Тези съвети са обособени на базата на здравословния начин на

...
Тези съвети са обособени на базата на здравословния начин на
Коментари Харесай

12 БЕЗЦЕННИ златни съвета за правилно хранене и дълголетие

Тези препоръки са обособени въз основата на здравословния метод на живот, който е водила Индра Деви – една от първите дами, почнали да практикуват интензивно йога и съдействала за популяризирането му в редица страни. Познавайки се с доста известни политици, индийски философи и холивудски звезди, тя ги е посвещавала в тънкостите на йога и разпоредбите на здравословното хранене, които е съблюдавала през целия си 103-годишен живот. Ето какво споделя по отношение на дълголетието си, когато е на пределна възраст.

Първо, по отношение на вегетарианския си режим на хранене: при периодичност от един, до два пъти дневно, ударението е върху закуската: след изпиване на чаена чаша вода с малко лимон, следват: чаша соево мляко или кафена примес от ръж, ечемик, цикория и смокини – гарнирано с 80 г бадеми плюс стафиди, а най-после – портокал или грейпфрут.

Второ, по отношение на поемането на течности: доста вода и наложително – 250 мл преди сън, зеленчукови сокове. Трето, от време на време обяд, състоящ се от: зелена салата или зеленчукова чорба, сварен кафяв ориз, печен, необелен картоф с малко олио или зехтин; различно: парче сирене с домат, твърдо сварено яйце, йогурт с естествен мед и покълнали семена от пшеница. Вечерята се пропуща.

Освен отдадените на йога книги, Индра Деви е написала и такива, в които разказва в детайли спазваните от нея правила на хранене, анализирайки отрицателните последици от тяхното неспазване и давайки съответни препоръки както следва:

1. Да се пие вода на дребни глътки, само че не по време на ястие, а ½ час преди този момент или/и 2 – 3 часа по-късно.

2. Плодовете да се употребяват сурови, а освен да се изпива сока им.
 Рецепта за чудесна закуска - зеленчуци увити в питка Рецепта за чудесна закуска - зеленчуци увити в питка
Време е да споделим с вас една рецепта за здравословна закуска, която може да приготвяте всеки ден у дома. Вижте я:  СЪСТАВКИ 1...

3. Прясното мляко да се употребява като храна (а не като течност) и да се поема на дребни глътки.

4. Да се изяжда толкоз храна, колкото организма може да усвои.

5. Да се откри кои хранителни комбинации са най-подходящи за даден организъм.

6. Да не се употребяват “мъртви храни “: като: бяло брашно, рафинирана захар, обработен ориз и консерви; да се лимитират сладкарските произведения и бонбоните.

7. Хлябът да не се употребява свеж, а изгорял и то без да се одобряват течности.
 Храни за избистрен разум и памет Храни за избистрен разум и памет
Храната е освен източник на сила за тялото. Тя доставя на организма и незаменими скъпи минерали, витамини и субстанции, нужни з...

8. Да не се употребява по едно и също време друга по тип нишестена храна – ориз, картофи, макарони, хлебни произведения.

9. Зеленчуковата вода да не се изхвърля, а да се изпива.

10. Да се заобикалят пържените или /и мазни храни, тъй като времето за тяхното асимилиране е най-продължително.

11. Да не се претоплят готвените с лой храни, които организмът ще усвоява все по-трудно.

12. Храненето да става постепенно и на драго сърце.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР