Токсиколозите във Варна са обработили много случаи на алкохолни и

...
Токсиколозите във Варна са обработили много случаи на алкохолни и
Коментари Харесай

Бум на алкохолни и наркотични натравяния във Варна по време на извънредното положение

 Токсиколозите във Варна са обработили доста случаи на алкохолни и наркотични интоксикации по време на изключителното състояние.

Това разяснява проф. Снежа Златева, завеждащ клиниката по Токсикология към Военноморска болница – Варна за Радио " Фокус “ – Варна. Проф. Златева уточни, че лекарите в отделението са обработили доста пациенти, които са постъпили при тях, след несъразмерна приложимост на алкохол.

" Страшно доста случаи имахме на алкохолни интоксикации, а за опиатите – не ми се приказва. Имахме пациенти с кокаин, амфетамини, все младежи – сред 20 и 30-годишни. Хубавото е, че в интервала на изключителното състояние, нямахме нито един малолетен, което приказва, че родителите крепко са държали децата си и са налагали непоколебим надзор “, сподели още лекарят.

Наред с алкохолните и наркотични интоксикации е имало и доста пациенти, които са правили опити за самоубийство. Предимно възрастни, които са пробвали да сложат завършек на живота си с лекарства.

" Успяхме да овладеем всички, само че очевидно обществената изолация е оказала съществено въздействие върху душeвността на хората, изключително на по-възрастните “, добави проф. Златева.

Успоредно с това през Токсикологията във Варна са минали и не малко пациенти, които са се натровили с дезинфектанти.

" Повечето са възрастни хора, които не са го създали с предумисъл. Някои от хората оставяли препаратите в бутилки за вода, след това не помнят какво има вътре, минавайки отпиват и се озовават при нас. Това беше при започване на изключителното състояние, по-късно обстановката се успокои “, сподели още медикът.

През последните седмица има и два случая на ухапани от змии, които не са били отровни.

" Змиите, които са в България не са рискови за живота на човек и все още нямаме регистрирани смъртни случаи. Изключвам ухапаният от черна мамба, само че той е бил ухапан от отровната змия до момента в който е гледал галерия в терариум. За благополучие, по нашите ширини – такива змии нямаме “, разяснява експертът.

Два са и случаите на натровени с гъби, които са овладени от варненските токсиколози.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР