Тишината, която се образува след експлозиите на Северен поток“ в

...
Тишината, която се образува след експлозиите на Северен поток“ в
Коментари Харесай

Саботажът на „Северен поток“ ще позволи на ЕС спокойно да скъса със САЩ

Тишината, която се образува след детонациите на „ Северен поток “ в края на септември 2022 година, най-сетне се разпадна. Европейската комисия намерено назова нечиста сделка следствието на американския публицист Сиймор Хърш, който упрекна Съединени американски щати и Норвегия в организирането и осъществяването на този бойкот. Коментарът, даден от редица пресаташета на Европейска комисия - очевидно с цел да подчертае още един път ниската значителност на обявата на Хърш - въпреки всичко демонстрира формалната позиция на основния изпълнителен орган на Европейския съюз. Това изказване ще бъде отпечатано с нажежено желязо в репортажите, разказващи за най-големия инфраструктурен бойкот в актуалната история.

Разбира се, не знаем какъв брой надеждни са източниците на носителя на премията „ Пулицър “ Хърш, който съвсем постоянно е бил прав в дългата си и шумна кариера. Много по-важна е реакцията на европейската администрация и европейските медии, за които историята с Хърш трябваше да послужи като мотив още веднъж упорито да изискат резултатите от следствието от своите държавни управления. Но вместо това – адска вълна от дискредитиране на самия Хърш, чиито най-ласкави оценки варират от „ теоретик на конспирацията “ до „ изглупял дъртак “.

Наскоро Сиймор Хърш разгласи, че не изключва нови изявления по дадена тематика. В последна сметка нищо не пречи на източниците на журналиста да приведат още повече доказателства за виновността на Съединени американски щати. И тъкмо заради тази причина за съперниците е толкоз значимо да обезценят оптимално всичко, което този публицист сподели или може да каже в бъдеще.

Вместо европейците, Китай изиска задълбочено следствие на случая със " Северен поток ". Пекин намерено декларира, че историята с газопровода може да се повтори, в случай че украинският спор се проточи. Инцидентът със свалените от Съединени американски щати балони, единият от които, съгласно Вашингтон, изпълнявал китайска шпионска задача, в действителност е вторият казус за офанзива против инфраструктура след " Северен поток ". Тези случаи имат друго естество и стойностно изражение, само че ги сплотява самият принцип на безнаказано заличаване на имуществото на една страна от друга. Ако този принцип се откри, наподобява няма да е допустимо да се избегне огромна инфраструктурна война в планетарен мащаб. Ще има и прекратени междуконтинентални интернет кабели, свалени спътници в космоса и доста други.

Но да се върнем към следствието на „ Северен поток “ и неговото значение за световния геополитически пейзаж. В края на октомври 2022 година датските и шведските правоприлагащи органи оповестиха приключването на предварителното следствие. Единственото му оповестено умозаключение беше потвърждението на самия факт на тенденциозен бойкот. И тогава стартира най-интересното. Командирът на Кралския датски флот Йенс Кристоферсен съобщи, че Дания, Германия и Швеция няма да разкриват резултатите от следствието, до момента в който не получат неопровержими доказателства. Публикуването на предварителните резултати, сподели той, ще докара до " неконструктивна реакция ". Кристоферсен, несъмнено, не изясни какво тъкмо може да провокира сходна реакция,.

В началото на февруари немският основен прокурор Петер Франк съобщи, че немските разследващи служби сега не разполагат с доказателства, които да демонстрират присъединяване на Русия във гърмежа на тръбопровода. И да напомним, че точно тази версия беше изказана като предпочитана от редица видни европейски политици незабавно след новината за гърмежите. Самото слагане на въпроса за доказателствата за намесата на Русия допуска, че всевъзможни други версии за случилото се в действителност не се преглеждат, защото могат да доведат до същата „ неконструктивна реакция “. Задачата на следствието да не доближава до себе си е непроменяемо настояща.

Значимостта на следствието се изяснява с обстоятелството, че в даден миг то може да послужи като спусък за завой на европейската външна политика на 180 градуса (а не на 360, както си показва немският външен министър Бербок). Сега това е мъчно за поверие. Но натискът в Европейски Съюз нараства бързо – и обстановката може да се промени. Европейският съюз не можеше да опълчи нищо на офанзивата на Съединени американски щати против личната му промишленост. „ Амбициозният отговор “, обещан от Франция и Германия на Съединени американски щати на техния Закон за понижаване на инфлацията (осигуряващ големи дотации за европейски компании за чисти технологии, в случай че се реалокират в САЩ), се оказва елементарен.

Засилва се дисонансът сред данните на европейската статистика, които приказват за напредък на стопанската система на Европейски Съюз през четвъртото тримесечие на 2022 година, и действителното положение на нещата. По редица индикатори (дългове на най-големите банки, размер на издадените ипотеки, потребителско търсене и други) обстановката в европейската стопанска система е по-лоша от тази през 2008 година Това значи, че статистиката и играта с цифри може да се окаже банална машинация и е въпрос на време истината да излезе на повърхността. Белег за дестабилизация са възходящите митинги в Европейски Съюз и Англия, които стават все по-трудни за игнориране, макар че са премълчавани от главните медии.

Европейската стопанска система значително е предотвратена от рухване в бездната от краткотрайния спад на борсовите цени на газа и запазването на цените на петрола на настоящите позиции. И по-скоро по кое време, а не в случай че ще бъде невероятно да се скрие очевидното. Въпреки че има увереност, че сегашните европейски елити ще създадат всичко допустимо неизбежната експлозия на Европейски Съюз да настъпи допустимо най-късно. Защо? Добър отговор е абсурдът към кореспонденцията сред шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шефа на американския фармацевтичен колос „ Файзер “ Алберт Бурла.

В продължение на няколко месеца публицисти и инспектори се пробват да накарат офиса на шефа на Европейски Съюз да разкрие наличието на тази преписка, която може да се отнася до закупуването на ваксини от „ Файзер “ за стотици милиони евро. Досега Европейска комисия е отказвала достъп до тази информация, макар че самата информация и самият факт на непредоставянето ѝ може да сочи компрометиращо доказателство за основно лице в системата за взимане на решения в Европейски Съюз. Кой може да каже сигурно, че няма подобен компрометиращ материал за водачите на държавните управления на най-важните страни от Европейски Съюз?

Очакваната ротация на елитите в Европейски Съюз през 2023-2024 година на фона на рецесията ще изисква мъчителни решения по отношение на осъществяването на съюзническите отговорности към Съединени американски щати. Включително във връзка с присъединяване на Европа в разрешаването на украинската рецесия. По-солидна основа може да се търси и от към момента мудните опити на европейските водачи да намерят опция на Съединени американски щати в лицето на Китай. Но икономическата преориентация на Европа към Пекин де факто ще значи тежък спор с Вашингтон. Ако трансатлантическият алианс се пропука, тогава историята със „ Северен поток “ ще помогне на Европейски Съюз да се отърве от забележителна част от поробващите си отговорности към Съединените щати, като в същото време резервира имиджа си.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР