Токио е най-добрият болничен град в света за 2019 г.,

...
Токио е най-добрият болничен град в света за 2019 г.,
Коментари Харесай

Токио е град шампион по здравеопазване

Токио е най-хубавият болничен град в света за 2019 година, следван от Бостън, Лондон и Париж. Такава ранглиста може би е необикновена, тъй като до момента са представяни най-хубавите лечебни заведения в света, само че не и градове. Например " Нюзуик " показа класацията си за 10-те най-хубави лечебни заведения в света, отпред на която е Майо клиник в Рочестър (САЩ).

Всъщност какво е належащо, с цел да назовем опазването на здравето качествено? Със сигурност специалистите ще изредят куп научно обосновани критерии. Но какво търси пациентът и по кое време счита, че е получил съответен отговор на условията си? Навярно всеки нуждаещ се от здравна помощ и здравна грижа ще даде друг отговор. Може би мнозина биха сложили преди всичко опита и уменията на лекаря и екипа му, професионализма и състрадателността на медицинските сестри, висококачествените грижи. За други е значимо вниманието на медицинските чиновници, положителното им отношение, търпението да изслушват пациента за " болежките " му в предишното и сега. За трети значим е достъпът до болничното заведение, инфраструктурата й или актуалната здравна техника и инсталация за диагностика и лекуване. За четвърти - битовите условия, чистотата на банята и тоалетната в болничната стая и може би още хиляди, на пръв взор дребни неща.

Първата цифрова " болница " " Медбел " (Medbelle) в Лондон е провела свое изследване за 100-те най-качествени градове в света по опазване на здравето. Всеки би трябвало да има достъп до положително опазване на здравето, уверени са от " Медбел ".

Съсредоточихме се върху цялостната болнична система,

а не върху обособените лечебни заведения, заради което проучването проучва всички лечебни заведения в границите на даден град, изясняват от екипа, решил да сътвори нов вид ранглиста. Според анализаторския екип един град може да се похвали с една или две лечебни заведения от международна класа, само че в случай че като цяло в него или района не се предлага на жителите елементарен достъп до всички лечебни заведения, в случай че във всяко от тях всички жители не могат да получат висококачествена грижа, тогава към момента има място за усъвършенстване, считат от " Медбел ". Целта на сравняването на най-хубавите болнични градове е да бъде забелязана по-голяма картина на здравната помощ и да даде отговор на доста значимия въпрос: еднообразно ли ще се погрижи градът за всичките си жители и посетители, а освен за богатите или привилегированите? " Искахме това изследване да покаже значимостта на здравната инфраструктура, като се вземат под внимание здравното обучение, дефицитът на хирурзи и медицински сестри, достъпът до медицински услуги. Без тези съществени градивни единици градът не може да предложи медицински грижи на всички свои жители ", разяснява Даниел Колб, съосновател и ръководещ шеф на " Медбел ". Той дава образец със Съединени американски щати - това изследване демонстрира, че страната има една от най-качествените болнични инфраструктури в света, доста положителни медицински услуги и здравна грижа, само че във връзка с достъпа на всички жители до здравна помощ страната остава много по-далеч от други развити страни. Хюстън е типичен образец на тази бездна - лечебните заведения в града са на международно равнище и имат резултат 94,92 от 100 точки, само че в това време градът се класира на едно от последните места по достъп с 48,83 от 100 точки.

По всички индикатори 100 точки събира японската столица. Бостън е с общо 99,64 точки, а разликата сред Лондон (98,96) и Париж (98,72) е незначителна. Още по-малка е разликата сред Берлин (95,86) и Сидни в Австралия (95,76).

За да организира изследването, екипът направил обзор на най-хубавите лечебни заведения и медицински учебни заведения в света. След това разделил факторите, които дефинират най-хубавите болнични градове в три категории:

инфраструктура, качество на грижите, достъп до болница.

В рамките на тези категории са включени проучвания, вариращи от качеството на здравното обучение (дали в града има висши медицински учебни заведения и какво е качеството на обучение) и броя на болничните кревати, до степента на преживяемост на заболели от рак и инфраструктурата във връзка с здравната работна мощ (брой на медицинските сестри и различен здравен персонал). Включени са и детайли като разпространяването на хирурзи, експертите по психологично здраве, болнични кревати на глава от популацията в града и района, цената на медикаментите, удовлетвореността на пациентите, успеваемостта на лекуването, гражданска досегаемост и други Преценена е и степента на нежелани резултати, дължащи се на здравно лекуване, като пострадване. Колкото по-малко на брой и в по-малка степен са нежеланите реакции при лекуването (или неподходящия излаз от лекуването, както в последно време се назовават медицинските грешки), толкоз по-висока оценка получава дадена болница и лечебните заведения в оценения град.

Въз основа на всички данни е направена оценка на цялостната болнична инфраструктура на съответните градове, с цел да бъдат избрани 100-те най-хубави в света, които освен оферират най-хубава цялостна здравна помощ, само че и имат капацитета да се трансфорат в пример за останалия свят. В същото време създателите на класацията желаят да покажат какво още не доближава на другите градове и райони, с цел да дадат допустимо най-качествена здравна помощ на своите жители. А градовете, включени в показателя, са известни от познати болнични ранглисти и се знае, че в тях са ситуирани лечебни заведения от най-голям сан, в които работят учени, взели участие в разнообразни нововъведения в здравната просвета и фармацията.

Нивото на грижите е различен значим фактор,

в който са включени удовлетвореността на пациентите, нежеланите събития в болничното заведение, както и успеваемостта на лекуване на раковите болести. Достъпът включва и разноските за медикаменти. За да може един град да се класира високо, взето е под внимание качеството на здравна помощ и здравни грижи във всички лечебни заведения в него. Оценка се дава и на всеки медицински университет в града и района.

Най-високата оценка е 100 точки. За класацията са употребявани данни на СЗО, на Евростат, здравната статистика на обособени страни и други източници.

Например показателят дава 100 точки на немския Хайделберг в класацията за болнични кревати на глава на популацията, следван от южнокорейския Пусан (98,41) и японския Фукуока (95.18). Водещият град по индикатора медицински сестри на глава от популацията е Базел, Швейцария, следван от Ан Арбър, Съединени американски щати (67,76) и отново Хайделберг (66,94). Най-задоволителен по брой на хирурзи е Хамбург, също немски град (100,00), следван от Базел (96,95) и Виена (87,25). А във връзка с експерти по психологично здраве шампионата е на американския град Ричмънд, следван от канадските градове Калгари и Ванкувър. Като медицински университети с най-голям сан са избрани градовете Бостън, Лондон и Лос Анджелис. Удовлетвореността на пациентите дава приоритет на южнокорейския Инчхон, (100,00), следван от американския Балтимор и още веднъж Пусан. С най-хубав достъп обаче са Осло, Амстердам и Базел.

С минимум нежелани резултати от лекуването могат да се похвалят градовете в Швейцария, Норвегия и Сингапур. Най-добър резултат от лекуването на ракови болести демонстрират Токио и американските градове Бостън и Денвър. Първенството по разноски за опазване на здравето се пада на Пекин, следван от Прага и Краков.

Дигиталната болница " Медбел "

Това e започващата компания в Лондон и Берлин. Тя предлага " платформа от край до край " за медицински процедури. Основана е през 2016 година от Леандър дьо Лапорт и Даниел Колб с концепцията да цифровизира " пътуването " на пациентите и да обезпечи лекуване по по-модерен, комфортен и насочен към потребителите метод. Подобно на " цифрова болница ", компанията разрешава на пациентите да резервират редица медицински процедури посредством уеб страницата и мобилното приложение на платформата.

В момента предлаганите медицински услуги са в региона на козметиката, бариатрията (хирургия за лекуване на затлъстяването) и офталмология. Платформата възнамерява разширението им с ортопедия и лекуване на фертилитета. В момента " Медбел " обслужва единствено частни пациенти, само че се кани да работи с Националната здравна работа на Англия и с частните и обществените здравно осигурителни фондове.

" Нашата визия е да създадем свят, в който всички пациенти да могат да се ориентират в цифровото си " пътешестване " и да получават персонални грижи единствено с едно натискане на бутона на компютъра си ", споделя Леандър де Лапорт. Според него това ще докара до бистрота на качеството на услугата и на цената, възстановяване на връзката и няма да кара пациентите да се усещат оставени сами и подценявани по време на лекуването си. Според де Лапорт на изпълнителите на здравна помощ и експертите им липсват благоприятни условия и механизми, с цел да работят дейно.

" Медбел " се пробва да даде на записаните в платформата пациенти повече надзор върху здравната помощ, която получават, дава им опция за онлайн или видеоконсултация със експерт. " Пациентите резервират процедурата си при нас, като имат опция да избират измежду водещи експерти, само че и да избират и цената, която ще платят ", споделят специалистите от цифровата болница. През 2019 година услугите й са употребили над 30 хиляди британци, а упованията на екипа за 2020 година да бъдат привлечени още 144 хиляди души.

През пролетта на 2019 година бе оповестено, че " Медбел " прави влагане от към 6 млн. $ за създаване на първата в света цифрова болница.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР