Торнадото е едно от най-страшните и опустошителни природни бедствия, които

...
Торнадото е едно от най-страшните и опустошителни природни бедствия, които
Коментари Харесай

ВИДЕО: Петте най-големи торнада в историята досега

Торнадото е едно от най-страшните и опустошителни естествени бедствия, които планетата ни познава. Торнада се появяват по друго време и в разнообразни райони на Земята, само че Съединените щати са по-често наранени от тях от всяка друга страна. Заради това най-опустошителните и мощни торнада се случиха на територията на Америка.

5. Торнадото на трите щата

Максимална широчина на фунията: до 1,6 км.

Местоположение: щатите Мисури, Илинойс и Индиана в Съединени американски щати

Дата: 18 март 1925 година

Продължителност: 217 минути

Категория F5

Максимална скорост напразно: 117 км/ч

Това не беше най-голямото торнадо в историята, само че сложи няколко други върха, измежду които най-смъртоносното, записано в миналото в Съединени американски щати. Торнадото погуби 695 души, което е два пъти повече от второто най-смъртоносно в историята. Торнадото на трите щата държи връх и за най-дълъг път, който е сред 243 и 379 км. То е и най-продължителното в тази страна - 3 часа и 37 минути. Максималната му широчина е 1,6 км.

Никой не знае сигурно дали Торнадото на трите щата е било единствено едно, или е било поредност от торнадо, които са предизвикали солидни опустошения.



4. Торнадото Бридж-Крийк-Мур

Максимална широчина на фунията: 1,61-2,21 км.

Местоположение: Щатите Джорджия, Илинойс, Охайо и Оклахома в Съединени американски щати

Дата: 3 май 1999 година

Продължителност: 85 минути

Категория F5

Максимална скорост напразно: 484+/-32 км/ч

Това торнадо беше част от поредицата вихри в Големите равнини, случила се през май 1999 година Както подсказва името, град Бридж Крийк беше най-силно обиден. Достигайки до него, торнадото разпростра оптималната си широчина от 1,6 до 2,3 км.

За жал, смерчът мина през доста мобилни къщи в Бридж Крийк и близо 200 такива бяха разрушени. Той продължи повече от час и мина над още няколко града. След себе си торнадото остави 36 починали и близо 600 ранени във всички потърпевши региони. Общо съгласно оценките това естествено злополучие е разрушило 1800 домове, други 2500 са развалени, а вредите възлизат на към милиард $.



3. Торнадото в Мълхол

Максимална широчина на фунията: 2,4-7,05 км.

Местоположение: Оклахома, Съединени американски щати

Дата: 1999 година

Продължителност: 85 минути

Категория F4

Максимална скорост напразно: 418,4 км/ч

Според някои източници това е най-мащабното торнадо, записано в миналото. Различни източници оповестяват, че пиковата широчина на Мълхол е била над 2,4 км. и до 7,05 км. И този смерч аргументи обилни вреди, само че макар размера си, Мълхол не докара до жертви, основно тъй като мина над селски и необитаеми региони. Само един човек, попаднал в окото на бурята, е бил тежко ранен.



2. Торнадо Халам
Двама починаха при торнадо в Италия
Най-малко двама души са починали, а девет са били ранени при торнадо, връхлетяло южния италиански остров Пантелерия. Това написа електрон...

Максимална широчина на фунията: 4 км.

Местоположение: Окръг Джеферсън, Салин, Гейдж, Ланкастър и Отоу в Небраска, Съединени американски щати

Дата: 22 май 2004 година

Категория F4

Максимална скорост напразно: 320 км/ч

Преди появяването на торнадото в Ел Рено, торнадото Халам беше най-широкото в историята. Максималната му широчина беше 4 км. То мина през доста области, само че беше наречено в чест на град Халам, който беше най-тежко обиден. Торнадото съпостави със земята съвсем домове и предприятия в Халам.
„ Айда “ лиши живота на 8 в Ню Йорк, жертвите на урагана са към този момент 16
Ураганът „ Айда “ провокира грандиозни наводнения и рядко изключително състояние в Ню Йорк през нощта в четвъртък и докара до...

За благополучие, това злополучие мина най-вече през рядко обитаеми селски региони. В края на смерча почина един човек, а към 40 други бяха ранени. Според известия в новините торнадото Халам е било толкоз необятно, че доста хора не са осъзнали, че са станали очевидци на смерч.



1. Торнадото в Ел Рено

Максимална широчина на фунията: 4,2 км.

Местоположение: Окръг Канада, Оклахома, Съединени американски щати

Дата: 31 май 2013 година
Ураганът „ Ида “ удари Куба, изтеглят Ню Орлеанс
Ураганът „ Ида “ се насочи в събота към крайбрежието на Съединени американски щати, предвижда се да набере сили в идващите часове и провокира ев...

Продължителност: 40 минути

Категория: EF3

Максимална скорост напразно: 484 км/ч

Това е освен най-мощното торнадо за 2013 година, само че и в историята въобще, изхождайки от неговата ширина. В своя пик Ел Рено доближава широчина от 4,2 км. и скорост до 484 км/ч. Въпреки силата си обаче то е категоризирано като EF3. Стихията продължава 40 минути, а когато утихва, осем души са изгубили живота си. Всички те са били в колите си, като трима от тях са били опитни ловци на стихии. Освен жертвите, торнадото в Ел Рено засегна още 150 души.



Източник: thebiggest.ru
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР