Това е част от голямата кампания, която колективният Запад сега

...
Това е част от голямата кампания, която колективният Запад сега
Коментари Харесай

Руските медии за скандала с освобождението от нацизма: „Братушките са се заблудили напълно!“

" Това е част от огромната акция, която груповият Запад в този момент води против Русия във връзка с деформиране и преразглеждане на историята, съобщи сенаторът Олег Морозов

Темата за България участва постоянно в съветските медии, само че в последните часове средствата за всеобща информация в страната разгласиха серия от публикации, отдадени на абсурда, който избухна сред Москва и София във връзка галерия за освобождението на Европа от нацизма. Откриването й е на 9 септември в Руския културно-информационен център в София, а уредник е дипломатическата задача на Руската федерация в страната ни, предава Агенция " Фокус ".

Как се стигна до абсурда?

Във вторник Министерството на външните работи на България популяризира публична позиция във връзка проведената от посолството на Руската федерация галерия „ 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма ".

От Министерство на външните работи обявиха следното:

„ Без да отхвърляме приноса на Съюз на съветските социалистически републики за разгрома на нацизма в Европа, не би трябвало да си затваряме очите, че щиковете на Съветската войска донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развиване и изолираност от динамичността на процесите в развитите европейски страни ", написа в позицията на Министерство на външните работи.

„ Министерство на външните работи няма никакво отношение към тази демонстрация и съветваме съветското посолство да не заема позиция в поддръжка на съмнителна историческа теза ( " избавление " ), която привилегирова единствено някои политически среди в България, защото е интервенция във вътрешнополитическия спор в страната ни. 9-и септември и неговите последствия би трябвало да останат притежание на историците и историческата просвета, с цел да получат цялостна и точна оценка за въздействието върху развиването на България през ХХ век ", допълват от министерството.

„ От позиция на интернационалното право обстоятелствата са ясни: деветосептемврийският прелом е директна последица от оповестяването на война на България от страна на Съюз на съветските социалистически републики на 5 септември 1944 година и последвалото нахлуване на руски войски на територията на неутрална по отношение на Съюз на съветските социалистически републики България.

Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България, когато на власт преди малко е пристигнало ново демократично държавно управление, оповестило се за преустановяване на връзките с нацистка Германия и удостоверило позицията на неутралитет на Царство България по отношение на Русия. Следва краткотрайна окупация на България от Съюз на съветските социалистически републики и Съюзниците, която официално се управлява от представители на обединението, само че де факто се упражнява извънредно посредством руското военно наличие.

Дългосрочните последствия за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в руската зона на въздействие - 45 години ръководство на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вид на комунистическата идеология ", декларират в позицията си от Министерство на външните работи.

В отговор посолството на Руската федерация в България изрази своята угриженост по отношение на изказването на Министерството на външните работи на България по отношение на изложбата, отдадена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която ще бъде открита в Руския културно-информационен център на 9 септември. Съответното съобщи осведомителната организация TACC.

„ Изложбата, отдадена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която ще представим на 9 септември на уеб страницата на нашия културен и информативен център, има за цел само да запознае българската общност с архивни материали от съветски складове. Много от тях бяха незнайни или неотдавна разкрити. няма нищо общо с днешния български вътрешнополитически дискурс или обособени политически сили, затова, ние сме ненапълно разочаровани, че прави публично изказване преди запознаването с експозицията ", означават от съветското посолство в София.

Водещата осведомителна организация РИА Новости също разгласява реакцията на съветското посолство в България във връзка публикуваната от Министерство на външните работи в София позиция, като не пропусна да напомни, че редица западни водачи се изричат отрицателно за ролята на Съюз на съветските социалистически републики в успеха над нацизма през Втората международна война.

Коментарите на посолството на Москва в София са предадени от печатния орган на съветското държавно управление - вестник „ Российская газета ", както и от изданията „ Известия ", „ Коммерсантъ " и „ Комсомольская истина ".

„ Посолството на РФ в България отговори на подозренията на София за освобождението на Европа от Червената войска ", съобщи на собствен ред за абсурда осведомителната организация Интерфакс.

Медийната група РБК отбелязва: „ Министерство на външните работи на България помоли освобождението на Европа от нацизма да не се приравнява с битката на Съюз на съветските социалистически републики против нацизма ". Под същото заглавие излизат публикации и в Газета.ру и „ Рамблер " .

„ София дефинира като интервенция на Русия изложбата „ 75 години от освобождението на Европа от нацизма ", съобщи осведомителната организация Regnum .

В коментар пред телевизионния канал RT ръководителят на Комисията по външни работи на Съвета на федерациите Владимир Джабаров се изрече във връзка изказването на българското външно министерство за ролята на Съюз на съветските социалистически републики в освобождението на Европа от нацизма.

„ Надявам се президентът (на България Румен Радев - бел.р.) да каже, че това е недопустимо. Да се упреква Русия, че е довела, както споделят, „ окупационен режим ", е аморално ", цитира малкия екран думите на съветския сенатор.

„ Това е част от огромната акция, която груповият Запад в този момент води против Русия във връзка с деформиране и преразглеждане на историята ", съобщи на собствен ред сенаторът Олег Морозов пред вестник „ Взгляд " . Така той разяснява изказването на българското външно министерство, че войната на Съюз на съветските социалистически републики против Нацистка Германия не е избавление на Европа.

„ Те желаят да стигнат до тезата, че Съветският съюз е толкоз отговорен за началото на войната и за жертвите, колкото този, който я е почнал - Нацистка Германия ", съобщи Олег Морозов, член на Комисията по външни работи на Съвета на федерациите. „ Много е тъжно, че България беше видяна в този хор, тъй като обичайните вековни другарски връзки сред нашите страни са известни. Също по този начин се знае какъв брой кръв е проляла Русия за независимостта на България и за мястото й на политическата карта на света ", добави Морозов.

В ефира на радио Sputnik политологът и претендент на историческите науки Михаил Смолин разяснява позицията на българската страна по този начин:

„ Що се отнася до източноевропейските страни, които станаха социалистически вследствие на Втората международна война, те имат лично вътрешно възмущение, че, освобождавайки се от нацистка окупация, те не са получи - както наподобява от днешна позиция - национална самостоятелност. Трябва да помним това - България разгласи война на Съединени американски щати и Англия под натиска на Хитлер, само че поддържаше дипломатически връзки със Съюз на съветските социалистически републики. Това обаче не значи, че българската страна е права в своите изказвания през днешния ден. Съветската войска победи доста рисков зложелател, който не се стремеше да остави на славяните каквато и да било национална самостоятелност. И в случай че Съюз на съветските социалистически републики бе изгубил тази война, просто нямаше да има самостоятелна България на географската карта. Има известна непризнателност ".

Според Смолин с сходни изказвания България отхвърля личната си история. „ България разгласи война на Германия, когато нашите войски се приближиха към нейна територия. Следователно тук те могат да бъдат възприети като съдружници, взели участие в разгрома на Германия в последния стадий на войната. И необичайно е, че те не помнят историята си, този интервал на взаимната битка с Нацистка Германия за тяхната независимост. Още по-странно е, че актуалното управление на България не помни, че това не е първото избавление на страната - ние също я освободихме от османското робство, имаме вековни връзки ", означи политологът.

Според него София се пробва да следва западноевропейската наклонност. „ Изпълнението на българското управление е в западноевропейската наклонност, която цели да пренапише историята на Втората международна война, да зачеркнат спечелилите Съюз на съветските социалистически републики и да омаловажат главната му тежест в тази обща победа, тъй че Съюз на съветските социалистически републики да бъде общопризнат като същия агресор като Националсоциалистическа Германия ", твърди Михаил Смолин.

Радио „ Ехото на Москва " написа в интернет изданието си: „ Министерство на външните работи на България назова „ съмнителна " тезата, че Съюз на съветските социалистически републики е освободил Източна Европа от нацизма ".

„ София осъди съветската галерия за „ освобождението " на България от нацизма ", съобщи Voice of America в московската си редакция.

" Братушките са се заблудили изцяло! ": Експертите „ размазаха " България, обсъждайки предателското изказване от „ съучастниците на Хитлер ". Под това заглавие телевизионният канал „ Царьград " разгласява публикация за последните събития в връзките сред София и Москва. След малко резюме на това по какъв начин се стигна до абсурда, медията привежда цяла поредност от мнения в обществените мрежи, в които страната ни е подложена на критика поради публикуваната позицията на Министерство на външните работи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР