тминалата 2020 г. бе почти изцяло под знака на глобалната

...
тминалата 2020 г. бе почти изцяло под знака на глобалната
Коментари Харесай

Научните събития, които очакваме през 2021 г.

тминалата 2020 година бе съвсем напълно под знака на световната пандемия от COVID-19. Мерките, подхванати за ограничението на заболяването, трансформираха фрапантно метода ни на живот. Сега, вярата на всички е, че 2021-ва ще бъде една по-добра и положителна година. Предстои да разберем дали тя фактически ще бъде такава. Едно нещо, обаче, е несъмнено – идващите 12 месеца се чакат с неспокойствие от редица учени по целия свят, защото предстоят да се случат някои в действителност забавни събития. Ето и част от тях:

Под знака на COVID-19

Темата за пандемията от COVID-19 сигурно ще е в центъра на публичното внимание и през 2021 година Първите ваксини против рисковата болест към този момент са факт, а през идващите месеци ще стане ясно дали и още няколко медикамента ще получат утвърждение за всеобща приложимост. С огромен интерес се чакат имунизациите, разработвани от американските фармацевтични компании „ Новавакс “ и „ Джонсън & Джонсън “. Междувременно, екип специалисти от СЗО се чака да дойде в Китай, като задачата на учените ще е да открият източника на пандемията. Те ще стартират своето следствие от Ухан – градът, където бяха регистрирани първите случаи на смъртоносната болест. Работата на екипа евентуално ще продължи няколко години, само че нови детайлности за болестта, които биха помогнали за оправянето с нея, могат да бъдат разкрити напълно скоро.

Beijing will welcome an international team of Covid-19 investigators due to travel to China in January, WHO says.
— NBC News (@NBCNews)
Лекарство за заболяването на Алцхаймер?

Дали първото лекарство, за което се твърди, че може да забави развиването на заболяването на Алцхаймер, ще бъде утвърдено от американските управляващи? Отговорът на този въпрос ще стане явен напълно скоро. Лекарството се назовава Адуканумаб и е създадено от компанията „ Биоген “. То съставлява имуноглобулин, който се свързва с мозъчния протеин амилоид (редица учени свързват признаците на подлата болест с въпросния протеин). Реакциите на специалистите към този момент са спорни. Много от тях са на мнение, че към момента е прекомерно рано лекарството да бъде пуснато на пазара и приканват за осъществяването на спомагателни проби. По данни на СЗО, от заболяването на Алцхаймер страдат към 47 млн. души по целия свят.

Дестинация Марс

Амбициозната галактическа стратегия на Китай продължава с цялостна мощ и през 2021 година През февруари задачата „ Тянвън-1 “ се чака да доближи Марс. Тя се състои от орбитален уред, спускаем модул и марсоход. Основната цел на задачата е да търси вода и възможни доказателства за живот благодарение на общо 13 инструмента, измежду които камери, радари и разнообразни детектори. Относително по същото време до Марс би трябвало да доближат и американският марсоход „ Пърсъвиърънс “ и роботизираната задача на Обединените арабски емирства „ Ал-Амал “.

Nasa releases animation showing how its Perseverance rover will land on Mars in February
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Едно дълго чакано изстрелване

През октомври следва да бъде изстрелян галактическият телескоп „ Джеймс Уеб “. Създателите му от НАСА, Европейската галактическа организация и Канадската галактическа организация означават, че това е „ най-големият и мощен “ сходен уред, създаван в миналото. Целта на плана на стойност близо 9 милиарда $ е да размени към този момент остарелия галактически телескоп „ Хъбъл “. „ Джеймс Уеб “ се чака да разкрие незнайни до този миг обстоятелства за някои от най-старите звезди и галактики, както и да хвърли светлина върху редица въпроси, свързани с еволюцията на Вселената.

The launch of NASA's James Webb Space Telescope has been delayed once again to a new target launch date of October 31, 2021, due to a combination of factors brought on by the coronavirus pandemic and technical challenges, according to the agency
— CNN (@CNN)
Нов способ за разкриване на гравитационни талази

Астрономите по целия свят чакат с неспокойствие да схванат дали ще бъде демонстриран нов метод за разкриване на гравитационни талази. В основата на този способ са пулсиращи неутронни звезди, които ще бъдат употребявани като маяци. Чрез точно синхронизиране на сигналите от тези пулсари, екипи в Европа, Северна Америка и Австралия се стремят да открият талази, получени от двойки свръхмасивни черни дупки, до момента в който те обикалят една към друга в центровете на далечни галактики.

В търсене на тъмната материя

През актуалната година се чака още веднъж да проработи Големият адронен колайдер (той беше спрян през 2018 година за осъществяването на ремонтни действия за увеличението на мощността му). Учените са си сложили задачата да съумеят да уловят мистериозната тъмна материя. Те считат, че има необикновен тип тъмна парченце, която единствено в доста редки моменти взаимодейства с естествената материя. Ако фактически съществува, тя може да бъде уловена единствено няколко пъти в границите на едно десетилетие, вследствие на конфликтите на протони, които Големият адронен колайдер непрестанно основава и мери.

You may never get to see the inside of CERN’s Large Hadron Collider, the most powerful particle collider ever built. So we brought it to you.
— The New York Times (@nytimes)
Борбата с климатичните промени

2021 година се обрисува да бъде от основно значение за битката с климатичните промени. Новоизбраният американски президент Джо Байдън се ангажира още веднъж да причисли Съединени американски щати към Парижкото съглашение (след като Доналд Тръмп отдръпна страната от него). С необикновен интерес се чака интернационалната конференция, проведена от Организация на обединените нации, която ще се организира през ноември в Глазгоу. Най-вероятно участниците в нея ще си слагат нови цели за ограничение на излъчванията на парникови газове. Европейски Съюз и Китай към този момент имат проекти за постигането на така наречен „ въглеродна индиферентност “ до 2050 – 2060 година Все още не е ясно дали и Съединени американски щати ще последват техния образец.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР