Това, че сме поръчали 4,5 милиона дози от ваксината на

...
Това, че сме поръчали 4,5 милиона дози от ваксината на
Коментари Харесай

Проф. Асен Балтов: При 1500 заразени на ден, мерките се затягат отново

Това, че сме поръчали 4,5 милиона дози от имунизацията на „ Оксфорд “ няма да е пренасищане. Тя може да се съхранява при естествена температура и трайността ѝ е 30 дни. Чака се доста огромна разработка след клинични проучвания на пациенти над 50 година и това ще се добави към характерността на имунизацията. Това съобщи шефът на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ проф. Асен Балтов в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

" Този месец ще бъдем залети от 100 000 ваксини, идващият месец още 100 000. Това ще ни разреши да стартираме да имунизираме втора и трета фаза. Ако някой реши по-късно да се имунизира, няма да е проблем. Т.е. етапите не са затворени ", обясни той.

Той даде образец: " В Румъния 117 000 няма да могат да получат втора доза от имунизацията. Това при нас няма да се случи. Израел имат сделка с Пфайзер. 135 000 души вее са имунизирани с втора доза. Всички те имат построен добър имунитет ", разкри проф. Балтов.

" Има чиновници в „ Пирогов “, които са си сложили втора доза от имунизацията и се усещат прелестно. Няма нищо ужасно. В един кабинет на „ Пирогов “ минават по 150 пациента дневно. От персоналния доктор се желае да имунизират от 10 до 20 души дневно, тъй че не мисля, че ще е проблем ", уточни лекарят.

Балтов счита, че за една година страната ни може да навакса с имунизационния проект. " В рамките на един месец 70% от личния състав на „ Пирогов “ е придобил имунитет. В момента, в който имунизираме 1,5 млн. българи, картината ще е доста добра. Антителата могат да понижават, само че клетъчният имунитет остава ", разяснява той.

Директорът на " Пирогов " изясни при какви условия ограниченията ще би трябвало да се затегнат: " Това нежно равновесие, което сме постигнали, с помощта на демократичните ограничения, в случай че стартират да порастват случаите на COVID-19, ще се наложи още веднъж да се затворим. В някои страни в Европа не се живее. При 1500 инфектирани дневно, ограниченията ще би трябвало още веднъж да се затегнат – учениците да минат на онлайн образование, МОЛ-овете да се затворят и така нататък В противоположен случай може да стане ужасно за здравната система. Заведенията са високо рискови места, където заразяването става по-лесно. Сега системата е много по-подготвена. Не желаеме да се натовари здравната система, само че сме подготвени ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР