Торбалан е митично създание, което присъства в българския и чуждестранния

...
Торбалан е митично създание, което присъства в българския и чуждестранния
Коментари Харесай

Най-страховитите истории за чудовището Торбалан

Торбалан е митично творение, което участва в българския и задграничния фолклор. Наред с Баба Яга и Баба Меца той е измежду страшните персонажи, с които в миналото майките и татковците са плашели своите непослушни наследници. Все още могат да се видят родителите, които дават обещание на малчуганите си, че Торбалан ще ги вземе, в случай че не заспят незабавно.

Има най-различни истории за Торбалан, обикалящи света. У нас той е показан като навъсен дъртак, който хваща палавите хлапета и ги напъхва в огромния си чувал.

Бъдете сигурни обаче, че в другите страни обликът му не е по-малко злокобен. В Португалия да вземем за пример описват история за творение, което с е човешко тяло и глава от тиква. Именно то преследва будуващите до късно деца и ги отвлича.

Подобна легенда участва и в бахамския фолклор. Техният Торбалан обаче е по-скоро ядосано джудже, което събира всички дребни непослушковци с каруцата си.

 Най-страховитите истории за чудовището Торбалан

В Обединеното кралство също си имат приказен облик, сходен на българския Торбалан. Там сплашват децата, които не желаят да заспят, с палаво творение. Съществото има вълшебен качества и може да накара обичаните им играчки да изчезнат.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР