„Тонът на резолюцията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и

...
„Тонът на резолюцията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и
Коментари Харесай

БСП: Резолюцията на ЕП сваля доверието от правителството на Борисов


„ Тонът на резолюцията на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи е безусловно невиждан. Няма аналог в своята сдържаност. Няма аналог в сходна резолюция към България. Комисията по цивилен права, определена да пази главните полезности на Екологичен потенциал, недвусмислено смъква доверие от държавното управление на Борисов и го изпраща в интернационална изолираност. “ Това разяснява евродепутатът Петър Витанов във връзка резолюцията, гласувана през вчерашния ден от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал, с която се насочва апел за прекъсване на еврофондовете към България и продължение на мониторинга.

Той цитира главните акценти, заложени в резолюцията – част от които са утежняване на обстановката във връзка с върховенството на правото, разширение на корупционната среда и липса на резултати в битката с корупцията. По думите му в нея се показва още терзание за лобисткото законодателство в България и метода, по който се одобряват законите. Отбелязва систематични дефекти в правосъдната система, показва утежняването на медийната среда.

Споменава се, че по-голямата част от медиите, в това число и посредством потребление на европейски запас, обслужват властта. Осъжда всякаква форма на принуждение, в това число и полицейското такова, и приканва за самостоятелни следствия върху дейностите на полицията от началото на септември месец. Обявявява се в отбрана на публицистиката. Порицава опитите за смяна на изборното законодателството в навечерието на парламентарните избори и ред други тежки констатация, добави Витанов.

Европа ни сподели това, което всички знаем – посредством този срамен лист демонстрира отвратителната среда, в която живеем. Смятам, че решението, което българската власт би трябвало да вземе, е незабавна оставка, тъй като към този момент не се употребява с доверието на европейските институции, безапелационен е евродепутатът.

Резолюцията е гласовит пестник за българското държавно управление, добави зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев. Той цирита един от параграфите в документа, който, съгласно него е доста объркващ: „ Българското държавно управление да подсигурява по-строг надзор върху метода, по който се употребяват средствата от Европейския съюз и неотложно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се употребяват за увеличение на благосъстоянието на лица, свързани с ръководещата партия. “ Тук приказваме освен за удар върху имиджа на страната, а и за непосредствено изтъкване на корупционни практики от страна на българското държавно управление и за корист с европейски средства, акцентира Стойнев.

Ако до момента всички се бяхме съсредоточили върху един главен проблем- върховенството на закона и правовата страна, към този момент приказваме за различен проблем – кражбата на евросредства, който подлага под риск устойчивостта на обществените финанси, акцентира социалистът. Той добави, че потъването на евросредства вджоба на ръководещите лишава българските жители от европейски средства.

Тази резолюция е гласовит пестник върху ръководещите. Считаме, че те не могат да намерят метод, по който още веднъж да завоюват доверието на европейските институции. Единственият вид, в случай че желаят най-малко малко да върнат престижа на българските институции, е да подадат неотложно оставка. Нов парламент, нови народни представители, ново държавно управление - могатединствено и единствено да върнат доверието на българските жители и на европейските ни сътрудници, приключи Драгомир Стойнев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР