Тотален провал на инициативата на държавата за преместване на украинците,

...
Тотален провал на инициативата на държавата за преместване на украинците,
Коментари Харесай

Провал на държавната инициатива за преместването на украинските бежанци

Тотален неуспех на самодейността на страната за пренасяне на украинците, намерили леговище в хотели по българското Черноморие. Председателката на Агенцията за бежанците Марияна Тошева разяснява преди час в ексклузивен брифинг, че бежанците " внезапно " и без никакво съображение са отказали настаняване по препоръчаната от властта скица, в която - длъжни сме да признаем - има огромна доза политическа имагинерност.

По проект бежанците трябваше да бъдат преместени в държавни бази навътре в страната, а в част от заетите от тях хотели към този момент идват туристи. На са препоръчани обособени влакови вагони за напредването им, като има опция за прикачване и на спомагателни вагони към влаковите композиции, в случай че се наложи. Надали обаче ще се наложи.
 Наука за Украйна: Европейски учени оказват помощ на украинските 29 май 2022 | Вече четвърти месец Европа е сложена пред изпит за човещина. И всички се надяваме да не бъде оставена на...
На варненската гара от предстоящите 250 души пристигнаха петима, а в Бургас - от завилите предпочитание за пренасяне 300 души се явиха 57.

" До последно, до през вчерашния ден са минавали екипи, твърдяха, че пътуват и че одобряват последващото настаняване. Какво се случи през днешния ден – украинците, които трябваше да се качат в рейсовете, към този момент пред хотела и внезапно, без някаква основателна причина, започнаха да се отхвърлят от настаняване ", сподели Тошева пред медиите.

Мнозинството от бежанците ще си търсят сами къде и по какъв начин да се настанят в частни квартири, а други ще се. Такова е мнението и на регионалният шеф на Варна Благомир Коцев, представен от " Дарик ". Днес в 10.30 ч. сутринта трябваше да стартира извозването на бежанци от хотелите по Черноморието към обитаеми места навътре в страната с бързия трен Варна - София.

По думите на Коцев хората е трябвало да стигнат до Горна Оряховица с трен, след което да се качат на рейсове до Рибарица.

Малко над 500 са хотелите, които са декларирали предпочитание да вземат участие в програмата за настаняване на бежанци против 15 лв. дневно след 31 май. Хотелите, които ще одобряват бежанци, са освен по морето, а и в цялата страна. Бежанците ще се съпровождат със специфични чиновници на Министерство на вътрешните работи и рейсове до гарите, където ще се качват на влакове, а след това още веднъж ще се транспортират с превоз до базите за настаняване. Процесът е плануван времево от през днешния ден до сряда, 1 юни.

Общо 7000 души от област Варна са останали за пренасяне. Около 3000 са намерили работа, а 5000 бежанци ще останат в хотелите, в които до момента са били настанени. Общо досега у нас са влезнали 300 000 бежанци. Над 40 000 са тези, които са регистрирани в системата, като 3% от дамите са бременни, и 7% са инвалиди. Има и такива с хронични болести, както и доста многодетни майки.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР