То едновременно ободрява и лекува. Ето какво представлява тази златисто-жълта

...
То едновременно ободрява и лекува. Ето какво представлява тази златисто-жълта
Коментари Харесай

Златно мляко: действието на това чудотворно мляко от аюрведа

То по едно и също време ободрява и лекува. Ето какво съставлява тази златисто-жълта напитка и какви са изгодите й за човешкия организъм.

Златното мляко се назовава и куркума лате. Причината е главната му съставна част, а точно куркумата. Тя придава на напитката особеното златисто оцветяване. Но освен куркумата прави златното мляко толкоз здравословно и известно. В състава му влизат още джинджифил, черен пипер, кокосово масло и индийско орехче. Заедно с растителното мляко тези съставки се грижат за позитивния резултат на това чудотворно аюрведично мляко върху здравето. Напитката работи по следния метод:

- възпира инфекциите

- укрепва имунната система

- предотвратява костно-ставни болести

- смекчава хроничните болки

- подтиква храносмилането

- забавя остаряването на клетките

- подкрепя детоксикиращата функционалност на черния дроб

Предполага се, че златното мляко има удобно деяние и при артроза, Алцхаймер или заболявания на сърдечно-съдовата система. Освен това с него се отслабва, тъй като подтиква храносмилането и метаболизма. По начало златното мляко няма странични резултати, само че в случай че се прекали с куркумата, може да се стигне до диария, гадене или повръщане. Причината е съдържащият се в нея куркумин. Дневната доза от 180 мг куркумин не трябва да се надвишава. Добре е златното мляко да се пие заран като опция на кафето. Понеже работи ободряващо, не е целесъобразно да се пие дружно с кафе или вечер преди лягане.

Ако желаете да си приготвите вкъщи куркума лате, ще са ви нужни следните съставки:

    1 чаша прясно мляко (като вегетарианска опция кравето мляко се заменя с овесено, бадемово или оризово мляко).

    1 ч. л. куркума на прахуляк

    1/2 ч. л. настърган корен от джинджифил

    1 ч. л. кокосово масло

    1 ч. л. мед, или повече според от усета (може и сироп от агаве)

    1 щипка черен пипер

    1 щипка настъргано индийско орехче (по желание)

Приготовление:

Млякото се кипва дружно с куркумата и джинджифила. Добавя се черният пипер (и вероятно индийското орехче) и се оставя да се охлади към 10 минути. Топлото мляко се сипва в огромна чаша дружно с кокосовото масло. Резултатът е златисто-жълто мляко със сладко-тръпчив усет. По предпочитание напитката може да се подслади в допълнение с мед или сироп от агаве. А за по-пикантен мирис се прибавя канела или ванилия.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР