ТОП 13 признака на хроничен стрес, посочват експерти. Коварството на

...
ТОП 13 признака на хроничен стрес, посочват експерти. Коварството на
Коментари Харесай

ТОП 13 признака на хроничен стрес

ТОП 13 признака на продължителен стрес, показват специалисти. Коварството на хроничния стрес е, че здравето на индивида постепенно и незабелязано се унищожава. Ако не се вземат ограничения в точния момент, може да пострадат косата, зъбите, зрението, кожата и други Когнитивните качества се утежняват и могат да се развият разнообразни болести.

Хроничният стрес безшумно, само че методично подкопава физическото здраве. Реакцията на напрежението на тялото под мотото „ бягство или борба “ провокира нараснало обособяване на адреналин и кортизол и това работи като сигнал за активизиране на всички системи: тялото е готово за заплаха. Ако стресът е твърдо настанен в всекидневието ви, той предизвика лист от тревожни признаци. Ето главните от тях.

 

Симптоми на нескончаем стрес

Да сънувате кошмари

 продължителен стрес продължителен стрес

Ако сънувате умрял родственик или сте преследвани от видения за рухване от шеметна височина, не би трябвало да ги тълкувате безусловно. Този бездънен стрес ни кара да изживяваме още веднъж и още веднъж пагубни събития в сънищата си. Такива сънища значат, че е пристигнало време да си организирате най-малко къса отмора.

Чести настинки

Стресът на актуалния човек като цяло, не е обвързван със опасност за живота (няма нищо изключително рисково в тапите или работата в офиса). Тялото обаче, реагира на напрежението по същия метод, както в праисторическите времена – посредством „ освобождение “ на хормоните адреналин и кортизол в кръвта. При лекуването на алергии се употребяват обилни дози кортизол: той „ изключва “ реакцията на имунната система и по този метод облекчава дразненето. Оказва се, че имунната система е изключена и хроничният стрес принуждава тялото да отделя огромни количества кортизол още веднъж и още веднъж.

Стресът като че ли ни управлява, когато дланите ни изстинат и пулсът ни се форсира. Но в действителност, ние самите управляваме напрежението, сътворяваме го от нулата – с една мисъл можем да задействаме нежелателен механизъм, когато стартираме да се изнервяме за нелепости.

Косопад

Това събитие, несъмнено, може да бъде обвързвано с околната среда или несъответствуващ шампоан. Но косата се нуждае от вярно хранене и успокоение на духа. Ако тези условия не са изпълнени, забележителна част от косата ви може да остане върху гребена.

Разсеяност и несръчност

 продължителен стрес продължителен стрес

Стресовата обстановка има негативен резултат върху когнитивните качества, паметта, речта и двигателните умения на хора, даже и със здрави нерви. Банковите карти се губят и намират на непредвидени места, паролата на компютъра ви е забравена, като че ли паметта ви си играе с вас. Ако сходни „ признаци “ са станали нещо всекидневно, време е да си „ починете “. След цялостна отмора всички умения и качества ще бъдат възобновени.

 

Наддаване на тегло

Тортата е превъзходен антидепресант. Шоколадът ще повдигне неприятното въодушевление. И тогава внезапно осъзнавате, че в региона на талията се е образувал „ избавителен кръг “. Защо жадувате за сладкиши и мазни храни в моменти на терзание или напрежение? Работи по следния метод: в избрана обстановка хормоните на напрежението задействат реакцията „ бий се или бягай “ и мозъкът стартира да се приготвя за обстоятелството, че може да е належащо огромно количество сила, а висококалоричните и сладки храни работят като източник на тази спомагателна сила.

Чревни проблеми

Стресът е нездравословен за храносмилателната система. В такива моменти кръвта се втурва към жизненоважни органи, с цел да обезпечи тяхното действие. Тези органи в сериозна обстановка са дихателната система, сърцето и мозъкът. Пълният корем и вътрешности в тази обстановка са спънка за борба или тичане.

Ако червата ви се „ държат зле “ от известно време, макар че диетата ви не се е трансформирала фрапантно, има смисъл да помислите за напрежението като причина за разстройството и на първо място да преминете към леки храни.

Често чесане

Когато човек от време на време драска веждата или друга област на лицето или му се коства, че насекомо е кацнало на ръката му и желае да го махне, това може да е психосоматична демонстрация на стрес.

Зачестиха визитите при ортодонт

Скърцането със зъби по време на сън и навикът да стискате зъби може да възникне заради стрес. И даже кариесът може да бъде обвързван със стрес, тъй като в такива моменти се трансформира наличието на имуноглобулин в слюнката и други защитни фактори, които обезвреждат бактериите.

Бавно възобновяване от настинки

Стресът отслабва имунната отбрана и провокира редица възпалителни процеси. Тялото става уязвимо към вируси в това положение.

Дерматологични обриви

Стресът се отразява отрицателно на здравето на кожата, причинявайки акне и други обриви. Един от факторите, причиняващи акне, е остатъкът от кортизол, който задейства мастните жлези на кожата. Стресът се свързва със следните дерматологични болести: псориазис и розацея.

Дълго укрепване на рани.

 продължителен стрес продължителен стрес

При стрес механичните увреждания на кожата се лекуват по-дълго. Причината за това е неналичието на хидратация на повърхността на кожата, което усложнява заздравяването на тъканите.

 

Затруднено дишане

Експертите свързват хроничния стрес с астма и други дихателни патологии.

Патологии на зрението

Усещането за парене в очите или ненадейно замъглено зрение не всеки път значи съществуване на офталмологично заболяване, а може да бъде признак на нескончаем стрес. Реакцията на стрес предизвика дисфункция на кръвообращението: притокът на кръв към кожата, очите и мозъка отслабва. Стресът може да аргументи трепкане на клепачите и разширение на зеницата.

Не позволявайте на напрежението да ви завладее дотолкоз, че да провокира патологични положения. Погрижете се за здравето си, почивайте повече и се вслушвайте в признаците на личното си тяло. То постоянно алармира, в случай че нещо не е наред.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР