Тихомир СтойчевВластта денонощно ни облъчва.Целите основно са две - собствено

...
Тихомир СтойчевВластта денонощно ни облъчва.Целите основно са две - собствено
Коментари Харесай

Безотговорността стеле прахови частици в София

Тихомир Стойчев

Властта непрекъснато ни облъчва.

Целите главно са две - лично възпроизводство във властта и тотално влияние върху " електората ". Умишлено се слагат значими въпроси. Раждаемост и смътност, престъпност, емиграция, неустановеност.

Но в скалата на сигурността биологичното оцеляване е преди всичко. Свързани са с качеството на въздуха, водата, храната, облеклото и съществуването на заслон. Политици и властници добре знаят това, заради което тематиките постоянно участват в техния речник, обогатявани с в никакъв случай неизпълнявани обещания и задължения.

И тъй като София е България,

всички изкусни тарикати

всеобщо се стекоха към столицата. Естествено, част от тях си харесаха и узурпираха властта, снабдиха се с жителство, които им разрешават да се взимат на съществено. Всъщност за какво не, откакто техните ползи са на противоположни полюси. Но с цел да обезпечат реализирането на своите, с годините хората на властта усвоиха изкуството да показват неуспехите си като триумфи, да дават обещание чудеса, които в никакъв случай не се случват, да настояват неща, които не подлежат на инспекция.

Над 100 ограничения били взети за гарантиране на чистия въздух на столичани - убеждава от сутринта през днешния ден (10 юли 2019 г.) видна столична чиновничка по националните малките екрани. Курдисана в кадър, зад тила й огромно ранно миене на улици. Дори демонстрираха " екополиция ". Сигурно поради всеобщата неуравновесеност с нападателните кучета, с които властта с изключение на с футбола стартира да се занимава. Иначе коли за миене и събиране на боклуци се виждат рядко, всекидневно в най-натоварените откъм трафик часове.

Като дълго чакана вест бе показана поредна точка от програмата на софийския кмет. Госпожа Йорданка Фандъкова щяла да разисква тематиката за чистотата на въздуха с специалисти, с лекари.

Въобще сигурност ни дебне отвред

Защо ли тогава зачестяват раковите болести? Твърдят го интернационалните организации. Българските не! Според Световната здравна организация (IARC) през 2018 година са открити 18,1 млн. нови случая. Сред аргументите се сочат подобряването на диагностичните качества, повишаването и концентрацията на население, увеличението продължителността на живота и други

Все позитивни постижения.

Но в действителност тежката диагноза се слага на всеки пети мъж и всяка шеста жена в света, наранени най-често от рак на белите дробове. Следват тези на дванадесетопръстника, стомаха, черния дроб и гърдите. Ако популацията в Европа е 9% от общото в света, то тук се диагностицират 23,4% от всички ракови болести и 20% от смъртния излаз от тях.

Какви са аргументите? Според учените от немския Център за проучване на рака е открито, че той се свързва с несъразмерното пушене, злоупотребата с алкохол, наднорменото тегло, неналичието на физическа интензивност, нездравословното хранене, инфекциите. Сред външните фактори, причиняващи болестта, особено внимание се обръща на праховите частици. Учени от Института за енергийна политика при Чикагския университет настояват, че

мръсният въздух всеобщо редуцира живота

на хората, а най-големи са замърсяванията от изкопаеми горива.

Г-жа Йорданка Фандъкова оптимистично рапортува още преди зимните месеци на 2018 година, че София е подготвена за зимата. Съобщи за осъществени инспекции на почистващи компании. Дори предизвести за наказания. Специално обърна внимание върху подхванати специфични ограничения за качеството на въздуха: осъвременен градски превоз, въведени стандарти върху качеството на дърва и въглища, подготвеност за поддръжка на жители, поискали различно отопление.

Но едни са обещанията, друго действителностите. Според Евростат София е столица с най-мръсен въздух в Европейски Съюз. Европейската счете палата регистрира спад на директното европейско финансиране за справяне с казуса. С покачване на завесата лъсна истината, че Столичната община не води действителна битка против замърсяването с прахови частици. Дори не мери чистотата на въздуха, не управлява придвижването.

Все значими неща. Вместо за тяхното решение

политиците ни приказват за огромна политика

Удобно им е да слагат отговорности върху НАТО да ни пази, Европейски Съюз да ни финансира и да ни плашат с Русия. Докато ни убеждават, че работят единствено и само в наш интерес, че са способни да вземат решение всички проблеми в огромния свят.

Всъщност най-нагло и на едро лъжат личния си народ. Докато в София се регистрират годишно все по-сериозни превишения на рисковите прахови частици, равнищата на нефт, химикали и метали като олово, хром и живак, рискови за почвата и растенията.

И най-много за хората.

С тези резултати София стана европейска столица с най-мръсен въздух, а България бе наказана от Европейския съд, до момента в който българските управляващи бяха упрекнати, че не взимат ограничения. Но властта се научи да построява и употребява " бушони ", да отклонява вниманието ни, да имитира триумфи.

Докато виновност и отговорност никой и за нищо не носи. Всички обаче знаем, че даже да бъдат налагани стопански наказания от Европа, те ще легнат върху всеобщия българин. Гарантирано е с лавината от тактики, закони, други актове, писани и преработени на коляно. Които обаче всеобщите медии услужливо показват като панацея, акцентирайки върху глобите за отговорните за съществуването на нездравословни субстанции във въздуха и другите замърсявания. Народното събрание одобри промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Резултати, естествено, няма, само че и не са изключително значими

Поне за хората от властта. В последните години частни компании и лица, близки до нея, не спираха да се облагодетелстват с апетитни места за градежи, превзеха за задачата общински паркове, други места за отдих, детски площадки.

А в дребното останали площи поддържането на чистотата става по най-примитивни способи, при което почистването е реплика, мръсният въздух рискова действителност. Вместо наказания столичният кмет - персонален избор на министър-председателя, получава самопризнание. Дори се готви още веднъж да се кандидатира за кмет.

Мнението на жителите и фотоси демонстрират друго. Те демонстрират по какъв начин се чистят парковите зони и улиците към тях в един от столичните региони, всеобщо застроен, претъпкан и естествено, цялостен от заран до вечер с хора, в това число деца.

Почистващите нормално идват с гръм и тропот не по-рано от 9-10 часа преди обяд. Камионите им нахлуват през алеите до центъра на парка. От тях се сгромолясват разнообразни устройства, които облечени с униформи хорица награбват. Едновременно затрещяват храсторези, бензинови косачки, духалки. Прахът и опадалите листа литват във въздуха, разнасят се по тревата към алеите, компактно покриват спортните уреди и детските площадки. До следобяд минаващите хора, играещи деца и спортуващи ще ги върнат назад по алеите, щедро насищайки белите си дробове с всевъзможни " частици ". Облакът от прахуляк остава да се носи през целия ден.

Сутринта цикълът се повтаря.

Хорицата, доведени от цяла България по схемата " краткотрайна претовареност ", са удовлетворени - получават заплатица и гласоподават, както им кажат.

Милионите от еврофондове отиват в персоналните сметки на българския хайлайф, трансформират се в мезонети, тризонети със или без асансьори. За накупеното и обезпечено по сметки в непознати банки не питаме. Но лечебните заведения и гробищните паркове се препълват. Възрастовата крива на заболели и умряли стремително пада, а като бройка се усилва. Грижата на властта се насочва към попълване на популацията с емигранти. Едни и същи не престават да се възпроизвеждат в нея. Облакът на нездравословните канцерогенни прахови частици замъглява картината.

А в нея не се вижда подготвеност да бъдат закупени скоро съвременни почистващи уреди, които да подсигуряват по-добро качество на средата за живеене.

И живот, несъмнено.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР