Тодор Иванджиков е един от най-добрите авиационни експерти в България.

...
Тодор Иванджиков е един от най-добрите авиационни експерти в България.
Коментари Харесай

Тодор Иванджиков: Пловдив заслужава по-добре организирано ле...

Тодор Иванджиков е един от най-хубавите авиационни специалисти в България. Председател на Асоциация на Българската Авиационна Индустрия (АБАИ). Едноличен притежател на една от най-известните авиационни компании за консултантски и инженерингови услуги в света - International Aviation Services Ltd, която е сертифицирана от ЕASA и BCAA. Основен акционер във компаниите Aerosight Ltd.и SAMS Ltd - първата за програмен продукт, който прави разбор на данните от черната кутия на самолета, втората за програмен продукт, с който се ръководи поддържането на летателната валидност на самолетите. Акционер в Software Group Ltd, една от най-големите софтуерни компании в България. През 2018 година завоюва концесията на Летище Пловдив с сътрудниците си от България и NHA, само че не се стигна до сключване на контракт. Разговаряме с Тодор Иванджиков по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката 12 април.

Възстановяване на сектора можем да чакаме едвам идващото лято

По време на полет можеш да свалиш маската единствено с цел да пиеш вода

С инженерите и консултантите в моята компания прибираме самолети от банкрутирали компании всеки месец

- Г-н Иванджиков, какви революционни новости в авиобранша предстоят?

- От 1 януари 2021 година са въведени правила за безвредно ръководство на дроновете. Във въздуха ще има от ден на ден дронове, които ще обслужват разнообразни браншове - полиция, общини, селско стопанство. След няколко години във въздушното пространство ще се появят летящите коли - те са към този момент подготвени, просто би трябвало производството им да стане всеобщо, да се фиксират правила за ръководството им.

- След повече от година пандемия какъв брой сериозна е обстановката в авиосектора?

- По света се усили броят на вътрешните полети в по-големите страни, с което понижените полети от 85 % станаха 65%. Но това се дължи най-много на полети в Латинска Америка, Северна Америка, Азия. Европа е към момента по-зле, в сравнение с Южна и Северна Америка. В по-големите европейски страни вътрешните полети работят, само че броят на интернационалните е към момента доста сведен, доста полети биват анулирани в последния миг. Авиоиндустрията чака това лято обстановката да се усъвършенства, откакто СЗО, Международната асоциация за въздушен превоз IATA, Международната организация за гражданска авиация ICAO намерят способи за това с имунизациите, с паспорти за антитела, с бързи PCR проби и тестови машини, които да дават резултат в границите на 30 секунди.

- Каква и обстановката у нас?

- Според мен това лято особено българският авиационен бранш е изгубен. Най-много са наранени чартърните компании. Доста чартъри бяха анулирани, много полети, които нашите чартърни компании чакаха да осъществят, не бяха декларирани и платени. Индустрията в България се обърна към страната за помощ - направихме конференция, само че досега нямаме отговор. Вече има компании, които стартират да връщат самолети на лизинговите компании, тъй като не могат да заплащат вноски, не могат да заплащат даже паркирането на самолети. Помощта 60 на 40 до средата не стига. Освободени бяха много хора - водачи, инженери.

Авиокомпания България Еър реализира постоянните си полети, само че и там има анулирани полети за дадени страни около оповестени карантини - за Африка, да вземем за пример.

Резките промени в налаганите ограничения от здравните управляващи в страните объркват самолетните компании, които търпят спомагателни загуби, които в България по никакъв метод не се компенсират. В Европа има помощи за авиоиндустрията, до момента в който у нас тя е тотално забравена. Асоциацията на българската авиационна промишленост се пробва да убеди страната, че е належаща помощ за бранша, с цел да може да оцелеем, да излезем още веднъж на пазара и да се борим с непознати самолетни компании. Иначе тук от ден на ден ще навлизат съперници от други страни, които ще вземат хляба на нашите експерти.

- Има ли банкрутирали самолетни компании?

- В международен мащаб доста самолетни компании банкрутираха. С инженерите и консултантите в моята компания прибираме самолети от банкрутирали компании всеки месец.

- Кога очаквате да стартира възобновяване и по кое време браншът може да се върне на обичайно равнище?

- Според мен възобновяване на сектора можем да чакаме едвам идващото лято. Според прогнози на американските военни, на светилата в медицината светът ще е подготвен да живее с този вирус към август-септември 2022 година Това значи още едно сериозно лято за българските чартърни компании. На обичайно равнище браншът може да се възвърне най-рано след 4-5, а най-вероятно след 7-8 години.

- Работата Ви принуждава да летите непрекъснато. Какво е да летиш по време на пандемия?

- Да летиш в днешно време е много неприятно, няма го удоволствието, което някои хора изпитвахме по-рано. Преди седмица пътувах, минах през Рим и Лондон - има затворени терминали, целият развой е доста муден, комплициран, объркан. В Рим да вземем за пример минаваш една инспекция, след това друга, която желае тъкмо противоположни документи. Изискванията се трансформират толкоз бързо, че дори съставът на летищата не знаят какво да ревизират.

По време на целия полет би трябвало да си наложително с маска - това са условия на СЗО и ICAO. Можеш да свалиш маската единствено с цел да пиеш вода. Даже някъде избират маските да са еднодневни вместо по-дебели, тъй като при полет дефицитът на О2 може да се окаже сериозен, в случай че сте с по-плътна маска. При полета на Еър Франс направиха забележка на дама с хубава маска и стюардесите й дадоха еднодневна, единствено за полета.

При полета от Рим до Лондон нямаше и вода. При по-дългите полети, над 5-6 часа, дават и храна в пликче, в кутийка. Има специфични условия - документи, QR кодове, бланки, които би трябвало да се попълнят онлайн за съответната страна. Продължават да се изискват PCR проби, въпреки че антигенните са изцяло заменяеми и доста по-бързи. Хаосът и напрежението не престават.

- Как пандемията ще промени авиотранспорта?

- Очаквам понижаване на стюардния състав. Може даже да се стигне до миг, в който роботи и електроника да оказват помощ на пасажерите по време на полет. Може би след няколко години ще минем на самолети единствено с един водач, ще има редуциране на състава по поддръжката. Т.е. ще се търсят оптимални разновидности за понижаване на разноските на даден полет. Факт е, че огромните самолети са към този момент на земя. Арабските самолетни компании, които бяха доминантни, подвигнаха огромни самолети за дълги полети, само че към момента не могат да ги изпълнят. Европейските огромни компании като Ер Франс, Луфтханза изключиха огромните самолети от авиофлота си. Така че евентуално ще се лети на по-малки самолети. Възможно е броят на летящите в бизнес класа да се усили - евентуално ще има хора, които държат на комфорт във въздуха. Бизнес самолетите към момента летят на обичайно равнище. Хората с пари, които избират да си спестят хаоса от рестрикции по летищата, евентуално ще избират да летят по-удобно с под наем бизнес аероплан.

- Защо концесията на летище Пловдив се проточи толкоз доста? Има ли късмет за положително решение?

- Покрай коронавирус обстановката и проблемите към промишлеността вложителите са обезпокоени да влагат пари в летища. Особено условията, които бяха сложени за тази концесия преди коронавирус рецесията, тормозиха вложителите. В момента те доста се надяват да се понамалят условията към летище Пловдив, към което към момента има ползи, и тогава да вземат участие в търга.

Интерес към летището има - към този момент не от страна на китайци, а по-скоро локален, европейски. Просто поставените условия не дават отговор на сегашната обстановка. Надявам се новото държавно управление да вземе решение за смяна на изискванията и Министерството на превоза да пусне нов търг за концесия. Пловдив заслужава по-добре проведено летище, което да поема сериозния пътникопоток в района Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик.

- 12 април е Международен ден на авиацията и космонавтиката. През 2019 година беше възобновено висшето въздушно учебно заведение в Долна Митрополия. Има ли късмет България да си върне достойното място в авиацията отпреди десетилетия?

- Ще участвам на тържеството в учебното заведение за празника по персонална покана на началника на ВВВУ „ Г. Бенковски” бригаден ген. Юлиян Радойски. Надявам се учебното заведение да се възроди, още веднъж да дава фрагменти за военната и цивилна авиация - водачи, инженери. Асоциацията на българската авиационна промишленост ще спомага оптимално това учебно заведение, което беше в миналото едно от най-хубавите авиационни в Европа, да си върне репутацията. С финансиране по стратегии в учебното заведение биха могли да се вкарат доста по-модерни самолети, освен това български. Това е задачата - българската авиация и промишленост да вървят напред.

- Как ще преодолеем спънките?

- В последните 15 години ни липсва генерална държавна тактика, заради което авиационната ни промишленост е на самотек, с помощта на запалянковци. Държавата се обръща към железници, автомагистрали, само че не и към авиацията. А тъкмо авиацията може да способства за увеличение на Брутният вътрешен продукт, на туристическия поток. Имаме потребност от съидейници в бизнеса, в страната. Надяваме се да намерим общ език за дълготрайна тактика в авиационната промишленост с новите хора, които идват в ръководството.

„ Балкан” в миналото беше по-голяма авиакомпания от Търкиш Еърлайнс, беше огромно име. За да върнем авиацията ни към това, което беше - да имаме висок стандарт, доста повече самолети, ни е необходим проект за идващите 10 години. Така, малко по малко, ще възстановим това, което беше авиацията ни преди 25 години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР