The Voice of AmericaИзводите на американските анализатори не са утешителни

...
The Voice of AmericaИзводите на американските анализатори не са утешителни
Коментари Харесай

Експерти: Няма румънски сценарий за свалянето на Путин

The Voice of America

Изводите на американските анализатори не са утешителни за тези руснаци, които се надяват на скорошно освобождение от четвъртвековната власт на Путин и Kº.
Независимо от това, че военните благоприятни условия на Кремъл надалеч не подхождат на политическите упоритости на Путин, и точно това провокира въпроси по какъв начин войната се отразява на способността му да резервира властта си, като цяло специалистите считат, че той е кадърен да оцелее в близка вероятност, еднопосочно твърди отчет, оповестен на уеб страницата

Според Андреа Кендалл-Тейлър, старши теоретичен помощник и шеф на програмата за трансатлантическа сигурност на CNAS, както специалист за Русия и Евразия в Националния разследващ съвет дава редица аргументи за тези заключения:
„ Отсъствието на

други възможности на Путин

остава най-важната опора на неговата непоклатимост на поста президент. Даже в случай че елитът или обществеността са недоволни от Путин, няма център на притегляне, към който биха могли да се обединят. Управляващият хайлайф не може да се откаже от Путин, в случай че няма при кого да отиде “.
Втората причина е, че в Русия постоянно е имало фракции и битки в елита, а Путин е бил съдия сред тях.
„ Разногласията в елита спомагат за основаване на мита за Путин, като нужен съдия сред фракциите и ключ за стабилността на политическата система. Войната в Украйна задълбочи различията, разколът в елита стана по-забележим. Ключов фактор е това, че нито една от „ кремълските кули “ не е дезинтегрирана, в една или друга степен Путин резервира хранилка за всяка от тях и те ценят това “, счита тя.
Третата причина: Кремъл в забележителна степен ускорява контрола над съветската медийна среда. Мнозина руснаци възприемат единствено кремълската версия за войната в Украйна, фактор, който изяснява и високата степен на поддръжка за войната. И даже когато подлагат на критика военните дейности, критиците отклоняват виновността от самия Путин.
Влошаването на качеството на живот и икономическите неволи не водят руснаците до мисли за нуждата от промяна на Путин: Лошите стопански условия сами по себе си надали ще дестабилизират Путин, многочислени образци на автократи в историята демонстрират, че те могат да се оправят с тях в продължение да дълги интервали от време.
Още една причина за отсъствието на всеобщи митинги е

работещият „ защитен клапан “:

Още преди войната Русия страдаше от доста приключване на мозъци. Нахлуването в Украйна форсира напускането на най-активните политически руснаци – тези, които биха били подготвени да провокират режима. Около 200 хиляди руснаци напуснаха Русия неотложно след нахлуването, след оповестяването на частичната готовност още близо 300 хиляди единствено в течение на една седмица. Този развой продължава с друга активност, само че обезпечава на режима клапан за събаряне на налягането, доколкото в този момент са останали малко на брой руснаци, които биха подхванали опозиционни дейности.
Друг катализатор – известни опозиционни персона – са към този момент (или бързо биват изпращани) в пандиза. Затова вероятността от огромна вълна от митинги, безредици или въстание против Кремъл в сегашния миг е доста дребна.
Кремъл от ден на ден разчита на репресии, с цел да резервира властта си и това работи. Както демонстрират историческите проучвания усилването на репресиите в властническите режими води до увеличение на стабилността и удължение на живота на режима.
Най-важното: вярата за „ румънски вид “ към този момент са безпочвени.
Службите за сигурност не престават да наподобяват лоялни към Путин и режима, няма никакви забележими признаци за дезертьорство. С още по-голяма мощ това важи за военните.
„ Начело на ФСБ е Александър Бортников, който се познава с Путин от 70-те години, от Ленинградското Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Нацгвардията, ОМОН и вътрешни войски, са ръководени от Виктор Золотов, чиито корени също са в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и, който тясно си е сътрудничил с Путин. Федералната работа за защита, която непосредствено дава отговор за сигурността на Путин към този момент седем години се ръководи от Дмитрий Корнев, предан и не упорит експерт. Затова няма никакви учредения да чакаме, че тези служби може да съставляват опасност за Путин.
При всеки опит за автономия всяка обособена работа ще се сблъска в друга въоръжена мощ, с която така и така е в конкуренция “, предвижда Брайан Тейлър, шеф на Института за световни проучвания и професор по политология в университета в Сиракуза.
Андреа Кендъл-Тейлър също счита, че вероятността Путин да се отдръпна или да бъде свален доста е намаляла след началото на 2022 година, когато фактически е имало несигурност във връзка с това по какъв начин ще реагират на войната основните играчи, както и интернационалните последици за Русия.
Оттогава спецслужбите ясно показват лоялността си към Путин, недоволството на елита не доближи сериозна маса, а елементарните руснаци просто се помириха с войната и даже с мобилизацията.
Сега политическото равновесие наподобява възобновено и ръководството на Путин – надеждно.
Макар че в властническите диктатури постоянно може да се случат трагични промени, възможностите, че Путин ще продължи да ръководи Русия в околните години остават високи.
Военните провали на фронта теоретично би трябвало да повлияят отрицателно върху доверието към диктатора. Тимъти Фрай, учител по политология в Колумбийския университет счита, че едно проваляне във войната би понижило възможностите за оцеляване във властта до почти 50%. Но за това ще е нужна убеденост, че подобен курс ще е по-малко опасен, в сравнение с запазването му.
С това е склонен професорът по политология Даниел Трейсман, който счита, че ходът на войната е повишил скрития риск от събаряне на Путин, само че този риск си остава невисок.
„ И това е прелестно известно на Путин, който проточва една към този момент стратегически изгубена война “, споделя още той.
„ Руският хайлайф осъзнава, че всеки опит да бъде провокиран Путин носи

риск от дестабилизация на системата,

което може да им коства достъпа до привилегиите на властта. Затова избират да останат лоялни, дори в случай че тези привилегии понижават “, твърди Даниел Трейсман.
Той е скептичен и във връзка с болшинството руснаци:
Те си затварят очите за аргументите и източника на тази война, не желаейки да отговорят на въпроса кой е отговорен и кой е почнал войната: 71% руснаци споделят, че поддържат войната.
Но още една готовност би била мощен сигнал за съветското общество, че нещата се развиват фактически зле, изключително в случай че се стигне до активизирането на популацията на огромните градове, на студентите – тогава рискът ще се усили.
Затова и той ще бъде доста деликатен с това “, предвижда Фрай.

Впрочем, дори и при цялостно проваляне в украинската война, това не значи безусловно, че Путин ще би трябвало да си отиде от Кремъл.
„ Путин би могъл да продаде провалянето и освен това да запази властта си. В прочут смисъл той преглежда войната като екзистенциална за Русия. И това ще му помогне да продаде на популацията всяко проваляне, което ще се наложи да преживеят, тъй като Русия сякаш се е сражавала против обединената мощност на Запада и е съумяла доста да утежни неговите благоприятни условия. „ Ние им преподадохме урок, че Русия не може да бъде победена, Русия стои изправена и ще продължи да стои изправено “, ще каже той. Този разказ към този момент се вижда в речите на Путин “, споделя Тейлър.
„ Те водят метафизична война със Запада, тази война, съгласно тях, не може да бъде изгубена. Дори войските им да правят отстъпка, виртуално Русия ще продължи да води война, те ще се борят, продължавайки метафизичната война и това за тях е основното “, споделя и Марлен Ларуел, шеф на Института за европейски, съветски и евразийски проучвания.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР