Това че шефът на Националната следствена служба се възпротиви на

...
Това че шефът на Националната следствена служба се възпротиви на
Коментари Харесай

Какъв ден! Сарафов се опълчи на Гешев и зейна пробойна в крепостта на мрака

Това че шефът на Националната следствена работа се възпротиви на основния прокурор, чиито заместител е по закон, е събитие от изключително значение и заслужава цялото ни внимание.

 

„ Провокиран от изявлението на основния прокурор господин Иван Гешев по Българска национална телевизия, - написа Сарафов, - искам да изразя личната си позиция по някои настоящи за обществото въпроси.

Не е моя грешката и аз не искам да нося отговорност за непознати грехове и в този смисъл казаното от мен, че фамилията на господин Иван Гешев е било в автомобила дружно с него по време на гърмежа, е предизвикано, точно тъй като той самият в телефонен диалог остави в мен такова усещане.

Всъщност, в случай че господин Гешев имаше предпочитание да внесе разяснение и да поправи моята неточност, можеше да го направи още същия ден в свое изказване, с което да внесе нужната изясненост и да прекрати и избегне операциите по тематиката. Това не беше направено, а мълчанието му даде мотив за предизвикателство на остра социална полемика и свободни тълкования. 

Защо основният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество обяснения и да избегне полемиката и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор “.

 

Според мен Сарафов има доста явен отговор, само че към момента не смее да го изрече обществено. А той е, че Гешев е нарцис, деспот по душа, самоуверен, безочлив, високомерен, безконтролен, комплексиран. За него е бил значим моментът на лъжата и операцията – обществото да чуе, че има осъществен терористичен акт против него и фамилията му. В общественото пространство да се построи облик на воин, който е жертва на зли сили, мафия или някакви заговорници. Но и това не е задоволително: би трябвало му и съчувствието на българите. С една дума: незаместим. Затова вкара безогледно, цинично и брутално фамилията си в тази гадна и пошла инсценировка.

 

Ако майката на децата му има качества, които ценностната система отрежда на всеки родител, към този момент трябваше да си е тръгнала с децата след злокобната им интервенция в сюжета. Ако, само че очевидно не…

 

Писмото на Сарафов демонстрира също, какъв брой несъстоятелни са изказванията на ГЕРБ и други партии, че не било значимо кой е основен прокурор, а кардиналното ограничение на неговите права и контрола върху неговата активност. Каква илюзия! Сталин назначава за общоприет прокурор точно Андрей Вишински, тъй като той може да извърши погромите против интелигенцията, научните среди, евреите, медиците, членовете на Комунистическа партия на Съветския съюз и милионите елементарни жители изпратени в лагерите.  

 

Гешев е на този пост по същите съображения и не е никакъв „ инструмент на Господ “ както самичък се дефинира, а инструмент на Борисов и задкулисието.

 

Още от писмото на Сарафов: „ Дължа на българското общество още един отговор – за израелския специалист, който посети местопроизшествието в деня на случая. Този специалист беше доведен от моя заместител господин Ясен Тодоров по предписание на господин Гешев. Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, само че изпълнявайки директни инструкции, с сътрудниците ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се срещна на място с събитията към гърмежа, въпреки и да не беше позволен до конфискуваните материални доказателства, а направи единствено образен оглед, след което си потегли с господин Тодоров. “

 

Стават ясни няколко доста, доста значими неща. Очевидно Гешев е знаел авансово, че този израелски жител е в България. Или някой непосредствен на Гешев му се е обадил незабавно след гърмежа и му е споделил, че има подръка подобаващ израелец. И двата разновидността заслужават особено внимание.

 

След това: Гешев звъни на Ясен Тодоров и го изпраща да вземе мистериозния израелец и да го закара на мястото на гърмежа и след това да го върне. Излиза, че Тодоров се употребява с по-голямо доверие пред Гешев, в сравнение с Сарафов. Това е нишка, която може да води до сериозна конспирация, която пък да разкрие в идващите дни нови мръсни секрети.

 

Оттук насетне всяка уважаваща себе си медия би трябвало освен да следи деликатно развръзката към проблема „ израелски специалист “, само че и да пита Гешев всеки ден защо тъкмо става дума. И да не се поддава на номера Сийка говорителката да изяснява.

 

Сарафов написа още: „ Същевременно желая ясно да изразя, че както аз, по този начин и болшинството мои сътрудници считаме, че прокуратурата би трябвало да излезе от политическия терен, където е нагазила надълбоко и да се върне в естествената си среда – в отбрана на справедливостта единствено и само в границите на институционалните й пълномощия ".

… Прокуратурата би трябвало да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко… Зловещо самопризнание!

 

Тепърва това писмо ще бъде оценено ред по ред. То е знаково даже единствено поради това, че един от върха на Следствието и държавното обвиняване демонстрира, че му е писнало да играе по свирката не просто на директния си шеф, само че и на кукловодите. Освен в случай че кукловодите не стоят зад текста до Българска телеграфна агенция, тъй като е вероятен и подобен вид. В смисъл, че е пристигнало време за края на пиеската с Гешев. Вече има мотив, причини и обстоятелства.

 

Борислав Сарафов обаче не е бунтовник, това би трябвало да е ясно. Немалко време той е до Гешев, доста неща са сътворили дружно.

 

Няколко са разновидностите за зародилата нажежена обстановка сред него и Главния.

 

А/ Писнало му е да прикрива нелепостите на обвинител №1, някои от които граничат с перверзност.

 

Б/ Не желае да е цел на публичното неодобрение поради Гешев.

 

В/ Знае идващите проекти на Гешев, в които не желае да бъде замесван.

 

Г/ Изразява освен своето, само че и на свои сътрудници отвращение от държанието на Гешев.

 

Д/ Сарафов е част от скица за отстраняването на Гешев и е включен в режим на реализация.

 

Ако въпреки всичко началникът на Следствието има чисти планове да се държи професионално и цивилен правилно в тази токсична обстановка, би трябвало да продължи по този метод и да отиде до дъно. Например да стартира с истината за постановката „ терористичен акт “.

Ако смелостта му не се е изчерпала с това писмо – да направи идващите крачки. Ще е мъчно. Ако желае социална поддръжка – да я заслужи.

Все още е доста надалеч от тематиките за съвестта, морала, правилата, професионализма, етиката, отговорността, лоялността към гражданското общество, към страната и прочие Ако е решил да се бори с Гешев, ще би трябвало да пребори и личните грехове.

 

Имам подозрения, че въпросното писмо е повече кратковременен ентусиазъм и страст, в сравнение с съзнателен акт на опозиция.

 

Дано бъркам, само че надали. Страхът в прокуратурата държи в желязна хватка сърчицата под алените тоги.

 

Огнян Стефанов

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР