Това, че Унгария постигна успех в изваждането на близък съюзник

...
Това, че Унгария постигна успех в изваждането на близък съюзник
Коментари Харесай

Премиерът на Люксембург гневен: Неприемливо е да вадим съюзника на Путин патриарх Кирил от списъка със санкции

" Това, че Унгария реализира триумф в изваждането на непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин от последния кръг от наказания на Европейски Съюз против Русия, е недопустимо ". Това съобщи министър председателят на Люксембург Ксавие Бетел, съобщи Ройтерс, представена от.

Европейски Съюз през вчерашния ден утвърди дефинитивно новия пакет от наказания против Русия. В този пакет има и поетапно ембарго върху вноса на съветски нефт. По този въпрос имаше много разногласия с унгарския министър председател Виктор Орбан. В последна сметка Унгария и други две страни от Централна Европа си осигуриха по този начин наречената дерогация. Тоест за тях няма да се отнася прекъсването на вноса на петролопроводния съветски нефт, на който те разчитат.

Но Будапеща настояваше и главата на Руската православна черква - патриарх Кирил, който е непосредствен съдружник на Путин, да не бъде включван в санкционния лист на Европейски Съюз. Това искане на Унгария блокира нужното единомислещо болшинство в Европейски Съюз за одобрение на последния пакет от европейски наказания против Русия.

В последна сметка Кирил беше пощаден от глобите поради отхвърли на унгарския министър председател Виктор Орбан да поддържа включването му в санкционния лист. Орбан посочи като мотив в поддръжка на тази своя позиция " отбраната на религиозната независимост ", добавя Франс прес.

" Трябва да ви кажа, че в действителност съм угрижен. Съжалявам, че би трябвало да ви кажа това, че през вчерашния ден ние постигнахме съглашение по глобите, тъй като казахме на Орбан: " Добре, ще извадим патриарх Кирил от листата ", сподели Бетел, представен от Ройтерс. " Това е недопустимо ", добави той по време на конференцията в Дъблин на паневропейската група Алианс на либералите и демократите за Европа.

" Той (Кирил) беше в листата и след това те заплашиха, че ще откажат всичко, тъй като Кирил е в листата ", съобщи още Бетел по отношение на отхвърли на унгарските представители да поддържат европейските наказания, поради това че Кирил е в черния лист на Европейски Съюз.

Същевременно в акаунта си в " Туитър " посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел написа, че " Забраняването на 90 % от вноса на съветски нефт нанася огромен удар по фондовете за финансиране на войната на Путин. Изваждането на патриарх Кирил (от санкционния лист - бел.ред.) демонстрира рамките на външната политика, основана на единогласие. Религиозните водачи не би трябвало да бъдат защитавани от отговорност за това, че поддържат войната на Путин ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР