осъществило, това са Словакия и Унгария, доуточни финансистът. Или има огромен частен европейски вложител, или няма да стане, отсече някогашният министър на финансите.

Припомняме, рухването на мораториума над АЕЦ " Белене " бе гласувано от депутатите в Народното събрание. То мина със 172 гласа " за ", 14 " срещу " и двама въздържали се депутати. Както в енергийна комисия, по този начин и на гласуването на мораториума, се наложи предлагането на ГЕРБ за топене на работата по АЕЦ " Белене ", като планът би трябвало да е на пазарен принцип и без държавни гаранции.

Четирите организации от АОБР с отворено писмо до Народното събрание обявиха, че не са удовлетворени от това, че министър Петкова огласява единствено две условия за реализиране на плана АЕЦ " Белене " при " пазарни условия " - да няма държавни гаранции по реализирането на плана и да няма дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия. Те излязоха с спомагателни условия и предложение за скица. Работодателските организации предизвестяват и че в общественото пространство се популяризира информация, която не дава отговор на истината - за цената на електрическата енергия, създадена от АЕЦ " Белене ", за размера на бъдещото електропотребление, както и за неналичието на други възможности.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ " Белене " бе въведен от Народното събрание през 2012 година с болшинството на ГЕРБ. През 2018 година персонално министър председателят Бойко Борисов се изрече в посока той да отпадне, а и министър Теменужка Петкова стартира плана в границите на присъединяване си в интернационалния конгрес " Атомекспо ".

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ " Белене " и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на плана.

Припомняме, тематиката за плана АЕЦ " Белене " стана още веднъж настояща, откакто от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ отчет за правене на Национална тактика в региона на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Българска академия на науките разгласява отчета си при започване на годината, след категорично позволение от БЕХ (като поръчител), само че даже и това не понижи разногласията за целесъобразността на построяването на нова нуклеарна централа.

На 16 ноември 2017 година се състоя и представянето на резюмето от отчета на Българска академия на науките в наличието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това обобщение дава вид за реализация на АЕЦ " Белене ", само че при изискване, че бъдат реализирани параметрите на финансовите разбори. От Българска академия на науките изрично опазиха отчета си и 90-те разновидността, които той дава.

Въпреки че в общественото пространство продължава да се приказва на първо място за или срещу плана " Белене ", акцент в активността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е казусът с оборудването на нуклеарната централа, което е направено от Русия по контракт и на което Българската страна е действителен притежател.

Според Теменужка Петкова не се изключва опцията и Русия да бъде привлечена за вложител в централата, чието строителство беше замразено през 2013 година Конкретни договаряния по този въпрос не са водени. През октомври предходната година министър председателят Бойко Борисов се срещна с представители на съветската държавна компания " Росатом ".

След това обаче министър председателят Борисов излезе с още една авангардна концепция планът " Белене " да стане общобалкански план, който да се реализира с европейско финансиране. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР