Тиквеникът е почти задължителен спътник на зимните празници. Предлагаме ви

...
Тиквеникът е почти задължителен спътник на зимните празници. Предлагаме ви
Коментари Харесай

Изненада на масата: Пълнена тиква

Тиквеникът е съвсем наложителен сателит на зимните празници. Предлагаме ви нещо малко по-различно, само че също толкоз вкусно. Едната ни рецепта е подобаваща за главно ядене и е със свинско месо, другата е десерт, от който ще останете очаровани.

Единствената компликация при готвенето на тиквата е самото изчистване на вътрешността, само че пък крайният резултат е толкоз апетитен, че напъните несъмнено си заслужават.

Пълнена тиква с гъби и свинско месо

Необходими артикули: кръгла тиква, 600 г свинско месо, 3 моркова, 2 глави лук или 1 филиз праз, 350 г печурки, 250 г картофи, 100 г домати, 1 връзка магданоз, черен пипер на зърна, сол, дафинов лист, зехтин, ½ ч.ч. алено вино.

 Пълнена Тиква с Месо

Начин на подготвяне: първо би трябвало да отрежете похлупак на тиквата – отрежете капачето от страната на дръжката, а след това издълбайте благодарение на лъжица вътрешността и посолете. Премахнете семките и по-жилавата част от тиквата.

В обособен съд сложете нарязаното на кубчета свинско да се задуши, след което прибавете към него морковите нарязани на шайби, картофите на кубчета, лука на полумесеци, аленото вино.

Оставете да се позадушат и като поомекнат, прибавете нарязаните на половинки гъби. Подправете всичко с черен пипер и сол. След пет минути прибавете накълцани на дребно домати – оставете сместа да покъкри и най-после подправете с нарязания на ситно магданоз.

Следва да напълните тиквата с плънката, като сред продуктите сложете и най-малко два дафинови листа. Захлупете тиквата с капачето – може да увиете дръжката с фолио, с цел да не изгори. Сложете пълнената тиква в тава, в която сте налели малко вода. Печете два часа в умерена фурна. След това, в случай че желаете тен на ястието, премахнете капака и печете още половин час без него.

 Сладка Пълнена Тиква

Следващото ни предложение е за сладка тиква – за задачата ще ви бъдат нужни две дребни тикви цигулки. Трябва да отрежете единствено най-тумбестата част от тях - по този начин, че да се получат две купички.

Издълбавате семките, измивате добре и намазвате и двете тикви с пчелен мед. Ако обичате канела поръсете и с нея – знаете, че тиквата обича тази фалшификация.

Преди да започнете с дълбаенето на тиквата, сложете по 2 с.л. стафиди, сушени кайсии и въобще всевъзможни сушени плодове, каквито ви се намират вкъщи, да се наквасен в ром. След като набъбнат, отцедете ги и ги смесете с нарязани на части круши, орехи.

Разбъркайте всичко това, прибавете и канела към пълнежа и напълнете двете тикви. Oтгоре полейте хубаво с мед. Сложете тиквата в тава с малко вода, завийте тиквата с алуминиево фолио и печете на умерена фурна, до момента в който омекне.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР