Тиранозавърът Рекс е един от най-популярните видове динозаври. Виждали сме

...
Тиранозавърът Рекс е един от най-популярните видове динозаври. Виждали сме
Коментари Харесай

Колко скъп е днес един Т-Рекс

Тиранозавърът Рекс е един от най-популярните типове динозаври. Виждали сме го в редица детски филми, както и на огромния екран, а да забележим онлайн негови остатъци сигурно си е вълнуващо прекарване за всички, които се вълнуват от праисторическите животни.

Първите вкаменелости на Т-Рекс са открити през 1902 година, а оттогава до момента са известни още 50 сходни открития . Тази седмица в Ню Йорк бе проведен търг за едни от най-добре непокътнатите остатъци от тиранозавър рекс в света.

Цената на вкаменелостите започва от 8 милиона $ и доближи до рекордните 31.8 милиона $. Екземплярът, чиито остатъци бяха продадени, е кръстен Стан . А сумата, платена за него, разруши на пух и прахуляк предходната най-висока цена, платена за Сю през 1997 година от Полевия природонаучен музей в Чикаго - 8.4 милиона $.
 Снимка 499669

Стан е висок четири метра и с дължина малко над 12 метра. Приживе, преди 67 милиона години, се счита, че е тежал осем тона. По черепа и шията му има няколко дупки, които най-вероятно са от сбивания с други животни. Според специалистите е бил на 20 години, когато е умрял, предава AFP.
 Снимка 499666

Скелетът е открит в Южна Дакота през 1987 година от дилетанта палеонтолог Стан Сакрисон, на който и е кръстен екземплярът. Учени прекарват общо 30 хиляди часа в разкопки и сглобяване на всички 180 кости на тиранозавъра . Тъй като е един от най-добре непокътнатите типове, по него се вършат отливки, които през днешния ден могат да се видят в редица музеи по света.
 Динозаврите, половият диморфизъм и най-голямата мистерия към праисторическите животни
Най-голямата въпросителна за динозаврите

Какво не знаем (и едва ли ще разберем) за тях

Разбира се, вкаменелости на динозаври прекомерно рядко излизат на търг, само че очевидната наклонност е, че ползата към тях освен не затихва, а пораства. Според законите на Съединени американски щати, сходни остатъци могат да се продават обществено, единствено в случай че са открити в частен терен, какъвто е казусът. А договорът с купувача (който остава неизвестен) му не разрешава да прави 3D модели по него за облага.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР