Тиквата е невероятна с това, че позволява да се използва

...
Тиквата е невероятна с това, че позволява да се използва
Коментари Харесай

Диетолозите казаха защо всеки трябва да яде тиква

Тиквата е невероятна с това, че разрешава да се употребява при приготвянето освен на съществени ястия, само че и на десерти.

Не заменяйте тиквата с нищо друго!

Яркият зарзават е прочут и известен по целия свят. Хората, които са живели на земята преди над 7500 години, са познавали за изгодите за здравето. Мексиканските индианци знаели доста способи да подготвят разнообразни ястия от тиква.

Днес сигурно е известно, че тиквата съдържа голямо многообразие от хранителни субстанции. Дотолкова, че е целесъобразно освен да се яде, само че и да се подготвя лекарство от него. Например, на тиквена основа се подготвят мехлеми и прахове, които спасяваха хората от разнообразни болести.

Склад на витамини

Съвременните диетолози припомнят, че тиквите са доста хранителни, въпреки и нискокалорични. Те са доставят на организма доста витамини, минерали и фибри. Една чаша (205 г) тиква, подготвена за консумация, съдържа почти 115 калории, 30 г въглехидрати, 2 г протеин, 9 г фибри, плюс витамини А, С, тиамин и други

Терапевтите предлагат по-често да ядете блестящо оцветени ястия от тиква по време на простуда. Укрепва имунната система и покачва стабилността на организма към голям брой вируси.

Освен това, тиквата е незаместим източник на витамини от група В, които вземат участие в синтеза и метаболизма на алените кръвни кафези. Минералите магнезий и калий играят значима роля за поддържане на естествената мускулна функционалност и стабилизирането на кръвното налягане. Тиквата е с високо наличие на фибри, което е от значително значение за здравословното храносмилане.

Кой има изгода от тиквената диета?

Диетолозите предлагат на всички хора да ядат тиква. Но това ще бъде доста положително за тези, които имат хронични болести на вътрешните органи или нараснал риск от тяхното приемане.

Например, тиквата е научно потвърдено, че спомага за понижаване на риска от пораждане на сърдечни болести (като хипертония и хиперхолестеролемия), защищава кръвоносните съдове от атеросклероза, понижава риска от невродегенеративни болести(като Алцхаймер) и даже усилва общата дълготрайност на живота.

 

Тиквата може да се употребява в недопечен тип (приготвяне на смутита, салати и т.н.), пържена, варена, сушена, кисела, осолена и прочие Тиквата може да се прибавябавя към самун, супи, съществени ястия, десерти, питиета, предлагат специалистите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР