Точно преди година малката община Вълчи дол във Варненска област

...
Точно преди година малката община Вълчи дол във Варненска област
Коментари Харесай

Вълчи дол с шанс да привлече най-голямата ВЕИ инвестиция у нас

Точно преди година дребната община Вълчи дол във Варненска област влиза за ден във всички вести. Заради непостижимото тройно нарастване на цените на електрическата енергия тя е първата българска община, която стопира уличното си осветяване. Така към 3000 локални поданици остават на мрачно, в боязън и терзание от битова престъпност. Само година по-късно обаче същата тази община получава своя късмет – един от най-големите вложители във възобновими енергийни източници в света с големи планове на няколко континента е подготвен да построи супер съвременен вятърен парк тъкмо там. Добротич Уинд АД идва със поръчка и за огромна обществена стратегия - компанията показва даже подготвеност да подкрепи локалните хора като поеме до 500 лв. от годишните им сметки за ток за интервал от 35 години, както и да поеме сметките за уличното осветяване в обитаемоте места, на чиято територия ще бъде построен парка. 

Инвестицията на „ Добротич Уинд ” AД е на стойност от към 900 млн. лв. и планува 50 генератора с обща мощ от 350 МВт. Това ще бъде най-мащабният сходен парк у нас, който ще зареди към 250 хиляди семейства със зелена сила. Хоризонтът на употреба е към 35 години, като вложителят ще употребява лични терени и финансиране от огромни интернационалните банкови институции, без да разчита на дотации.     

Вълчи дол е извънредно положително място за построяването на този парк, поради подобаващите климатични условия и съществуването на вятър, както и поради потенциала за свързване към електрическата система на страната. Затова общината попада в избраната на национално равнище предпочитана област за създаване на вятърни мощности. В непосредственост до района към този момент има основан по-стар подобен ветрогенераторен парк. 

Предварителните екологични инспекции демонстрират, че при съблюдаване на законовите условия във всички етапи на плана, той не носи риск за природата и по-конкретно за типовете диви птици населяващи територията. 

Въпреки съществуването на всички удобни предпоставки обаче процесът до стартиране в употреба по никакъв начин не е бърз и лек поради тежките административни процедури у нас. Такива генератори има в цяла Европа, като в Германия те са с ускорени процедури улесняващи вложителя. От скоро и Румъния може да се похвали с поддръжка за ускорение на процедурите по създаване. 

Общинският съвет във Вълчи дол гласоподава решение за допускане до създаване на план за Подробен организационен проект за 50 ветрогенераторни турбини и присъединителна инфраструктура. С това решение обаче действително не се дава „ зелена светлина “ за плана, а единствено се започват процедурите по Закона за устройство на територията. От компанията вложител пък са в подготвеност да наемат първите 40 души, като прецизират че през 35 години от продължителността на плана ще има 25 души, които ще работят непрекъснато.   

Добротич Уинд АД подсигурява също доходи за общинския бюджет, както и отговорност към здравето на хората, опазване и грижа за обработваемите земи и развиване на разнообразни бизнеси като туризъм и търговия. Добротич Уинд АД е и в основата на привличане на други съществени вложители с визия за бъдещето. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР