Това е един от редките случаи, в които страната ни

...
Това е един от редките случаи, в които страната ни
Коментари Харесай

Най-сетне България е начело на хубава класация!

Това е един от редките случаи, в които страната ни е на първите места в хубава ранглиста – тази седмица Евростат разгласи, че България е измежду страните в Европейски Съюз, които имат максимален дял дами мениджъри! 

Сред страните членки на Европейски Съюз максимален дял дами на мениджърски позиции има за посочения интервал има в Латвия (45%) и Полша (44%). Следват България, Унгария, Словения и Швеция – по 42%. Най-ниски са процентите в Хърватия (24%), Нидерландия (26%) и Кипър (27%). През третото тримесечие на 2020 година над 9,5 млн. души са били на управителна позиция в съюза – от тях 6,2 млн. мъже и 3,3 млн. дами. Въпреки че дамите са съвсем половината от всички наети в Европейски Съюз (46%), мениджърите измежду тях общо са 34%.

Новината напълно не е изненадваща – към този момент ви разказахме, че международните водачи, които са дами, се оправиха впечатляващо с Covid рецесията, а няколко самостоятелни проучвания удостоверяват идентични резултати – по време на пандемията от ковид страните, ръководени от дами, са се справили доста по-добре. Лидерските качества са идентични, без значение дали си отпред на страна или на компания – „ Жените водачи осъзнават по-добре страховете, които подчинените и изпитват, демонстрират по-голяма угриженост за благосъстоянието им и са по-категорични в проектите си “, означи неотдавна Harvard Business Review.

Качествата обаче не всеки път са задоволителни, с цел да обезпечат на дамата еднакъв старт в кариерата. Затова Европейската комисия предложи работодателите да нямат право да питат търсещите работа  относно заплащането, което са получавали на предходната им работа. Според Европейска комисия мярката ще подсигурява, че дамите и мъжете в Европейски Съюз ще получават равно възнаграждение за еднакъв труд.

Предвиждат се още отговорности за огромните сдружения да рапортуват разликите в заплащането на дамите и мъжете. Работниците пък ще имат право на отплата за дискриминация при заплащането.

" За постигането на равно възнаграждение на мъжете и дамите имаме потребност от бистрота. Жените би трябвало да знаят дали работодателите им ги третират заслужено. Когато това не е по този начин, те би трябвало да разполагат с пълномощия да се борят и да получат това, което заслужават ", уточни ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 
" Ако не ти дават място на масата, донеси сгъваем стол " – за дамите в политиката
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР