Точно преди три години, на 30 септември 2017, Милена Матева

...
Точно преди три години, на 30 септември 2017, Милена Матева
Коментари Харесай

Милена Матева се завръща с изложба в България

Точно преди три години, на 30 септември 2017, Милена Матева се завърна в България, с цел да открие първата си независима галерия. След двадесетгодишно неявяване от артистичния ни живот всички я откривахме отначало. Непозната за младото потомство и изненадваща за тези, които добре помнеха и обичаха нейните картини. Изложбата тогава беше събитие.
Тази есен Милена още веднъж е тук посредством своето изкуство. Само че този път носталгичната нотка е още по-силна заради невъзможността за физическо наличие на художника. И заради естеството на времето, в което са работени трите показани в изложбата серии- времето на Изолацията от 2020, несъмнено.
„ Всъщност аз първо рисувам картината и по-късно мисля за какво съм я направила тъкмо по този метод... Или по-скоро, когато рисувам, мисля на един език и по-късно я превеждам на различен. Много ми се желае крайният резултат да няма потребност от пояснения, още повече, когато става дума за изкуство.
Тази галерия включва последните ми работи, правени в интервала на Изолацията. Оказа се неизбежно тематиките да са свързани с новата действителност.
Серията „ Всеки ден е неделя “ е провокирана от персоналния ми опит. Карантината в Испания беше доста строга и всеки беше самичък със себе си повече от естественото. Изведнъж животът спря. Благодарение на технологиите, въпреки всичко бяхме в контакт с околните ни хора. В тези включвания ми се стори забавно, че съвсем постоянно бяхме в легнало състояние. Така че в тези картини полегналите дами са моите приятелки, аз самата, а и всички, които са имали тези моменти на отмора, потиснатост или просто уединение.
Серията „ Фасади “ ненапълно също е повлияна от изтеклия интервал. По принцип фасадите на постройките постоянно са ми били забавни. В последните месеци всеки беше обвързван с дома си повече от различен път. Улиците бяха празни, само че постройките станаха по-живи. Нощно време светеха повече, виждаха се хора по прозорците и терасите, което нормално не се случва постоянно. Тези картини могат да се свързват в разнообразни композиции, хоризонтални или отвесни, тъй че всеки фен може да взе участие в основаването на крайния резултат.
Каквото и да се случва, каквито и промени да стават, обичаната ми тематика през последните години не е забравена. В серията „ Пейзажи “ в този момент природата е с още по-засилено чувство за раздалеченост. Може би по-точно заглавие на серията би могло да бъде „ Далечни пейзажи “; в урбанистичния метод на живот природата е все по-далечна и все по-желана. “, споделя Милена Матева.
В новата си галерия, наречена на името на един от циклите в нея - „ Всеки ден е неделя “, Милена демонстрира към 20 творби (акрил върху платно или дърво), разграничени в три цикъла. Общото в тях е освен отрязъкът от време, в който са рисувани. Темата за особената сензитивност на градския човек, далечен от корените си, е наранена от разнообразни ъгли. От дръзкото наблюдаване на личността (Всеки ден е неделя), погледът минава през средата на обитаване (Фасади), с цел да доближи тотално физическо и духовно освобождение (Пейзажи). Вкусът на вероятната независимост, без значение къде и по какъв начин, е осезателен.
Милена Матева е роденапрез1962 в Габрово. Завършва Училището за приложни изкуства в Трявна, а след това и специалностживописвъвВеликотърновскияуниверситет “Св. св. Кирил и Методий “.
Избрани независими и групови участия в изложения:
 Националната изложба показва 25 години и 5 тематики по-късно - Ретроспектива на ИСИ Националната изложба показва 25 години и 5 тематики по-късно - Ретроспектива на ИСИ
Вернисаж на 29 септември, вторник, от 17.00 до 20.00 часа, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения и следен достъп. Мариел...
2018 - Ферия FLECHA 2018 (Maдрид,Испания)
2017 - Самостоятелна галерия Галерия АСТРИ (София, България)
2016 - Колективна галерия Галерия Feedingart (Мадрид, Испания)
2016 - галерия Културен център Julio Cortazar (Maдрид, Испания)
2015 - Колективна галерия Културен център Gloria Fuertes (Мадрид,Испания)
 Трансформации- експозиция от живопис и рисунки на проф. д.и.н. Спартак Паскалевски " Трансформации " - експозиция от живопис и рисунки на проф. д.и.н. Спартак Паскалевски
„ Трансформации ”- експозиция от живопис и рисунки на проф. д.и.н. Спартак Паскалевски се показва от 25.09.2020 година в И...
2010 - Колективна галерия Галерия Aspekt (Пловдив, България)
2003 - Самостоятелна галерия Галерия Мaes (Мадрид, Испания)
2002 - Колективни изложения Галерия American Prints (Maдрид,Малага,Барселона)
Самостоятелни изложения в България в интервала 1981/1998: Галерия Макта ( София), Приз (София), Буларт (Варна ), Аруид (Русе), Галерия Етнографски музей Боженци, участия в национални изложения и пленери.
Повече от 20 години живее и работи в Испания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР