Да бъдеш съзнателен означава, че знаеш, че умът и духът

...
Да бъдеш съзнателен означава, че знаеш, че умът и духът
Коментари Харесай

Защо не винаги 1+1=2 - отговорът ще ви впечатли

„ Да бъдеш умишлен значи, че знаеш, че мозъкът и духът ти могат доста повече от тялото ти. “ - Д-р Пламен Русев, изпълнителен ръководител на борда на Webit Foundation и вложител.

Д-р Пламен Русев е извънредно харизматичен и положителен човек. Инвестира в софтуерни компании в областите опазване на здравето, финанси, блокчейн, храни, земеделие и други Той е член на борда и взе участие в ръководството на редица компании и обществени планове в целия свят.

Стотици медии, едни от най-престижните измежду които са международните водачи The Economist, Monocle, Forbes, El Mundo, Business Insider, Xinhua, CNBC-e и доста други разгласяват публикации и изявленията с доктор Пламен Русев. Международни организации като Световния Икономически Форум споделят негови хрумвания на тематика технологии, нововъведения и стопанска система.

Два пъти му е присъдена купата Доктор Хонорис Кауза от университети в Европа и Америка, а в България разнообразни организации на промишлеността удостояват Пламен Русев с редица награди, включително за “Цялостен принос в развиването на цифровата стопанска система на България ”, “най-добра интелигентна инвестиция ”, най-продаван създател на българска бизнес литература, почетни оценки и специфични награди от Български Икономически Форум, БГ уебсайт, Българската Уеб Асоциация, фестивала Медиа Микс и доста други, а външно министерство го афишира за дипломат на благосклонност по цифровите въпроси на Дипломатическата работа на Р. България.

А в този момент NOVA и Webit сплотяват старания в най-мащабното събитие за личностно и професионално развиване - Future Forum. Tази есен водещата медийна компания NOVA и основателите на световната екосистема от иноватори, вложители и бизнес водачи Webit ще показват за първи път в София народен кариерен конгрес на международно равнище, с включено ревю за асортимент на фрагменти. Това ще се случи на 23 и 24 октомври в Националния замък на културата. 



Повече за огромния кариерен конгрес, програмата и ревюто можете да откриете на Future Forum 

За това по какъв начин не постоянно 1+1=2 и за какво е добре да се фокусираме не върху нещата, които ще се трансформират, а върху нещата, които ще бъдат непрекъснати - като хората, планетата, живота и гибелта, споделяме мислите му с вас, без редакторска интервенция:

НАЙ-ВАЖНАТА ПОБЕДА

Да бъдеш умишлен значи, че знаеш, че мозъкът ти може доста повече от тялото ти.

Ето един образец: Колко километра мислите, че човек може да тича без да спре? Най евентуално никой не се съмнява, че човек в добра физическа форма може да бяга 42 км - толкоз е един маратон и ние виждаме на финала по какъв начин приключват задъхани и доста изтощени спортисти. Но това ли е лимита на човешкото тяло? Или по-правилния въпрос, това ли е лимитът, който човешкия мозък слага?

Отговорът е не! Пределът е толкоз, колкото можете да си визиите. Вече има хора, които си показаха и пробягаха 800 км без спиране, като сложиха нов международен връх. Той е вероятен единствено със силата на мозъка и духа! Ето за какво е значимо да се възползваме оптимално от мозъка си. През целия си живот хората се съпоставят и състезават с някой. Но в действителност за индивидът е значимо да осъзнае, че не се състезава с други хора, а със себе си. Когато губи времето си напразно, човек губи от себе си и личния си потенциал; когато не прибавя стойност към себе си и към живота на своето семейство, най-близките другари, общността си и човечеството - губи против себе си, тъй като най-трудната, само че и най-важната победа е тази над самия себе си.

АБСОЛЮТНИЯ (ПЪЛНИЯ) УСПЕХ

Друга илюзия е постигането на абсолютния триумф. Нека да забележим какво значи това. Представете си едно дете, което играе футбол. Нека да приемем, че това дете е постигнало абсолютния триумф и без значение къде е на терена, като ритне топката отбелязва гол. Това дете няма да изпитва безусловно никаква наслада от следващия си гол, тъй като той ще е сигурен. Има обаче и обществен детайл - доста скоро няма да има никой от компанията му, който да желае да играе с него, тъй като не им дава късмет да се изявят. Това дете ще остане изолирано и самотно в перфекционизма си и абсолютния му триумф няма да му носи никаква наслада. Това ли е животът, към който се стреми човек?

Животът е приключението по пътя на умишлено обучение и насърчаване на самите себе си и насладата от постигнатите дребни и по-големи триумфи със всяка крачка. 

Повечето хора учат от личните си неточности, само че има и хора, които учат и от грешките на другите. Това им дава доста по-голямо преимущество по пътя. 

След фамилията и родителите, учебното заведение е мястото, където човек се учи от грешките на другите, като учи техните триумфи и неуспехи в математиката, науките, изкуствата, спорта и други За страдание в учебно заведение постоянно учат, че има единствено един верен отговор или едно решение на задача. Всъщност в нашата действителност няма единствено един правилен отговор. 

 Future Forum
1+1 НЕ Е РАВНО САМО НА 2

Преди няколко месеца нашият по-малък наследник, Йоанн,  пристигна при мен и беше смутен от полемика с преподавател, който настоял, че метода на решението му на задача не е верен. И защото през целия им умишлен живот с майка им учим синовете ни, че в живота няма един единствен правилен отговор, той беше доста смутен от случката. 

Веднага след учебно заведение ни чакаше за диалог, който стартира непосредствено с това, че не може да одобри, учителят да му споделя, че 1+1 е равно единствено на две, тъй като съгласно него 1+1 =1. И даде образец с това, че в случай че върху една капка вода капнеш още една капка вода, то резултатът ще е една капка вода и в този случай една капка + една капка ще вършат една капка. “Не е ли по този начин? ” ме попита той.

Истината е, че образецът му ми хареса, само че въпросът към него беше за какво мисли в намаляващи цифри, а не в растящи (в изобилие). И му дадох различен образец - с нашето семейство, а точно, че аз и майка му сме 1+1, само че откакто се събрахме фамилията ни стана 4 членно. Така, че очевидно 1+1 в този случай е равно на 4, а може и да е 10. В този смисъл е въпрос на усещане на света и умеене за пояснение на знаците по пътя ни, с цел да живеем или живот с доста благоприятни условия и в обилие, или подобен в намаляващи цифри и по-малко благоприятни условия и недостиг.

Да бъдеш умишлен значи, че осъзнаваш това и действаш като не спираш да наблюдаваш, учиш и се адаптираш към непрестанно изменящия се свят. 

ЗА БЪДЕЩЕТО НА ПРОФЕСИИТЕ

Благодарение на бързото нахлуване на изкуственият разсъдък, множеството от специалностите на бъдещето към момента нямат имена и това слага доста въпросителни пред персоналното и професионално развиване на хората. Все по-трудно те си показват и знаят по какъв начин да се приготвят за бъдещето.

Всеки сполучлив бизнесмен и добър управител знае, че при подготовката на един бизнес проект е значимо да се сложи фокус върху нещата които са сигурни и които ще доведат в оптималната степен до осъществяване на проекта. Същото е и когато човек възнамерява дълготрайно своето бъдеще или бъдещето на децата си. Трябва да се фокусираме не върху нещата, които ще се трансформират, а върху нещата, които чакаме да останат непроменени и относително непрекъснати. Откакто свят светува, този, който прави нещо потребно за хората постоянно е бил скъп, без значение от средата в близост. С други думи -  правиш ли нещо от което един човек има потребност и правиш ли го по доста добър метод, няма метод да не си скъп от другите.  Хората и човешкото са константата в това уравнение. Те ще продължат да бъдат хора и за това си коства да съсредоточим вниманието си и да изградим познания за тях. И както може би сте чували Питър Дракър, бащата на актуалните способи за ръководство, споделя: „ Най-добрият метод да предскажете бъдещето е да го създадете “. Създаването на мечтано бъдеще е допустимо единствено въз основа на надеждни набори от данни от познания, които научаваме в учебно заведение и продължаваме да учим и да се събираме през целия си живот. Ако би трябвало да изброя единствено четири неща, които ще създадат живота на все човек по-добър то това са:

1. осъзнато наблюдение;

2. учене през целия  живот;

3. адаптация;

4. липса на боязън.

Наблюдението е да си умишлен и да не пропускаш това, което се случва към теб във всеки един момент от живота ти. При учението е значимо да се знае, че още от дребни децата би трябвало да се научат да учат непрекъснато и цялостен живот. Адаптацията е отговорът, който човек дава на база своята осъзнатост и познания на непрекъснато изменящата се среда, по този начин си подсигурява сигурност, обезпеченост, и съществуване на благоприятни условия през целия си живот. Липсата на боязън е най-важното изискване, човек да не се стопира пред нищо и да ползва първите три правила без значение от изискванията и обкръжаващата го среда. Страхът е най-лошият консултант и от боязън, хората не пробват да вършат неща, а от там и губят благоприятни условия. Провалът не е в случай че си опитал и не си съумял, това е урок. Провалът е когато не си се опитал изобщо.

Ако има единствено три неща, които да запазите в себе си и запомните от този  роман, бих желал те да са:

1. Бъди смел и в никакъв случай не се опасявай от неуспех, само че...;
2. Научи и по какъв начин да се учиш от личните си провали и изключително от грешките на други хора, с цел да се адаптираш към непрекъснато изменящата се среда към теб;
3. Научи се да наблюдаваш осъзнато и да се доверяваш на себе си; тренирай мозъка си в обилие от благоприятни условия, а не в дефицит на запаси. Това ще помогне да преминеш от конкуренция с другите към владичество над личния си живот и триумф в личната си игра.

Future Forum ще даде опция на всеки стимулиран човек да придобие познания от международни и български специалисти и да открие вълнуващи нови благоприятни условия за кариера, а работодатели от всички промишлености - да се срещнат на място с надарени експерти, подготвени за смяна. Всичко това ще се случи на 23 и 24 октомври в Националния замък на културата.Future Forum се организира по едно и също време и с Webit Festival, на който тази година, държавното управление взе решение България да е страна-партньор. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР