Торенето на пеларгониите е важна грижа при отглеждането на тези

...
Торенето на пеларгониите е важна грижа при отглеждането на тези
Коментари Харесай

Торене на здравец, който е отглеждан на балкона

Торенето на пеларгониите е значима грижа при развъждането на тези растения. Гераниумът е едно от най-красивите и лесни за развъждане балконски растения. За да са здрави и да цъфтят здравецът, би трябвало редовно да се наторява. На пазара има доста торове за пеларгония - кой да изберете?

На слънчеви балкони най-често се отглеждат едроцветен пеларгоний ( Pelargonium grandiflorum ) и ивичест пеларгоний ( Pelargonium hortorum ). На сянка обаче пеларгония с бръшлянови листа ( Pelargonium hederifolium ) и ангина ( Pelargonium graveolens)). Всички тези здравец са невзискателни и могат да бъдат предложени на всеки. Единственият им минус е чувствителността им към ниски температури (растенията идват от Южна Африка). Ключът към сполучливото развъждане на здравец е плодородна, добре дренирана почва, постоянно поливане, прищипване на цветя или издънки и уравновесено наторяване. Опитваме се да отговорим на въпроса: по какъв начин и с какво да наторяваме здравец?

Какъв тор за здравец да изберете?

За цъфтящи здравец фосфорът (P) е от огромно значение. Влияе на цъфтежа и верния напредък на кореновата система. За да има растението атрактивен хабитус и по-добро разклоняване, то би трябвало да се подхранва с калий (К) – този детайл е изключително значим при ангина на декоративните листа. Освен това си коства да изберете торове с микроелементи, които вземат участие в доста физиологични процеси в зелените. За торене на пеларгония си коства да употребявате 2-3 типа торове. Това не би трябвало да се третира като непотребен разход – изключително откакто торовете могат да се употребяват за поддържане на други цъфтящи растения. През пролетта си коства да употребявате торове с малко повече азот, тогава си коства да поставите фосфорно-калиеви торове.

Повечето от торовете се оферират в течна форма (разтварят се във високо разреждане с вода). На пазара обаче можете да намерите и гранулирани торове и торови пръчици. Последните работят постепенно и с дребен интензитет, като систематично отделят хранителни субстанции. Това е положително решение за забравящи хора; Торовете в горния лист се разграничават доста по своя химичен състав. Струва си да се помни, че тези с високо наличие на хранителни субстанции дават по-бърз резултат (и се употребяват в по-голямо разреждане), само че са по-малко безвредни. Това важи по-специално за азотните съединения. При закупуване на тор можете да намерите и информацията на опаковката. Терминът се отнася до бионаличността на избрани детайли (под формата на хелати те се усвояват по-бързо, реалокират се и се усвояват от растенията); Понякога в торовете азотът се отделя в нитратна и амониева форма. Това въздейства наред с други върху степента на излугване на питателните съединения. Всъщност, в здравец, отглеждан на балкона (тоест - в контейнер) и постоянно наторен, няма изключително значение. Отчита се общият азот, което не трансформира обстоятелството, че е по-добре да се избират торове с по-ниско наличие на азот.

Други торове за пеларгония

За здравец могат да се употребяват разнообразни торове – значимо е те да съдържат малко азот и доста калий и фосфор. Особено потребни са хумусните торове, които не съдържат химически добавки. Те са многокомпонентни и изцяло безвредни за растенията. Освен това, течният оборски тор от коприва (азот) и хвощ (силициев диоксид) може да се третира като тор. Поливайки растенията с тях, ние освен осигуряваме хранителни субстанции, само че и понижаваме риска от заболявания и неприятели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР