Това да се чува гласът на пациентите е определящо за

...
Това да се чува гласът на пациентите е определящо за
Коментари Харесай

Един от десет пациенти бива увреден при получаване на болнична помощ в Европа

„ Това да се чува гласът на пациентите е определящо за това дали здравната система е сензитивна към техните потребности. Добра практиката е въвличането на пациентските организации във взимането на решения за здравната политика. Но това към момента не се случва по най-ефективния метод. Понякога не се притеглят достоверни пациентски организации, които приказват с гласовете на членовете си, а не съставляват непознати на пациентите ползи “.

Това сподели зам.-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски през днешния ден на дискусионно студио, отдадено на Световния ден за сигурност на пациента, който бе маркиран през вчерашния ден, на 17 септември. Събитието в зала „ Launchee “ в София бе проведено от офиса на СЗО в България и с поддръжката на Министерството на здравеопазването. Идеята на тазгодишния Световен ден е да ангажира самите пациенти в грижата за тяхната сигурност, като се издигне и се чуе техният глас.

Зам.-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски изясни какъв брой е значимо пациентите да бъдат сътрудници в здравната грижа, да вземат участие в планирането на здравните услуги и взимането на решения за тяхното лекуване. Доц. Околийски обърна внимание, че в България се мълчи за случаите в лечебните заведения, вместо да се записват и да се набележат ограничения за усъвършенстване на здравното обслужване, с цел да се заобикалят произшествия в бъдеще.

В международен мащаб се случват 134 милиона произшествия при лекуването, в това число вътреболнични инфекции, които са довели в страните със междинен и невисок приход до 2,6 милиона смъртни случаи. Един от 10 пациенти бива повреден при приемане на болнична помощ в Европа.

Зам.-министърът заяви, че следва представително изследване за удовлетвореността на пациента от здравните услуги, което ще се извърши от Националния център по публично здраве и разбори и ще бъде регистрирано на 17 септември 2024 година

Доц. Околийски добави, че следва осведомителна акция на Министерство на здравеопазването за ваксинопрофилактиката, и акцентира, че към този момент в РЗИ са налични 80 000 броя ваксини против сезонния грип и COVID-19, като в новите инструкции имунизирането се предлага освен на хронично болните и на хора над 60 години, само че и на хора с епилепсия. За тази цел Министерство на здравеопазването ще търси партньорство с пациентските организации.

Какви са жалбите на пациенти от здравната система обобщиха особено за полемиката от Дирекция „ Защита правата на пациента “ към Министерството на здравеопазването. От изпратената информация излиза наяве, че най-честите аргументи за тъжби са стеснен достъп до здравна помощ, жестоко отношение, неправилна диагностика и лекуване, нарушени здравноосигурителни права.

Боряна Ботева от Сдружение за развиване на българското опазване на здравето и член на Обществения съвет по права на пациента към Министерство на здравеопазването изясни, че този съвет е основан още преди 10 години със Закона за здравето, само че до момента не е свикван. „ Самото му привикване към този момент е пробив, само че той има и значима роля – Общественият съвет би трябвало да изготвя годишен отчет за спазването на пациентските права и да прави оферти по световни тематики, засягащи тези права. Първият проблем, който ще сложим, е улеснението на достъпа на пациентите до техните електронни здравни досиета, с цел да могат да реагират, в случай че в досието има неточна информация. Сегашният достъп е стеснен от електронен автограф и код от Национална агенция за приходите. “

Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия обърна внимание, че новата разпоредба за ТЕЛК е ощетила 24,53% от хората с увреждания, като на 1,25% е отнета нужната им непозната помощ, а някои въобще са отпаднали от системата на ТЕЛК, надлежно са изгубили и здравноосигурителни права. „ Никой не е обяснил на тези хора, че когато апелират, ТЕЛК-комисиите още веднъж ще преглеждат случая им по остарялата разпоредба. Вместо това тези хора би трябвало да подадат още веднъж документи и да създадат проучвания. Понякога и в телковите комисии това не се знае “, съобщи Събева.

Проф. Радка Аргирова от Коалиция HPV прикани медиците да приказват с пациентите по-лично и се опитат да схванат техните потребности и страхове, „ тъй като пациент значи толерантен – той търпи и заболяването си, и здравната система “.

„ Нека не мълчим и за профилактиката, - добави проф. Аргирова – тъй като в случай че я имаше, в множеството случаи нямаше да се стигне до болест и лекуване. “ Във връзка със замяната на 4-валентната ваксина с 9-валентна против човешкия папилома вирус и стартиралата осведомителна акция „ Защити бъдещето им “ проф. Аргирова изясни: „ Тази ваксина е голям подарък от обществото за девойките от 10 до 13 години, тъй като предотвратява инфектирането с деветте най-опасни вида човешки папилома вируси и обвързваните с тях болести – HPV-16 и HPV-18, причиняващи 70% от рака на маточната шийка, HPV-6 и HPV-11 са свързани с появяването на кондиломи, HPV-31, HPV-30 и HPV-50 предизвикват други типове рак. Вече не приказваме единствено за предварителна защита на рака на маточната шийка, а за всички HPV-свързани болести и при двата пола. Статистиката демонстрира, че новата 9-валентна ваксина е 20% по-предпазваща, в сравнение с 4-валентната, че няма странични резултати и че в нея няма генетичен материал от вируса “.

Силвана Лесидренска от Сдружение ХепаАктив показа позитивните промени в условията за лекуване на продължителен хепатит С с помощта на битката на пациентите с институциите, в това число и посредством водене на правосъдни каузи.

Световният ден за сигурност на пациентите като световен здравен приоритет е основан от СЗО и се отбелязва от 2019 година заради усложнените системи на опазване на здравето и увеличените вреди за пациентите в лечебните заведения. Фокусът през 2020 година е бил сигурността на здравните служащи като изискване за сигурността на пациентите; през 2021 година – безвредна грижа за майката и новороденото; през 2022 година Безопасност на медикаментите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР