Точно седмица след откриването му новото 49-о Народно събрание ще

...
Точно седмица след откриването му новото 49-о Народно събрание ще
Коментари Харесай

Парламентът има председател и може да заработи

Точно седмица след откриването му новото 49-о Народно заседание ще направи опит да избере ръководител и да образува парламентарните групи - наложително изискване, с цел да стартира конституционната процедура за сформиране на постоянно държавно управление. Денят ще е тест и за това дали останалите групи ще одобряват препоръчаните от ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " законодателни цели.

" Дневник " следи решенията и мненията за съвещанието. Статията се обновява.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Зам.-председателите на Народното събрание бяха утвърдени единомислещо
© Юлия Лазарова

Пленарната зала утвърди шестима зам.-председатели на Народното събрание - по един от всяка парламентарна група. Според разпоредбите номинациите се гласоподават едновременно и за одобряването им са нужни гласовете на повече от половината депутати в залата. Гласуването беше единомислещо - 230 депутати бяха " за ", а единствено един - от " Продължаваме промяната - Демократична България " натисна бутона " въздържал се ".
Избраните са: Новите имена измежду зам.-председателите са Филиз Хюсменова, която беше няколко мандата евродепутат, и имунологът проф. Андрей Чорбанов, който стана обществено известен като един от най-гласовитите съперници на имунизациите против COVID-19.

Без полемики и единомислещо беше признато и решението, че Народното събрание ще работи по разпоредбите на предшественика си до приемането на нов устав за организацията и активността.

 Росен Желязков оглави Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, новата коалиция и
© Юлия Лазарова

Росен Желязков беше определен за ръководител на Народното събрание със 136 гласа " за ", без нито един " срещу " и с 94 " въздържал се ".

В поддръжка на кандидатурата му гласоподаваха групите на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и " ИТН ". Вотът на " Възраждане ", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия беше " въздържал се ".

За Петър Петров гласоподаваха 36 народни представители, единствено от " Възраждане ".

В малко слово от трибуната Желязков разгласи, че работата на Народното събрание явно ще е сложна, само че е извънредно значима, и прикани сътрудниците си да търсят опциите. Той категорично благодари на предходните ръководители на Народното събрание Никола Минчев и Вежди Рашидов за работата им.

По искане на Движение за права и свободи депутатите излязоха в отмора до 11.30 ч.


© Юлия Лазарова

Тежък персонален спор в пленарната зала породи сред депутатите от Българска социалистическа партия Георги Свиленски и Иван Ченчев и някогашния им сътрудник Явор Божанков, който беше изключен от групата на левицата в предишния парламент поради позицията си в поддръжка на даването на оръжия за Украйна. В момента Божанков е депутат от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Божанков взе думата, с цел да отговори на ироничната забележка на Корнелия Нинова по негов адрес, че поддържа ГЕРБ, въпреки че в предишното Народно заседание е декларирал, че би му изсъхнала ръката. Той упрекна водача на Българска социалистическа партия в липса на морал и на собствен ред цитира нейна имитация, че е подготвена и с дявола да подписа договорка, в случай че ще получи 50 депутати повече. Заяви, че в предходния парламент Нинова е възнамерявала да взе участие в държавно управление с мандат на " Български напредък " и поддръжка на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Г-жа Нинова има 50 нюанса на морала
Явор Божанков,
народен представител от

В отговор Георги Свиленски от Българска социалистическа партия съобщи, че Божанков няма и един колорит морал, и го упрекна, че откакто беше изключен от групата на левицата в предходния парламент, не е напуснал депутатското си място " поради едната заплатка ". Той неколкократно прикани Божанков да не се изрича от парламентарната естрада, тъй като я позори. " Недейте да квичите и от място ", добави Свиленски, очевидно сърдит.

Колегата му Иван Ченчев пък репликира, че държанието на Божанков не е мъжко. В отговор на апела на Вежди Рашидов да заобикаля персонални нападки той съобщи, че не влага " нищо персонално ". Допълни обаче, че анулацията на наложителната казарма е била неточност, защото там са се създавали мъже. Наборната военна работа в България беше анулирана през 2007 година, когато Божанков е бил едвам 17-годишен, прекомерно млад, с цел да служи.


Влизат ли ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " в управническа коалиция, откакто са се договорили за ръководител на Народното събрание, и какъв брой дълго ще работи Народното събрание - това е главният спор в пленарната зала.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия съобщи, че двете най-големи групи лъжат гласоподавателите си, тъй като оферират законопроекти, които няма по какъв начин да се одобряват за времето, което би дала конституционната процедура за съставяне на държавно управление. Той ги упрекна, че вършат подмолни ангажименти за управническа коалиция.

В отговор Асен Василев повтори от трибуната, че " Продължаваме промяната - Демократична България " няма да поддържа държавно управление на или с присъединяване на ГЕРБ. Той пресметна, че в случай че Народното събрание се заеме с приемането на държавен бюджет за 2023 година, както настоя президентът, това ще отнеме най-малко пет седмици - за разискване на две четения в комисии и в пленарната зала. Това значи да работим най-малко до началото на юни, разяснява Василев. Допълни, че шансът по-късно съвещанията да продължат е огромен, тъй като насрочването на възможни нови избори през август не е вид, а процедурата изисква два месеца време сред разпускането на Народното събрание и гласуването.

От трибуната водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ нападна остро определения метод за ротация на ръководителите на Народното събрание, подлагайки на подозрение законността на сходна процедура. Той иронично предложи тогава да има и държавни управления за по три седмици или три дни.

От " ИТН " потвърдиха, че ще поддържат претендента, препоръчан от най-голямата парламентарна група. Ние не си сменяме ротационно мнението, сподели Тощко Йорданов.

 Асен Василев: Най-важното е да бъдат признати предпочитаните закони
© Юлия Лазарова

Опитваме се да създадем нещо извънредно мъчно - да изберем ръководител и да свършим някаква потребна работа, основана от Плана за възобновяване и резистентност, правосъдната промяна и закона против домашното принуждение ", отговори от трибуната Асен Василев от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

По думите му, в случай че бъдат признати, тези закони ще оказват помощ на България да се придвижи напред, даже и Народното събрание да не проработи.

Василев акцентира, че няма по какъв начин " Продължаваме промяната - Демократична България " да поддържа ръководител от " Възраждане ", защото тази партия се декларира като прокремълска и се пробва да вкара пропутинския модел в България. В отговор на рецензиите на Българска социалистическа партия той подсети, че предишния парламент прокара промени в Изборния кодекс, които бяха признати от болшинството, образувано таман при избора на ръководителя Вежди Рашидов - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Василев остро разкритикува работата на предходното Народно заседание.

Засегнат от думите му, Вежди Рашидов репликира, че 48-ят парламент е приел 53 закона, а освен изборните промени. Допълни, че персонално е пазил честа на всеки народен представител и на институцията.

" Не се тормозете от квалификациите, които чувате от " Възраждане ", а от това, което чувате от гласоподавателите си, те ще ви санкционират най-строго и най-справедливо ", репликира водачът на партията Костадин Костадинов.

 Българска социалистическа партия отхвърли предлагането за ръководител на Народното събрание като противоконституционно

Решението за ротационен принцип на председателстване е противоконституционно, разгласи от трибуната водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя иронично поздрави Никола Минчев, че ще ръководи Народното събрание през лятната почивка.

Нинова напомни цитати от предходния парламент, като подчертава на изказвания на депутати от двете групи, че биха си отрязали по-скоро ръцете, в сравнение с да гласоподават да съперника. Без да загатва име, тя подчертава на думите на Явор Божанков (изключен от групата на левицата и сега народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България " - бел.авт.), че ще му изсъхне дясната ръка, в случай че гласоподава за кабинет на ГЕРБ. " Какво е в този момент това джентълменско съглашение? Споразумение на хора с по една ръка? ", попита тя. Водачът на левицата удостовери, че Българска социалистическа партия няма да поддържа номинацията на Желязков с аргумента, че това унижава Народното събрание. Тя настоя измежду предпочитаните закони, които депутатите да одобряват допустимо най-скоро, да се включи държавният бюджет.

 Първо съвещание на 49-ото Народно заседание, Политическа партия, Демократична България,
© Цветелина Белутова, Капитал

Първо съвещание на 49-ото Народно заседание, Политическа партия, Демократична България, " Възраждане ", Движение за права и свободи, депутати, пленарна зала

Първото пленарно съвещание на 49-ото Народно заседание е възобновено. Начело още веднъж е най-възрастният народен представител - Вежди Рашидов.

Андрей Цеков от " Продължаваме промяната - Демократична България " постави клетва като депутат. Той отсъстваше от първото съвещание предходната седмица.

Започва процедурата по желание на ръководител. От името на ГЕРБ Десислава Атанасова сложи на разискване още веднъж кандидатурата на Росен Желязков и посочи, че има спогодба след три месеца той да бъде сменен от представител на " Продължаваме промяната - Демократична България ". Дотогава новата коалиция пък ще излъчи ръководител на правната парламентарна комисия. " Даваме си сметка, че това е израз на доброжелателен звук сред двете групи, че не може да бъде закрепен с акт на Народното събрание, и разчитаме да се съблюдава ", сподели Атанасова.

От името на " Възраждане " Искра Михайлова предложи още веднъж съпартиеца си Петър Петров. " Една партия, която осмисли съществуването си с битката против друга, в този момент се готви да я поддържа ", съобщи тя и прикани сътрудниците си да изберат самостоятелна кандидатура.

Заседанието можете да наблюдавате във видеото на " Дневник ":





Групите на " Възраждане " и Българска социалистическа партия още веднъж ще гласоподават против кандидатурата на Росен Желязков (ГЕРБ) за ръководител на Народното събрание. Заявките за това пристигнаха от водача на проруската националистическа групировка Костадин Костадинов и от Георги Свиленски от левицата.

Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид не отговори непосредствено на въпроса по какъв начин ще гласоподава партията му, само че назова постигнатата от ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " спогодба за ротационно председателство на Народното събрание " тип дървено желязо ".

Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и по-голямата част от групата на " Възраждане " гласоподаваха с " въздържал се " за кандидатурата на Желязков. Сега обаче той може да разчита на над 120 гласа при поддръжка от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

" Ние сме ясни ", сбито разяснява зам.-председателят на " ИТН " Тошко Йорданов. Преди седмица партията единомислещо поддържа Желязков.


 Новата коалиция още няма претендент за ръководител на правната комисия
© Юлия Лазарова

Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България " не е определила претендент за ръководител на правната парламентарна комисия, стана известно от изказвания на представители на групировката тази заран.

" След като бъде разисквана, ще я обявим. Нека да стартираме с избор на ръководител, с цел да се отпуши работата на Народното събрание ", разяснява на влизане в постройката на Народното събрание Андрей Гюров от " Продължаваме промяната ".

" Още не сме решили ", сподели съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов. В отговор на въпрос той посочи, че за поста няма да бъде предлаган Никола Минчев. Бившият ръководител на Народното събрание ще бъде номиниран в този момент за зам.-председател, сподели Атанасов.

 Александър Маринов. Снимката е архивна
© Велко Ангелов

Александър Маринов. Снимката е архивна

Сред целите, които разискват групите на ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ", липсва един доста значим закон - този за държавния бюджет, съобщи в изявление за Би Ти Ви Александър Маринов, някогашен ръководител на Стратегическия съвет към президента, а понастоящем - консултант на служебния министър председател Гълъб Донев. Той настоя наредбите, готови от кабинета, да бъдат включени в програмата на депутатите.

Бюджетът за 2023 година остана отвън листата с първостепенни закони, откакто предходната седмица стана известно, че двете най-големи групи имат разнообразни визии по въпроса. ГЕРБ слага като авансово изискване за разискването му постигането на съглашение за държавно управление с аргумента, че бюджетът е инструмент за реализиране на политики. " Продължаваме промяната - Демократична България " счита, че двете тематики не са обвързани и няма причина да се бави приемането на текстовете. Маринов разяснява, че решението за това с какво движение президентът ще води този път процедурата по връчването на проучвателни мандати за сформиране на кабинет ще зависи от работата на Народното събрание: " Трябва да се конституират комисиите и да стартира работа по към този момент импортираните законопроекти. Това би трябвало да е въпрос на дни, не на седмици. Тогава президентът ще реши с какъв ритъм ще реализира консултациите. "

 Росен Желязков
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Росен Желязков

След неколкодневни диалози на работните групи от ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " във вторник (18 април) беше оповестено, че е реализирано единодушие Росен Желязков от ГЕРБ да оглави Народното събрание за период от три месеца, а в това време ръководител на правната комисия да бъде представител на новата коалиция. Ако Народното събрание към момента работи след три месеца, двете обединения ще разменят местата си по силата на неофициално съглашение, защото няма вид ротацията да бъде завършена законово.

Снощи " Продължаваме промяната - Демократична България " обсъждаше номинацията си за началник на правната комисия, само че име към този момент не е оповестено.

Трите законопроекта, които най-големите групи ще упорстват да влязат първи в пленарната зала, са за: Освен тях има квалифициран и свързани с европейския План за възобновяване и резистентност, присъединението на България към Шенген и еврозоната.

 Първото съвещание на Народното събрание продължава към този момент седмица
© Надежда Чипева, Капитал

Първото съвещание на новото Народно заседание продължава към този момент седмица. Причината е, че предходната сряда, когато поставиха клетва, а съгласно Конституцията това е тяхно обвързване още при откриването на Народното събрание.

Кандидатът на ГЕРБ Росен Желязков тогава не събра нужните гласове, с цел да заеме място на трибуната, а другият номиниран - Петър Петров, получи единствено поддръжката на съпартийците си от " Възраждане ". " Продължаваме промяната - Демократична България " изиска ръководителят да се излъчва на ротационен принцип сред двете най-големи групи - на ГЕРБ и на " Продължаваме промяната - Демократична България ", само че предлагането не беше гласувано.

Както и в предходното Народно заседание, беше употребена процедурата по " прекъсване на часовника ", до момента в който се откри решение. В четвъртък депутатите даже не направиха опит да гласоподават, защото беше ясно, че никоя от двете кандидатури няма да получи нужната поддръжка, а нови имена не бяха препоръчани. След продължителни кулоарни диалози, а по-късно по механизма за установяване на ръководител. Въпреки че е " пръв измежду равни ", ръководителят на Народното събрание има основно значение, защото има въздействие при нареждане на програмата законодателния орган, взема решение за допускането на чувания на министри и други По протокол той е най-високопоставеният общественик в България. Изборът му и оповестяването на парламентарните групи са двете официални стъпки, без които президентът Румен Радев не може да свика съвещания и по-късно да стартира да връчва проучвателните мандати за кабинет.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от ПолитикаНа живо11:46, 19 апр 23 / 11:08, 19 апр 23 /
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР