ТОПСПОРТ представя поредната глава от книгата за най-великите мачове на

...
ТОПСПОРТ представя поредната глава от книгата за най-великите мачове на
Коментари Харесай

Нотингам на колене пред ЦСКА!

ТОПСПОРТ показва следващата глава от книгата за най-великите мачове на ЦСКА в Европа - " Червената епопея ". Днес можете да си припомните мача на " алените " в Англия против настоящия първенец на Стария континент - Нотингам Форест.

Епопеята в Нотингам

Английският управител Брайън Клъф се държи безочливо на " Васил Левски ". Цецо Йончев издебва за гол великия Шилтън. Керимов вкарва против европейския първенец на сакат крайник.

След първия си шампионски сезон отпред на ЦСКА през 1980 година от младия треньор Аспарух Никодимов се чака да направи нещо значимо и в Европа. На жребия обаче армейците изтеглят късата съчка. Пада им се " Нотингам Форест ", притежател на Купата на европейските първенци през 1979 и 1980 година

По тази причина англичаните са считани за един от най-опасните тимове в света. Води ги извънреден шмекер, експерт да стане първенец с най-закъсалите тимове. Това е Брайън Клъф, фамозен с това, че поема " Дарби Каунти " и " Форест " от Втора лига и ги извежда до купата в Англия. С " Дарби " даже стига полуфинал за КЕШ, където е прецакан за сметка на " Ювентус " с жестока съдийска композиция. Начело на " Форест " също сграбчва купата на Острова, а по-късно взима два пъти Купата на европейските първенци във финалите с " Малмьо " и " Хамбургер ", извоювани с по 1:0. Нотингамският стадион " Сити Граунд " пък е считан за един от най-неприветливте, и то освен на Острова.

Всъщност Брайън Клъф се явява извънредно дразнеща личност. Невъобразим фукльо, той дължи най-малко половината от триумфите си на своя асистент Питър Тейлър. Последният избира играчите, взе участие интензивно в съставянето на тактиката, води подготовката. Само че постоянно мениджърът Клъф обира лаврите, а асистентът мъждука в краката му.

35-годишният Паро и четата му обаче никак и не считат да се предават.

" Бяхме потомство, изпълнено с фантазии да покори Европа. Не бива да забравяме, че по това време " Нотингам " имашe няколко национали. Паро Никодимов беше изготвил брилянтна тактичност и за двете срещи. Когато изтеглиха жребия, бяхме на лагер в Приморско. Събра ни и ни сподели: " От подобен мач може единствено да спечелите, а не да загубите. Играете против най- положителния тим в света ". С тези думи той ни убеди, че по нищо не се разграничаваме от тях ", спомня си Георги Илиев - Майкъла.

Нещо повече - в навечерието на първия дуел ЦСКА е в отлична форма и побеждава мощния отбор на " Берое " с разгромното 7:0. Три дни по-късно е борбата с " Форест ". В слънчевия следобяд на 17 септември на стадион " Васил Левски " се набутват повече от 60 000 ентусиасти.

На анализа Никодимов подрежда, че " Форест " би трябвало да бъде ударен със личното му оръжие. Англичаните ще бъдат подлъгани да играят с високи топки. " Това им беше запазената марка - центрирания и игра с глава. Взех ограничения тъкмо в тази тенденция, тъй като имахме опция да ги обезвреждаме във въздуха най-малкото посредством трима футболисти. Това бяха Ангел Рангелов, Георги Димитров - Джеки и Георги Илиев - Майкъла ", споделя Никодимов. Освен това в офанзива главата на Спас Джевизов се явява поразяващо оръжие. Нещо повече - да играе с глава разпореждане получава и дясното крило Цветан Йончев, който е най-дребният от всички на терена.

Тактиката на Никодимов сработва чудесно! Атаките към националния вратар на Англия Питър Шилтън вървят една след друга. Армейците подлагат вратата му на същински обстрел, те имат цели девет точни удара против единствено два за противника. Джевизов, Ружди Керимов, Йончев и Пламен Марков се надпреварват да бият един след различен. На всичкото от горната страна италианският арбитър Луиджи Аньолин не вижда чиста дузпа за ЦСКА, когато капитанът на " Форест " Джон Макгавън събаря Цоньо Василев. " Васил Левски " изтръпва единствено един път - в 49-ата минута, когато Джон Робъртсън удря гредата вдясно от Велинов. Историческият момент настава в 70-ата минута, когато Йончев издебва Шилтън и от близко засича топката във вратата му - 1:0 за ЦСКА!

" Голът ми сигурно не беше заучено състояние. Имах си игровия табиет да последвам офанзивата на тима и ударите на съотборниците ми към вратата. Знаете, че в баскетбола да вземем за пример има добавки. Това ме накара и аз да направя този шпагат. " Нотингам Форест " изяви искания за засада, даже по италианската телевизия RAI UNO споделиха, че е имало. Но обстановката е доста противоречива, доста мъчно може да се реши даже и през днешния ден ", споделя Йончев за първия си гол в най-елитния шампионат на Европа.

След мача Брайън Клъф е толкоз гневен, че се фръцка и отхвърля да приказва пред медиите. Всъщност англичанинът се държи гаменски още от часовете преди началния сигнал. " Своенравният англичанин искаше да ни изгони от залата, където загрявахме. На " Васил Левски " за гостите от Нотингам имаше избрана друга зала, оборудвана с всичко належащо. Клъф обаче държеше да ги заменяем. Повече от явно беше, че задачата му е да ни попречи да си проведем подготовката. Направо побеснях! Казах на преводача да му подреди да изчезне незабавно. Иначе аз ще го изгоня и ще станат неприятни подиуми ", споделя Паро Никодимов.

Той прибавя, че през първото полувреме Клъф наредил скамейката на тима му да бъде преместена в центъра, тъкмо пред тунела, с цел да не може екипът на ЦСКА да вижда добре. По разпореждане на Паро обаче милицията преместила пейката на мястото й за втората част. А Брайън Клъф се заканил, че на реванша на " Сити Граунд " ще си постави скамейката в центъра на игрището.

Точно преди този исторически дуел в Нотингам Никодимов го закъсва крепко. От бранителите се контузва Динко Димитров. Единственият разполагаем да го размени е Ангел Рангелов. Но смелият бранител дълго време е лекувал контузия, а за похлупак на всичко четири дни преди гостуването умира татко му. Рангелов обаче стиска зъби и твърди Паро, че ще играе на живот и гибел. Отпътува със състава за Англия.

Рангелов: " Казах, че ще отида, и в понеделник потеглих с тима. Бях помолил Никодимов да съобщи на Спас Джевизов, тъй като делях стая с него, че би трябвало да ми вземе екип за подготовка. Но в Англия Спас ми връчи един спортен екип, ушит като по поръчка за най-ниския в тима ни Цецо Йончев. Крачолите ми стигаха единствено до коленете! И вечерта след идването ни Паро ни сподели всички да сме по спортни екипи в хотела. Обух спортния екип, слизам долу и Никодимов ми споделя: " Геле, какво направи ти, излагаме се по този начин... ". Станах за смях, само че най-малко бяха положителни страсти ".

Относно Рангелов треньорът на ЦСКА Никодимов си спомня един прекомерно показателен миг от стадион " Сити Граунд ": " Преди началния сигнал се случи нещо, което няма да не помни в никакъв случай. На терена излязоха децата на Вили Събев, шеф на туристическата ни компания " Болкан Холидейз " в Лондон. Бяха облечени в пионерски униформи и връчиха на тима ни огромен букет цветя. Ангел Рангелов ги получи и сподели, че ще ги занесе на гроба на татко си. Беше доста прочувствено, Ангел се разплака, извънреден миг... ".

Не стига това, ами и десният бранител Иван Зафиров - Копата получава свиреп болки от травма, получена в седмицата преди реванша, само че и той е в строя. Глезенът на крилото Ружди Керимов пък е надут като домат и никакви операции в продължение на три дни не съумяват да смъкват отока. Решава се, че ще играе на сакат крайник.

На 30 септември вечерта Паро Никодимов изправя смелата си чета под светлините на рефлекторите на " Сити Граунд ", където би трябвало да организира формалната подготовка преди дуела. Пратеникът на " Старт " Александър Ясников свидетелства: " Никодимов сподели: Момчета, забравете за други минали срещи. Мислете, че точно този мач би трябвало да изиграем добре и резултатно... ".

На 1 октомври 1980 година немският арбитър Хортман извежда двата тима пред цялостните трибуни...
 ЦСКА - Панатинайкос: Аферата с дузпите в Атина
ЦСКА - Панатинайкос: Аферата с дузпите в Атина

ТОПСПОРТ предлага част от VII глава на книгата " Червената епопея "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР