Точно в полунощ Барбадос официално замени британската кралица Елизабет Втора

...
Точно в полунощ Барбадос официално замени британската кралица Елизабет Втора
Коментари Харесай

С тържества Барбадос обяви, че вече е република

Точно в среднощ Барбадос публично размени английската кралица Елизабет Втора като държавен глава с определен президент и се разгласи за република , заяви Ройтерс. С това страната скъса последните си колониални връзки съвсем 400 години откакто първите британски кораби идват на карибския остров.

Точно в 24 ч. новата република беше родена под радостните възгласи на стотици хора, събрали се в столицата Бриджтаун . Събитието беше оповестено със салют от 21 топовни изстрела , а националният химн на Барбадос прозвуча на претъпкания Площад на героите.

Наследникът на английския трон принц Чарлс участва на свалянето на кралския щандарт на Елизабет Втора и на издигането на новия барбадоски байрак - стъпка, която републиканците се надяват, че ще предизвика сходни полемики и в други някогашни английски колонии, на които кралица Елизабет остава държавен глава.

След впечатляващо зрелище с барбадоски танци и музика и с речи, възхваляващи края на колониализма, Сандра Мейсън постави клетва като първи президент на Барбадос.

Раждането на републиката, тъкмо 55 години откакто Барбадос афишира самостоятелност, прекъсва съвсем всички колониални връзки, свързвали острова с Англия откогато британски транспортен съд го е оповестил за притежание на крал Джеймс Първи през 1625 година

Това може да е предвестител на по-широк опит от страна на други някогашни колонии да скъсат връзките си с английската монархия в миг, когато тя се готви за края на съвсем 70-годишното царуване на Елизабет и за бъдещото възкачване на Чарлс на трона.

Докато Англия показва робството като един от греховете на предишното, някои барбадосци упорстват за обезщетения от Лондон. Между 1627 и 1833 година в Барбадос идват към 600 хиляди взети в иго африканци, които работят в захарните плантации, от които британските притежатели вършат положения.

Барбадос ще остане като република в границите на Общността на нациите , група от 54 страни в Африка, Азия, Америка и Европа с исторически връзки с Англия.

Извън обилната гала някои барбадосци споделят, че не са сигурни какво значи преходът към републиканско ръководство и за какво въобще това има значение.

Последният път, когато кралицата беше отстранена като държавен глава, беше през 1992 година, когато Мавриций, остров в Индийския океан, се разгласи за република.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР