Тирана. Командването на специалните операции на САЩ за Европа (SOCEUR)

...
Тирана. Командването на специалните операции на САЩ за Европа (SOCEUR)
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Тирана. Командването на специфичните интервенции на Съединени американски щати за Европа (SOCEUR) ще открие база в Албания на ротационен принцип. Това разгласи албанският министър председател Еди Рама, цитира думите му електронното издание на македонския вестник „ Независен “ .

SOCEUR, основано в Щутгарт, Германия, разгласи на уеб страницата си, че базата в Албания ще обезпечи по-голямо съдействие с албанските съдружници, значим достъп до транспортни центрове на Балканите и по-голяма логистична еластичност, предадоха медиите.

„ Това е фантастична новина… тя отразява доста високо равнище на доверие и доста тясно съдействие “, сподели Рама във видео известие, четейки изказването на SOCEUR.

Албания е член на НАТО от 2009 година

Специални сили, подготвени и снабдени с съвременно информационно съоръжение и оръжия, постоянно се употребяват в антитерористични или разследващи интервенции и могат да обхванат в линиите на съперника.

Все още не е ясно каква ще бъде ролята на тези американски сили в Албания.

САЩ към този момент имат 600 бойци, ситуирани в Косово, с цел да поддържат нежния мир за повече от две десетилетия след войната от 1998-1999 година

***

Сараево. Посланикът на Съединени американски щати в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън съобщи, че глобите, които бяха наложени на сръбския член на Президиума на Милорад Додик, се отнасят за корупционни действия, които подкопават страната. Американският посланик разясни, че глобите са били разширени за „ тези, които поддържат корумпирани играчи, в това число техните фамилии, сътрудници и компании “, отбелязва електронното издание на белградския всекидневник „ Политика “ .

Според думите му всички, на които биват налагани сходни наказания, би трябвало да се тормозят, изключително законните предприемачи, поради рестриктивните мерки, с които ще се сблъскат, като невъзможността да вършат бизнес с американски банки и компании.

Нелсън уточни, че е значимо жителите на БиХ да схванат смисъла на тези наказания, защото, както сподели той, има доста неправилни тълкувания.

Според него глобите, оповестени против ръководителя на „ Движение за демократични дейности “ и шефа на мина „ Бановичи “ Мирсад Кукич и някогашния ръководител на Висшия правосъден и прокурорски съвет (ВСПС) Милан Тегелтия, са възбрана за пътешестване заради корупционни действия.

„ Има доказателства за подкопаване на демокрацията и доверието на жителите в институциите на БиХ. Санкциите са ориентирани и към Додик и телевизия „ Алтернативна “, добави дипломатът.

Той добави, че Додик е бил глобен по-рано, през 2017 година, за опит да подкопаване Дейтънското спокойно съглашение.„ Тази наредба е обновена, с цел да покаже нашата поддръжка за стабилността и напредъка на Западните Балкани “, сподели Нелсън.

Американският дипломат акцентира, че глобите са основното обръщение на Вашингтон, тъй като са наложени поради корупция.„ Корупцията в тази страна би трябвало да бъде спряна. Тези, които станаха обект на наказания, се пробват да трансферират отговорност на други и даже на цели народи “, сподели Нелсън.

Той съобщи, че Съединени американски щати приканват „ нещата да се трансформират с тези наказания, водачът да стане градивен, който ще поддържа върховенството на закона, а не да бъде слаб, с цел да има повече надзор върху демократичните институции и стопанската система в тази страна “.

Нелсън разкритикува прокуратурата на БиХ, прокуратурата на кантон Сараево и други прокуратури, защото, както сподели, те не внасят никакви обвинявания по отношение на каузи за корупция.

„ Виждаме прекалено много политически водачи в БиХ, които са стимулирани от частни ползи. Милорад Додик явно е в тази група. Неговите злоупотреби са ясни, равнището на корупция е явно и тези наказания са значим апел за отговорност “, заключи Нелсън.

***

Атина. Правителството на Гърция в петък ще разгласи нови помощни ограничения за хората и бизнеса, целящи да понижат тежестта на интернационалната енергийна рецесия, написа Kathimerini .

Министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас се чака да направи известията в 10 часа сутринта в петък, споделиха източници в четвъртък вечерта.

Катимерини схваща, че при субсидирането на цените на електрическата енергия държавното управление дава приоритет на уязвимите семейства. Въпреки че желае да разшири дотациите колкото е допустимо по-широко, сигурно ще изключи втори и ваканционни къщи.

Очаква се безвъзмездните средства да се поправят на месечна база според от съмненията в цените и несъмнено опциите за финансиране. За януари обаче отрасловите министерства търсят допустимо най-голямо покритие на семействата, или даже на всички, нещо, което ще зависи от ресурсите, с които разполагат за финансиране и което ще бъде обезпечено още веднъж посредством търгове за права за замърсяване.

Освен това държавното управление има намерение да поддържа дребните и междинните предприятия, които са обременени с огромни нараствания на цените; Министерството на околната среда и енергетиката е показало в Генерална дирекция „ Конкуренция “ на Европейски Съюз (DGComp) специфична стратегия за субсидиране.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР