Тодор Батков е най-успешният президент на футболния Левски. Безусловно. Обичан

...
Тодор Батков е най-успешният президент на футболния Левски. Безусловно. Обичан
Коментари Харесай

Тодор Батков пред ТОПСПОРТ: Слава Богу, че Божков влезе в Левски, през 2006 година можеше да ни изхвърлят от Европа

Тодор Батков е най-успешният президент на футболния Левски. Безусловно.

Обичан или ненавиждан, подложен на критика и възхваляван, упрекван или изтъкван от почитателите на " синия " тим, юристът направи по този начин, че Левски да не е просто тим. Да не е единствено клуб. А да се трансформира в запазена марка в рамките на страната. Но и надалеч оттатък нейните граници.

Да, първоначално Тодор Батков разполагаше със стабилен финансов тил, а надлежно и сигурност, обезпеченост на своите дейности и непосредствени оперативни решения, касаещи клуба.

Но в даден стадий от престоя си отпред на Левски, Батков одобри всичко протичащо се на " Герена " като директно касаещо персонално него. Не беше задължен да го прави. Не беше задължен да жертва основна част от живота, всекидневието и скъпото си, във всяко едно отношение, време. За да одобри една концепция като своя лична. И един футболен клуб като нещо, с което е неразривно обвързван. Като свое дете, по неговите думи.
 Паметникът да е в синьо...
Паметникът да е в синьо...

Батков не избави Левски единствено един път, спасяваше го всеки ден

ТОПСПОРТ гостува на юрист Батков. В идващите няколко дни нашата медия ще ви направи очевидци на откровения ни диалог с носителя на медал Стара планина - първа степен, трансформирал се в емблемата, лицето на Левски пред Европа и света.

Какво сподели Тодор Батков пред камерата ни за новия притежател на " сините " Васил Божков, за предходния - Спас Русев, за босовете на ЦСКА и Лудогорец Гриша Ганчев и Кирил Домусчиев, за Наско Сираков и Мъри Стоилов, за Даниел Боримиров, Петър Хубчев, Георги Иванов, Михаил Чорни, Мишел Платини, " Казанската спекулация ", Шампионската лига, козирката на " Герена ", неволите на " сините " в Европа, триумфите, които в никакъв случай няма да не помни и изобщо за живота си, обвързван вечно със " синята концепция " - персонално от него, особено за потребителите на ТОПСПОРТ :

Как се усеща Тодор Батков надалеч от футбола? Липсват ли Ви страстите, напрежението, насладата от триумфите?

- Все отново ми е по-леко. Минаха четири години, повъзстанових си нервната система. Поне дремя постоянно. Последните няколко години като президент на Левски беше непрестанен стрес и се бях докарал до положение преди всеки мач да не дремя по една-две нощи. Включително и когато играехме против слаби тимове. Да речем Хасково. И то от терзание да не се издъним и след това да ме разнасят. Сега най-малко това мина. Мога от висотата на миналите години по-трезво да оценя някои свои действия и дейности. Но като цяло да, не съм се откъснал от футбола. Поне прочувствено и духовно.
 Снимка 434246
Източник:

Достатъчно добър артикул ли е Левски сега? Разместванията на върха в ръководството бяха не едно и две. Може ли да се каже, че при настоящето си управление клубът наподобява по-солиден?

- Доста безредно беше всичко в последните няколко години. Не споделям, че по мое време нещата са били без спънки, само че в този момент най-малко има ярък лъч, постоянен притежател, който също е последовател на Левски. Изпълни се моята покана. В деня на мача на Левски с Челси в групите на Шампионската лига в Лондон, мисля че беше 05.12.2006г., се видяхме с Васил Божков и той ми се похвали, че е трансферирал ЦСКА на китайците. Пожела ми и аз да приключа с футбола и да се съсредоточвам върху другите неща. Моят отговор беше " Ти си левскар и си добре пристигнал в Левски ". Ето, че той го взе. Треньорът също е добър, има и нелоши единици в състава. Виждам предпочитание да дават път на младите от школата.

Щяха да ни изхвърлят от Европа. Тогава без да се бавя взех на идващия ден първия аероплан до Нион и виснах пред шефа на Дисциплинарната комисия. Той ме одобри и аз му споделих " Искаш ли да падна на колене? "

Спас Русев като че ли не беше толкоз персонално зает със протичащото се с отбора, колкото се искаше на почитателите. Както бяхте Вие.

- Първо е доста значимо това притежателят да дава отговор за попълването на бюджета. Да е постоянен. Да има благоприятни условия, да има и отношение. Второ - Левски е феномен, а не просто футболен клуб. Това е тимът на народа. Той е транспарантен. Пред очите на хората е, на медиите. Левски би трябвало да генерира вести. Всичко да е намерено. Прозрачно. Виждам, че и това се възвръща бавно, което е добре. Защото ние, левскарите, сме една общественост. Да, мачовете на първия тим са пикът, само че всекидневието също е доста значимо. Затова бих поискал да се засилва малко медийната политика, да стартира показване пред публиката на млади играчи, на млади гении, за какво не от школата.
 Снимка 434245
Източник:

Задълженията, или най-малко част от тях, са към този момент история. Това беше показателно за желанията на Божков, свързани с клуба.

- Европа от дълго време вкара аршин по лицензирането и първата жертва, която падна, беше ЦСКА. Не желая да задълбочавам в този скандал, който избухна през 2008 година и тлееше до неотдавна, само че дублирам, че ние нямаме никаква виновност. Най-малко аз съм подкокоросвал някого да не се дава лиценз на ЦСКА. Това бяха разпоредбите, които бяха признати от УЕФА. Аз участвах в приемането им. Те влязоха в действие 2008 година. За шампионатите - 2008/2009г. Там наложително, с цел да получи клуб лицензиране за присъединяване в европейските клубни шампионати, първо - не би трябвало да има обществени отговорности, т.е. такива към фиска, в страната, в която той играе и се подвизава, второто - да няма отговорности по трудови контракти към чиновници, трето - да няма отговорности към футболисти, мениджъри и така нататък Това е. Не е толкоз комплицирано. Някак не беше почтено да се влагат всички средства в привличане на футболисти, награди и така нататък, а да не се заплащат тези отговорности. А ние, в същия миг, плащахме като идиоти. Какви бяхме - по-тъпи или втора употреба хора? Радвам се, че огромният дълг към строителите на Сектор " А " на " Герена " е обособен в сдружение, което е основано независимо, за базата, тъй че дългът не виси на плещите на клуба. Дай Боже нещата да се решат.

И почитателите да видят предстоящата козирка на стадиона, която се трансформира в мотив за смешки, от страна на почитателите на ЦСКА.

То и самият бранш би трябвало да се усвои, да се създадат съблекалните, има и редица пространства. Сега слушам, че музея го вършат, ще има помещение за конференции, а в по-далечна вероятност и другите браншове.
 Новият музей на Левски отваря порти
Новият музей на Левски отваря порти

В музея ще има забавни предмети от славното минало на клуба

Павел Колев ли е точният човек за оперативните, непосредствените решения в Левски? Не се ли поверяват прекомерно доста отговорности на единствено една персона? Не крие ли това известни опасности?

- Аз не мога да преценява. Още по-малко да кадрувам. Но Павел е публицист. И то добър публицист от близкото минало и това би трябвало да му е в кръвта. Не им е леко. А и не мога да кажа, че като се отдръпнах нещата бяха цветущи. За тези четири години, които минаха, популярност Богу, че Божков влезе въпреки всичко, само че допускам, че са натворени още неща, които би трябвало да се вземат решение - задълженията, положението въз основата, договорите на играчите от първия тим, връзките с мениджъри, които са все по-тежки и по-тежки. Откритите процедури също, в случай че има такива, в съда, тъй че не им е леко, само че всичко би трябвало да тръгне към този момент.
 Снимка 432848
Източник:

Левски при Тодор Батков. Михаил Чорни ли запази, посредством Вас, клуба? Той ли е в основата на " сините " триумфи през годините? Ще бъде ли пресилено да се каже, че без него нямаше да се случат доста от приятните, исторически мигове за Левски?

- Определено да. Когато взехме стадион " Георги Аспарухов ", към секторите имаше дървета, които бяха многогодишни. Ние се хвърлихме и отделихме пари да възстановим стадиона. Няма да не помни драмата при домакинския мач с Ювентус. Тогава за първи път се допрях до тематиката " продажба на телевизионни права ". Успяхме да продадем въпросните права за $550 000. Това беше достижение. Големи пари. Телевизията изиска мачът да е в тъмното време, с цел да е гледаем, а тогава не ни работеше осветлението. То беше правено 60-те години, структурата изобщо не желая да я разясня, само че самите осветителни тела от дълго време не бяха в произвеждане. И тогава с починалия Владо Грашнов подлудихме снабдители на " М-Тел ", от " Сименс " хората също и всевъзможни други другари, намерихме някаква складова наличност само в Швеция. И платихме гневни пари да се докарат със аероплан. Наехме и алпинисти, които да ги инсталират. Но казахме и го направихме. Това бяха такива години - доста прочувствени. В името на Левски. Трудно беше, само че прелестно.

Вероятно доста сходни неща остават зад кадър. За да се стигне до същинското осъществяване на дадена среща, пътят е доста дълъг.

- Имаме драми и несгоди. Мога да напомня десетки случаи. Имаше истории с протести на футболисти, не желали да играят, тъй като не им е платено. Имаше случаи на проблеми с българските управляващи. Абсолютен рекордьор е Гара Дембеле. Уникален футболист, другояче. После и тези, мароканците Бензукан и Рабех.Сещам се и когато ни задържаха на летището в Баку. Като възмездие, че там свършихме 0:0, а по-късно ги бихме тук и продължихме, имаше разправии. Платих от джоба си 28 или даже 32 000 $, не помня, безусловно измислена такса, с цел да разрешат на нашия аероплан да излети след 24 часа през нощта. Беше излязъл от слота. А това се случи, тъй като те просто не ни пускаха. Ако не бях аз там, щяха да дремят по пейките момчетата до сутринта. Такива доста случаи има.В Швеция като играхме, с АИК, с тима на Йохансон, ни нападнаха гневни враждуващи фракции. Първо нападнаха съдиите, само че те, като зелени барети, залегнаха на тротоара. Доста от нас пострадаха. Пресаташето Киро беше с разрушена глава, мен ме удариха в гърба, Гонзо удариха, само че успяхме да набутаме футболистите, най-малко те останаха цели. Но рейсът беше потрошен. Аз, като се прибрахме, написах просторно ревю до Мишел Платини, скрито надявайки се да ги дисквалифицират. Той ми звънна на идващия ден и ми сподели, че не ми е чел цялото словоизлияние, само че мач ще има. Каза ми, че почетен президент на шведите е неговият предходник Ленарт Йохансон.А какво да кажем за неонацистката провокация на мача с Барса, мисля че? Когато подвигнаха фланелките и изпод лъснаха тези свастики. Щяха да ни изхвърлят от Европа. Тогава без да се бавя взех на идващия ден първия аероплан до Нион и виснах пред шефа на Дисциплинарната комисия. Той ме одобри и аз му споделих " Искаш ли да падна на колене? ". Опитах се да го убедя, че не сме неонацисти, а сме правилен, търпелив народ, избавили сме евреите и така нататък Убедих го, че става дума за провокация или за детински изцепки. Човекът ми сподели 3000 франка, което беше смешна санкция, само че добави, че това е за последно и идващият път няма да има благосклонност. Такива страсти съм имал колкото искаш.

Очаквайте идната част от изявлението ни с господин Батков. В нея беседваме с общителния ни хазаин по като че ли " безконечната " тематика за завръщането на Наско Сираков и Мъри Стоилов на " Герена ", получихме мнението на реномирания ни респондент за назначението на Петър Хубчев и отстраняването от клуба на Даниел Боримиров, за ролята и приноса на Георги Иванов, както и за прословутата " Казанска спекулация ".
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР