The Beatles ги няма от повече от 50 години, а

...
The Beatles ги няма от повече от 50 години, а
Коментари Харесай

Последната нова песен на The Beatles или историята на Now and Then и музикалното бъдеще

The Beatles ги няма от повече от 50 години, а Джон Ленън е погубен преди 43. Но на 2 ноември 2023 година бандата показа чисто " нова " ария - с гласа на Ленън и прясно изсвирени инструментали от сър Пол Маккартни, който в истинския състав е на бас китарата, и Ринго Стар - на барабани. Четвъртият член на групата - китаристът ѝ Джордж Харисън, умря през 2001 година от рак.

Завръщането на The Beatles, с цел да се запишат в най-новата музикална история стана допустимо, с помощта на новите технологии и изкуствения разсъдък. Пътят на парчето е повече от трогателен. Излезе и къс документален филм за него в платформата Disney+, премиерата беше при започване на месеца.

А ролята на ИИ - в тази ситуация друг, който разрешава фалшификации и дезинформация и е в новините все по-често, а дегенеративният му вид - слага въпроси за бъдещето в музикалната промишленост изобщо.

Now and Then е написана и изпята от починалия фронтмен някъде в края на 70-те години на предишния векоще преди групата да се раздели през 1970 година

Малко откакто Ленън е погубен през 1980 година, вдовицата му Йоко Оно дава на Пол Маккартни касета с надпис " За Пол ".

През 1995 година и 1996 година тримата оживели бийтълси издават версии на две от песните от касетите на Ленън като част от мултимедийния план " Антология ". Тогава частите Free as a Bird и Real Lovе означават първия " нов " материал на групата от повече от две десетилетия. В издаването на тези части са употребявани вокалите на Ленън с нови беквокали, записани от Маккартни, Ринго Стар и Харисън.

Пресъздаването на гласа на Ленън с технологиите от 90-те години на предишния век не е лесна работа. Продуцентът на плана " Антология " Джеф Лин споделя за Free as a Bird: " Беше толкоз мъчно. Да сложим този глас там, където имаше залепено пиано. Наистина мъчно, съвсем невероятно. Но някак си се справихме. ", напомня изданието QZ (Quartz)

Въпреки това трите издания на компактдиска застават под №1 в класациите на Billboard.

Тогава обаче парчето Now and Then не попада в селекцията за " Антология ". Според Маккартни Джордж Харисън назовава песента, записана независимо от Ленън, " шибан отпадък ".

Появата на изкуствения разсъдък прави допустимо " съживяването " и на това парче, чиято премиера беше на 2 ноември. Новите технологии оказват помощ за прецизното обособяване на истинските вокали на Ленън от съпровода на пиано, който ги съпровожда. Маккартни и Ринго Стар записват музиката, като са вплетени и флагменти от съществуващи записи на починалия Харисън.

Всъщност новите технологии се употребяват и за различаване на гласовете на The Beatles и отделянето им от фоновия звук в режисираната от Питър Джаксън документална поредност Get Back, която излиза през 2021 година Методи за архивиране и възобновяване на на остарели записи, създадени от аудиоинженери, съществуват даже още преди компютрите и се употребяват още от началото на предишния век, само че опциите в този момент са несравними.

След премиерата на Now and Then слага въпроса дали това не е единствено началото на нов интервал в музикалната промишленост. А това е обвързвано и с тематиката за " съживяването " на умряли звезди и обезпечаването на нови пътища за монетизация на притежателите на авторските права. А дали ще има пазар за това?

Филмовият режисьор Янис Смарагдис е по-скоро песимистичен - по думите му пред QZ " ще има някои опити, само че в последна сметка ние обичаме музикантите за това по какъв начин се развиват и ни изненадват, тъй че комерсиалната прелест може да не е налице. "

Но може и да не е прав.

Маккартни назовава Now and Then " последната нова " ария на The Beatles, а с нея може да се чака нов тласък на интереса към сборните албуми на именитата тайфа, нови доходи от продажби и стрийминг.

Всичко това не значи, че потреблението на новите технологии в музиката не води до опасения и опасности. ИИ може се единствено да възвърне глас от запис и идната стъпка е да се направи автонастройка, да се поправя височината, да се синтезира глас. Последното върви ръка с ръка с паниката да не би технологиите да заместят същинските музиканти. Неслучайно потреблението му беше в основата на безпрцедентната стачка на сценаристи и артисти в Холивуд.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР