Томас ван ден Хоофен е директор по здравните грижи в

...
Томас ван ден Хоофен е директор по здравните грижи в
Коментари Харесай

В интензивните отделения в Германия: Такова нещо не сме преживявали никога преди

Томас ван ден Хоофен е шеф по здравните грижи в университетската клиника в Мюнстер. Това е индивидът, комуто се пада тежката задача да се оправи с дефицита на медицински сестри и болногледачи. " От предишния уикенд имаме доста повече пациенти с COVID-19 и по тази причина в този момент се постанова да преразпределяме личния състав ", споделя той. Той всекидневно прекроява графика за работа на трите хиляди болногледачи в цялата университетска клиника. Промени настъпват непрекъснато и в разпределението на леглата в другите отделения.

Когато и това се окаже незадоволително, Томас ван ден Хоофен хваща телефона и стартира да убеждава хора от медицинския личен състав на клиниката, които преди са работили като болногледачи, а в този момент са заети в други сфери, да се върнат на работа в интензивните отделения - даже и да е единствено краткотрайно. " Ако съумея да ги убедя, ние естествено ги квалифицираме в допълнение. Вярно е, че тези хора не могат пълноценно да заместят нашите болногледачи от интензивното, само че за нас помощта им въпреки всичко е скъпа ", споделя шефът.

Самият Томас ван ден Хоофен не стои единствено в кабинета си. Винаги, когато възникне незабавна потребност, се впуска да оказва помощ на болногледачите. Работата му е добре позната, тъй като в продължение на 15 години е бил болногледач. Едва преди три години е поел поста на шеф по здравните грижи в Мюнстер. Казва, че коронакризата го е изправила пред голямо предизвикателство. " Стресът е цялостен, по 24 часа дневно и седем дни в седмицата. Това, което в този момент се задава пред нас в Германия, не съм го преживявал в никакъв случай преди ", признава той. Затова гледа с неразбиране към стачкуващите, излезли в Лайпциг на всеобщ митинг против ограниченията за ограничение на пандемията. " Проявявам схващане за доста неща, само че този случай просто ме изкарва от равновесие ", споделя шефът.

Капацитетите са " на жълто "

" Още в този момент се усеща, че има доста повишаване на броя на пациентите в интензивните отделения, а до Коледа това несъмнено ще се задълбочи още повече. И тогава ще има дефицит освен на болногледачи, само че и на лекари ", предсказва ван ден Хоофен и забързано поема към идващия незабавен случай. Преди това обаче споделя, че би посъветвал министъра на опазването на здравето Йенс Шпан да издаде ясна инструкция, че пациентите с ковид се употребяват с безспорен приоритет, както и че всички интервенции на колянни или тазобедрени стави би трябвало да се отсрочат за неопределен срок. В Германия това са измежду най-често осъществяваните интервенции.

И до момента в който Томас ван ден Хоофен има взор над бранша на интензивните грижи в университетската клиника в Мюнстер, доктор Кристиан Караянис е в детайли осведомен със обстановката в цяла Германия. Караянис е създател на концепцията за указател за интензивните грижи, който бе основан преди години. В изискванията на пандемия от ковид този указател се оказва просто скъп.

Когато пациент има незабавна потребност да бъде комплициран на изкуствено дишане в интензивно поделение, а леглата в най-близката до него клиника са заети, електронният указател незабавно подава данни кои други клиники разполагат със свободни интензивни кревати.

" Нашето Дружество по интензивна и незабавна медицина в Германия сътвори този указател още по времето първата вълна от свинския грип. После дълго време не го бяхме употребили, само че институтът " Роберт Кох " ни насърчи още веднъж да го активираме, тъй че системата, която обгръща данни за всичките 1300 лечебни заведения за неотложна здравна помощ в Германия, в този момент ни демонстрира алегоричен светофар: аленият цвят значи, че дадена клиника няма свободни потенциали, жълтото сочи, че са на привършване, а зеленото демонстрира съществуване на свободни кревати ", изяснява доктор Караянис, който управлява белодробното интензивно поделение в болничното заведение в Кьолн-Мерхайм

В момента обстановката в лечебните заведения за незабавна помощ в страната към момента е под надзор - над 3000 интензивни кревати са заети, към 8000 остават разполагаем. Специалистът по интензивна медицина обаче е угрижен от обстоятелството, че сега броят на новозаразените, както и на приетите в болница с ковид е по-висок, в сравнение с през най-драматичните седмици напролет. " Времената, в които можехме умерено да гледаме към това, което ни чака, от дълго време отминаха. В момента интензивните ни потенциали са " на жълто " ", споделя той.

И това се дължи най-много на обстоятелството, че в страната има изострен дефицит на фрагменти - в интензивните отделения липсват сред 3500 и 4000 болногледачи. Германия е в положение за рекордно къс период да оборудва нови, изцяло функциониращи интензивни кревати, само че от кое място да откри и личен състав за тях?

Причините за този дефицит са известни: релативно ниско възнаграждение, по тази причина пък висока отговорност, непрекъсната работа на смени, в това число и в края на седмицата, а и незадоволително високо самопризнание и ценене на този труд от страна на обществото. Министърът на опазването на здравето Йенс Шпан обезверено се опитваше да набира медицински фрагменти и болногледачи от чужбина - още преди да се развихри пандемията от ковид.

Настроението измежду болногледачите се утежнява

Резултатите от най-новото социологическо изследване, извършено измежду болногледачи в областта на интензивната медицина, не звучат окуражително: 97 % от тях не имат вяра, че Германия разполага с задоволително фрагменти, с цел да посрещне добре втората вълна от пандемията, а съвсем половината от интервюираните декларират, че към този момент не са по този начин стимулирани, както напролет. 93% пък се притесняват, че идващите месеци в допълнение ще влошат изискванията им на труд.

Подобни терзания изпитва и Бербел Брайман. 47-годишната болногледачка работи в интензивното поделение на университетската клиника в Мюнстер. " Още в този момент ние работим до изнемогване. И в случай че това не се промени, системата бързо ще колабира ", споделя тя. Брайман знае доста добре какво приказва. Тя работи в интензивното поделение от 1998 година.

" Всички ние тук се сблъскваме напрегнато и стрес, каквито не сме преживявали до момента. И прочувствено, и физически ", споделя болногледачката. Тя прибавя, че и профилът на пациентите в нейното поделение се трансформира. Днес там са настанени от ден на ден младежи - като млади татковци в средата на 30-те без предходни болести.

" През цялото време се питаме: какво още ни чака нас в Германия? ", споделя Бербел Брайман. Тя и сътрудниците ѝ са изморени, изнервени и обезпокоени. Подобно е и настроението измежду обществото.

И доктор Кристиан Караянис удостоверява: " Настроението в клиниките става все по-лошо ". Според него, Германия незабавно би трябвало да създаде тактика, с цел да не се окаже по този начин, че през идващото лято 20% от болногледачите да изоставен работа. " Тогава лечебните заведения просто няма да могат да действат обикновено ", споделя специалистът.

Автор: Оливер Пипер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР